9 Ιουλίου 2012


Ξεπέρασε τις προσδοκίες το ενδιαφέρον για τα πετρέλαια 





Εξαιρετικά επιτυχής παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα κρίνεται η συμμετοχή των αιτήσεων συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό "Ανοικτής πρόσκλησης" για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συνολικά 11 εταιρίες με διεθνή παρουσία και εμπειρία, οι δύο μεμονομένα και οι υπόλοιπες εννέα συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες, κατέθεσαν οκτώ προσφορές στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της "Διεθνούς Δημόσιας Ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης...
ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός κόλπος (δυτικά) και Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα".
Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:
Για την περιοχή Ιωάννινα

1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc 

2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited

Για την περιοχή Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)

1.  Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)

2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc 
Για την περιοχή Κατάκολο

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)

2. Grekoil Energy Ventures LTD

Σημείωνεται ότι για τις ίδιες περιοχές, στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων το 1996 συμμετείχαν μόλις δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνω, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η κατάθεση των οκτώ προσφορών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα δείχνει ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας είναι μεγάλο. 

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μια περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά. 


Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσει την γεωστρατηγική θέση και την ανταγωνιστικότητα της, για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση”.


ΕΛΠΕ: Προσφορές για Πατραϊκό Κόλπο και την περιοχή των Ιωαννίνων


Σε διεθνή κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών με την Edison International SpA (33.3%) και την Melrose Resources Plc (33.3%) συνέπραξε ως διαχειριστής (33,3%) η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. με βάση την τριαντάχρονη εμπειρία της σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και την παρουσία της σε παραχωρήσεις σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η κοινοπραξία υπέβαλλε προσφορές για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και την περιοχή των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού open door που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ.

Η εταιρεία Edison International SpA, με 80 συμμετοχές σε παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής στην Ιταλία, Αίγυπτο, Κροατία, Αλγερία, Νορβηγία, Ηνωμ. Βασίλειο, Ακτή Ελεφαντοστού και αλλού, κατέχει επιβεβαιωμένα αποθέματα περίπου 340 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου και η ημερήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 45 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου.

Η εταιρεία Melrose Resources Plc, με έδρα τη Σκωτία, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Οι παραγωγικές της δραστηριότητες προέρχονται από 16 παραχωρήσεις στη Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, με παραγωγή περίπου 28 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως και επιβεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων περίπου 520 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου, καταλήγει η ανακοίνωση.


Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

"Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή στο διαγωνισμό που αφορά την πρόσκληση με τη μέθοδο της ανοιχτής πόρτας (open door) για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου σε τρεις περιοχές και συγκεκριμένα σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα.

Όπως είχε αναφέρει από το πρωί το Capital.gr η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έληγε σήμερα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατατέθηκε πάνω από μια προσφορά για κάθε περιοχή, ενώ συμμετέχουν 7 συνολικά κοινοπραξίες αποτελούμενες από 12 εταιρείες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται κι ένα όνομα «έκπληξη», αυτό της Schlumberger, της μεγαλύτερης εταιρείας γεωτρήσεων στον κόσμο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το Κατάκολο εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι κοινοπραξίες Greek Oil – Energy Resources και Schlumberger (ως EPC) μαζί με τις Energean - Trajan Oil.

Για τον Πατραϊκό, η κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Edison – Melrose καθώς και η κοινοπραξία Schlumberger (ως EPC) με τις Energean - Trajan Oil και Chariot Oil.

Για τα Ιωάννινα εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι: Schlumberger (ως EPC) με τις Energean – Petra, η κοινοπραξία  ΕΛΠΕ – Edison – Melrose, η Arctic σε κοινοπραξία με τις Hunter Energy και KO Enterprises, καθώς και η Chariot.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συγκροτήθηκε και η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού αποτελούμενη από τους κ.κ. Αρώνη, Τσουτρέλη, και Πανάγο."
 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: