29 Μαΐου 2013

Ρουκέτα ΟΟΣΑ - Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα χρηματοδότηση από την Τρόικα

Ρουκέτα ΟΟΣΑ - Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα χρηματοδότηση από την Τρόικα


του Γιώργου Παππού
[Πηγή: iefimerida, 29/05/2013]
Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2014 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ στην Εκθεσή του, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από ΔΝΤ και Ευρωπαίους, για να καλυφθεί το «κενό» που θα αφήσει στο Πρόγραμμα η ύφεση την επόμενη χρονιά!
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και για την ανεργία, καθώς σε αντίθεση με τους δανειστές που προβλέπουν μικρή αποκλιμάκωσή της το 2014 στα επίπεδα του 26% από 27% φέτος, ο Οργανισμός εκτιμά ότι το 2013 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 27,8% για να ανέβει ακόμα πιο ψηλά στο 28,4% το 2014!!!
Σύμφωνα με την Εκθεση, προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας, δηλαδή η καλύτερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ενώ θεωρεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι αγορές- προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών. Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης απαιτείται η υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί.
Διαπιστώνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή- καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων- έχει στηριχθεί «βαρέως» στο πεδίο των δαπανών, ο ΟΟΣΑ συστήνει στην Αθήνα τη στόχευση των κοινωνικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι, εκτιμώντας ότι οι κοινωνικές εντάσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την επιτυχία του Προγράμματος.
Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ, το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 4,1% και το 2014 στο 3,5%, ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,1% φέτος και στο 180,6% του χρόνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: