Χτύπησε «κόκκινο» το εργασιακό άγχος
Η έρευνα, που καταγράφει τις απόψεις περισσότερων από 16.000 εργαζόμενων από όλο τον κόσμο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των επιπέδων άγχους ευνοείται από τοπικούς παράγοντες -όπως τα οικονομικά για τους Ελληνες, που αναφέρθηκε ως ο σημαντικότερος παράγοντας άγχους από το 86% των συμμετεχόντων ή η δουλειά για...
τους Δανούς (67%), οι πελάτες για τους Νεοζηλανδούς κ.ο.κ.-, καθώς και από τη συνεχιζόμενη αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι στρεσογόνοι παράγοντες είναι επαγγελματικής και όχι προσωπικής φύσης.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι σε μια λίστα με 10 παράγοντες, από τους οποίους οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τρεις που τους προκάλεσαν μεγαλύτερο άγχος, οι Ελληνες, μετά τα οικονομικά τους, βαθμολόγησαν ψηλά την εργασία (57%) και τους πελάτες (43%). Ακολούθησαν με μικρότερα ποσοστά άλλοι παράγοντες άγχους, όπως ο διευθυντής (29%), οι συνάδελφοι (23%) κ.ά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενοι σε μικρές επιχειρήσεις στρεσάρονται περισσότερο από τον παράγοντα «πελάτες» (42%) σε σχέση με τους εργαζομένους σε μεγάλες επιχειρήσεις (27%), αλλά πιέζονται λιγότερο από τη διοίκηση (20%) σε σχέση με τους εργαζομένους στις μεγάλες επιχειρήσεις (40%).
Πιθανές λύσεις
Η έρευνα εστίασε, επίσης, σε πιθανές λύσεις του προβλήματος και, όπως αποδείχθηκε, σχεδόν οι μισοί (40%) από τους Ελληνες ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι ευέλικτες συνθήκες εργασίας είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του άγχους. Περισσότεροι από τους μισούς (66%) θεωρούν ότι οι ευέλικτες συνθήκες εργασίας είναι ευνοϊκότερες για τα άτομα με οικογένεια. Μάλιστα, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ευέλικτη εργασία είναι οικονομικότερη από την εργασία σε σταθερή τοποθεσία και το 66% υποστήριξε ότι βελτιώνει την παραγωγικότητα.
Η Κατερίνα Μάνου, area operations director της Regus για την περιοχή των Βαλκανίων, σχολιάζει ότι «οι στρεσαρισμένοι εργαζόμενοι είναι δυστυχισμένοι και καταβεβλημένοι... Επιπλέον, το βαρύ φορτίο του άγχους δεν πέφτει μόνο στις πλάτες των εργαζομένων, αλλά επιβαρύνει και τις επιχειρήσεις, που βλέπουν το προσωπικό τους να μην μπορεί να αποδώσει στον απαιτούμενο βαθμό, να ζητεί περισσότερες άδειες λόγω ασθενείας».
ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - semm@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου