7 Ιουλίου 2012

Reuters: Παγώνει η χρηματοδότηση στην Ελλάδα μέχρι «να μπει σε τροχιά»

Πάγωμα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το Eurogroup να κρίνει ότι πληρούνται οι όροι του δημοσιονομικού προγράμματος, φέρεται να έχουν αποφασίσει οι δανειστές, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης στο Reuters, την Παρασκευή.
«Δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση προς την Ελλάδα έως ότου το Eurogroup αποφασίσει ότι το πρόγραμμα έχει μπει και πάλι σε τροχιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εν λόγω αξιωματούχος.
Το Reuters σημειώνει πως πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ανέφερε πως...
τα ταμειακά αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η εν λόγω δήλωση είναι ένα ακόμα μήνυμα προς την κυβέρνηση για το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης. 
Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Eurogroup της Δευτέρας

Στο μεταξύ, τα ευρήματα από την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα μετά τις εκλογές, που αφορούν στην εφαρμογή των δεσμεύσεων του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του νέου Έλληνα ομολόγου τους, Γιάννη Στουρνάρα», ανέφεραν πηγές της ευρωζώνης. «Δεν θα αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποκλίνει από τους στόχους. Αυτό δεν είναι δραματικό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι πολλά έπρεπε να έχουν γίνει τους τελευταίους 4 μήνες και δεν έγιναν λόγω της προεκλογικής περιόδου. Τώρα όμως πρέπει να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος».

Οι ίδιες πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων (π.χ. φορολογία) είναι συζητήσιμα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους στόχους του προγράμματος, οι οποίοι είναι αδιαπραγμάτευτοι.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να αναμένεται ταχεία δράση από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), έχοντας στην ατζέντα του, το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, τη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, την αίτηση της Κύπρου για χρηματοδοτική βοήθεια και τα ζητήματα της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών και της χρήσης των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης.
Τα θέματα αυτά στο σύνολό τους μπορεί να χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθούν, παρά την πίεση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές να υπάρξει σαφήνεια στις λεπτομέρειες.
  Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεγαλύτερη εποπτεία των τραπεζών της περιοχής και να χρησιμοποιήσουν τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης για να μειωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών. Κρίσιμα σημεία, όμως, της συμφωνίας αυτής έμειναν αδιευκρίνιστα, ενώ αυξάνεται η αντίθεση των σκληροπυρηνικών στην Ολλανδία και τη Φινλανδία.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: