10 Ιουλίου 2012

 Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


«Αν κυβερνούσα τη Γερμανία, θα είχα εγκαταλείψει την ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων Marc Faber στην τηλεόραση του Bloomberg, συνηγορώντας με την άποψη πολλών ότι το παιχνίδι στην ευρωζώνη έχει τελειώσει.
Ο Faber σημειώνει πως η απόφαση της Γερμανίας για έξοδο από το ευρώ θα είχε το τίμημά της, ωστόσο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ούτως η άλλως πρέπει να υποστεί τις... ζημιές, Και οι πρώτες θα αφορούσαν τον τραπεζικό κλάδο.
Δεδομένων των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής, των ασφυκτικών πιέσεων που δέχθηκε η  Καγκελάριος Μέρκελ, αλλά και της άρνησης των δορυφόρων της Ολλανδίας και Φινλανδίας να εφαρμόσουν την απόφαση για αγορά ομολόγων από τον ESM, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη…GERxit ενδεχομένως να προκύψει πολύ πιο σύντομα από όσο υπολογίζεται. Άλλωστε η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί από τις εισροές καταθέσεων και το γεγονός ότι η υψηλή κερδοφορία από τις εξαγωγές δεν στηρίζεται τόσο στο ευρώ.
Σύμφωνα με τον Faber, οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν λύνουν το θεμελιώδες πρόβλημα της υπερ-επένδυσης στην ευρωζώνη. Στην ουσία απλώς αναγκάζουν τη Γερμανία να χρηματοδοτεί τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους και τους Έλληνες, οι οποίοι μέχρι τώρα ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο εκδότης της έκθεσης « Gloom, Boom and Doom» δήλωσε ότι «την Ελλάδα έπρεπε να την πετάξουν έξω τρία χρόνια πριν. Θα ήταν πολύ φθηνότερο».
Για τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών ο Faber δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αν τοποθετήσει κανείς 100 «άρρωστες» τράπεζες σε μια Ένωση, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι προβληματικές.
Οι «κορεσμένες πωλήσεων» αγορές, επιδόθηκαν στο πρόσφατο ράλο, ακριβώς επειδή είναι κορεσμένες.
«Όταν οι αγορές είναι υπερ-πουλημένες όπως τώρα σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, τότε οποιαδήποτε είδηση δεν είναι καταστροφική, προκαλεί θετική αντίδραση. Πρόκειται  όμως για μια καλλωπιστική άνοδο, η οποία  δεν λύνει τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη προβλήματα της υπερ-επένδυσης στην ευρωζώνη.»
Ο Marc Faber επιλέγει μετοχές σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, καθώς  οι αγορές έχουν υποχωρήσει στα χαμηλά του Μαρτίου 2009 ή και ακόμη χαμηλότερα. Όπως σημειώνει πρόκειται για μετοχές καλών εταιρειών και υπάρχει αξία στις μετοχές τους ανεξάρτητα από το αν θα επιβιώσει η ευρωζώνη ή όχι.
Ο διάσημος διαχειριστής, δηλώνει ότι αγοράζει οτιδήποτε έχει υψηλή απόδοση, η οτιδήποτε θεωρεί ότι του προσφέρει ένα σχετικά ασφαλές μέρισμα. Δεν αγοράζει τραπεζικές μετοχές, ωστόσο παραδέχεται ότι ενδεχομένως να καταγράψουν ράλι. Απλώς δεν επενδύει στον κλάδο λόγω της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.  Όσον αφορά την πορεία του ευρώ,  ο Marc Faber δεν δηλώνε long για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.


Πηγή: sofokleous10.gr
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: