14 Νοεμβρίου 2013

ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΧΘΕΣ ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΙ ΟΛΙ ΡΕΝ...

ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΧΘΕΣ ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΙ ΟΛΙ ΡΕΝ, ΑΛΛΑ...


Ο Αντορ τους «προσγείωσε» στον Νότο
[AFP Photo / Aris Messinis]
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις χώρες του Νότου το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας αυξάνεται συνεχώς και ότι η ανεργία έχει πάρει δραματικές διαστάσεις.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Κωμικοτραγική ήταν χθες η εμφάνιση του διδύμου Μπαρόζο-Ρεν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2014 και την έκθεση μηχανισμού επαγρύπνησης. Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Φινλανδός αντιπρόεδρος εκτέθηκαν από τον τρίτο της παρέας, τον επίτροπο Λάζλο Αντορ (Απασχόλησης), ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του και αναφέρθηκε στις τεράστιες οικονομικο-κοινωνικές αποκλίσεις που διευρύνονται συνεχώς μεταξύ Βορρά και Νότου… Επιπλέον, η προσπάθεια του προέδρου και του αντιπροέδρου να δώσουν μια σοβαροφάνεια στην πρόταση της Επιτροπής για κίνηση της διαδικασίας μιας εις βάθος εξέτασης των μακροοικονομικών ανισορροπιών της Γερμανίας ήταν τόσο αδέξια ώστε ένας δημοσιογράφος, παίρνοντας τον λόγο, τη χαρακτηρίστηκε «γελοία»…
Πήγαινε γυρεύοντας
Πήγε λίγο-πολύ γυρεύοντας ο Ζοζέ Μπαρόζο παρουσιάζοντας το ευρωπαϊκό 6μηνο 2014, μια διαδικασία που προβλέπει την υποβολή από τα κράτη-μέλη των σχεδίων εθνικών προϋπολογισμών στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα γνωμοδοτήσουν έχοντας τη δυνατότητα να προβούν σε τροποποιήσεις (για τις μνημονιακές χώρες όπως η Ελλάδα ο έλεγχος γίνεται από την τρόικα). Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρήκε την ευκαιρία για μια ωραιοποίηση της κατάστασης σήμερα στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη επιστρέφει, «η ανάκαμψη βρίσκεται καθ’ οδόν», αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, υπάρχει αισθητή βελτίωση των δημοσιονομικών των κρατών-μελών, οι επενδύσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία και η ανεργία σταθεροποιείται αν και «παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα»…
Τα ίδια είπε και ο Ολι Ρεν… Μίλησε για «στροφή» της Ευρώπης προς την ανάπτυξη και υποστήριξε ότι αυξάνεται συνεχώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών. Αλλά «πρέπει να παραμείνουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Και ήρθε η σειρά του επιτρόπου Λάζλο Αντορ, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική εικόνα για την κατάσταση στην Ε.Ε. Ο Ούγγρος χαρακτήρισε «εύθραυστη» την επιστροφή στην ανάπτυξη και έδωσε έμφαση στη συνεχιζόμενη απόκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου, ιδίως στον κοινωνικό τομέα. Ανέφερε ότι στις χώρες του Νότου το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας αυξάνεται συνεχώς, η ανεργία έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 10% κατά την περίοδο 2010-2012, οι μισθοί ψαλιδίζονται συνεχώς και υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Και μίλησε για ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ Βορρά και Νότου.
Ο Ούγγρος επίτροπος, λοιπόν, παρουσίασε μια αλλιώτικη κατάσταση της σημερινής Ευρώπης από αυτήν της ευφορίας που προσπάθησε να δώσει το δίδυμο Μπαρόζο-Ρεν. Οταν ρωτήθηκε ο Μπαρόζο πώς εξηγείται η διαφορά απόψεων με τον Λ. Αντορ, ο Πορτογάλος άρχισε να τα μασάει… Αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι «από κοινωνικής πλευράς η κατάσταση παραμένει ανησυχητική», αλλά, είπε, σε άλλους τομείς είναι ενθαρρυντική… Ανέφερε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας που αντιμετώπισαν με επιτυχία τα προγράμματά τους και τις άλλες χώρες (του Νότου) που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο, παρά το μεγάλο κόστος, εννοώντας την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Και πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι τα προγράμματα εξυγίανσης έχουν εγκριθεί ομόφωνα από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη (βλέπε κυβερνήσεις) και δεν επιβλήθηκαν από διάφορους φορείς… Αλλωστε, «ο τομέας της απασχόλησης και οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα υπόκεινται στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς υποβάλλει συστάσεις»… Η γνωστή επιχειρηματολογία των Βρυξελλών.
Ο μηχανισμός επαγρύπνησης
Ως προς την έκθεση για τον μηχανισμό επαγρύπνησης που αφορά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες των κρατών-μελών, το δίδυμο Μπαρόζο-Ρεν έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα, και πολύ προσεκτικά, την πρόταση της Κομισιόν για μια εις βάθος εξέταση των γερμανικών πλεονασμάτων. Η Γερμανία, που έχει ρίξει το βάρος στις εξαγωγές, παρουσιάζει από το 2007 ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ. Και αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Αυτό οφείλεται, όμως, στους υπερβολικά χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων και στην καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης. Η Γαλλία και η Ιταλία διαμαρτύρονται για την πολιτική του Βερολίνου που θέτει φραγμούς στην ανταγωνιστικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, θα αναλύσει την κατάσταση και ζητεί από το Βερολίνο να πάρει μέτρα για να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση και να ανοίξει τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, ζητεί από τη Γαλλία και την Ιταλία να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Η διαδικασία θα κρατήσει μέχρι το 2016 και ο Ζ. Μπαρόζο έσπευσε να αποκλείσει «εκ των προτέρων αποτελέσματα»… «Δεν επικρίνουμε την εξαιρετική ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας» είπε, για να δεχθεί την παρατήρηση από Γερμανό δημοσιογράφο ότι η προσπάθειά του είναι «γελοία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: