10 Ιουλίου 2012

Δια χειρός Στουρνάρα:έκτακτα μέτρα τριών δισ. ευρώ


«Πρέπει να επαναφέρουμε το πρόγραμμα εντός τροχιάς για να μπορούμε να ζητήσουμε οτιδήποτε», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Όπως επισήμανε λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου Ecofin, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν τέθηκε το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο, ωστόσο, θα τεθεί επιτακτικά «όταν έρθει η ώρα». Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε επίσης πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει ακόμη 3 δισ. ευρώ «στις επόμενες εβδομάδες». Ανταπόκριση της εφημερίδας «Καθημερινή» από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι...
ότι απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση. Μας καταλαβαίνουν, αλλά δεν δεσμεύτηκε κανένας ότι θα το δεχτούν. Εμείς θα το θέσουμε πάντως. Δύο χρόνια θα ζητήσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ότι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα, το 2012. Ως εκ τούτου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων, ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, που αφορούν μέτρα του Μαρτίου 2012, εξήγησε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στους ομολόγους του την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας, με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για το λόγο αυτό, δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. «Θα δώσουμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα αυτά με δόσεις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά» γιατί, όπως είπε, «είναι δίκαιο και γιατί βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης». Επισήμανε, επίσης, ότι κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα της ύφεσης και πως όλοι, στις «κατ' ιδίαν» συζητήσεις, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο κ. Στουρνάρας αναγορικά με την επιμήκυνση δήλωσε ότι «το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση. Μας καταλαβαίνουν, αλλά δεν δεσμεύτηκε κανένας ότι θα το δεχτούν. Εμείς θα το θέσουμε πάντως. Δύο χρόνια θα ζητήσουμε. Έγινε μεγάλη συζήτηση για το πως θα καλυφθεί η ικανοποίηση των αναγκών μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπήρξε δέσμευση ότι θα καλυφθούν. Η πρώτη μέριμνά μου είναι να εξασφαλίσουμε ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να πάρουμε την επόμενη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Το θέμα είναι και οι επιπτώσεις της επιμήκυνσης. Είναι υπό συζήτηση ο προϋπολογισμός».

Για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα. «Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί ή επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει τέλος Αυγούστου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup διαβεβαίωσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η τελική έκθεση της Τρόικας θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.

Σε γενικές γραμμές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε «καλή διάθεση» από την πλευρά των εταίρων, η οποία φάνηκε και με την επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει στήριξη, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στην επαναφορά του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: