3 Ιανουαρίου 2014

Ευρωβαρόμετρο: «μαύρο» 2014 προβλέπει το 72% των Κυπρίων

Ευρωβαρόμετρο: «μαύρο» 2014 προβλέπει το 72% των Κυπρίων

Λευκωσία Ανταπόκριση: Ακης Φάντης
Αν το 2013 ήταν η πιο «μαύρη» χρονιά για την Κύπρο και τους πολίτες της, το 2014 θα συνεχίσει να συντηρεί -και να επαυξάνει- όλα τα αρνητικά δεδομένα. Το κούρεμα καταθέσεων με την περιβόητη απόφαση της 15ης Μαρτίου στο Eurogroup υπήρξε ασφαλώς το αποκορύφωμα μιας σειράς μνημονιακών μέτρων, που δυστυχώς θα συνεχιστούν και το 2014. Ηδη από τον νέο χρόνο θα αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά 1%, ενώ ταυτόχρονα θα περικοπούν ακόμη περισσότερο οι μισθοί και οι συντάξεις. Η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, βαδίζει από ρεκόρ σε ρεκόρ, οι επιχειρήσεις –ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες- κλείνουν η μία μετά την άλλη και στον ορίζοντα δεν διαφαίνονται σημάδια ανάπτυξης, που αποτελεί τη μόνιμη επωδό της κυβέρνησης. Ούτε βεβαίως υπάρχει «επανεκκίνηση» της οικονομίας, όπως διαφημίζεται. Ολα αυτά συνηγορούν ότι σε μαύρο φόντο φαίνεται να μπαίνει (και) το 2014, αφού όλες οι ενδείξεις αλλά και επιστημονικές μετρήσεις δείχνουν ότι η βαθιά ύφεση θα συνεχιστεί παρατείνοντας έτσι την οικονομική κρίση.
Ανησυχία, παρά τις διαβεβαιώσεις
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και τα καθησυχαστικά μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών, η κατάσταση της οικονομίας ανησυχεί τους Κυπρίους, οι οποίοι εμφανίζονταν απαισιόδοξοι.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την πανευρωπαϊκή φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ 2 και 17 Νοεμβρίου 2013 σε όλα τα κράτη-μέλη με προσωπικές συνεντεύξεις. Συγκεκριμένα, το 97% των Κυπρίων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ μόνο το 3% εκφράζει αντίθετη άποψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο της Ε.Ε. ήταν 31% και 68%. Για τους επόμενους 12 μήνες το 7% των Κυπρίων βλέπει βελτίωση της κατάστασης, το 72% επιδείνωση και το 19% στασιμότητα. Στην ερώτηση για το πώς είναι η επαγγελματική τους κατάσταση, οι Κύπριοι σε ποσοστό 27% απαντούν «καλή» και 39% «κακή». Τα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν 54% και 29%, αντίστοιχα.
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Κύπριοι σε ποσοστό 58% τη χαρακτηρίζουν «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ το 42% τη χαρακτηρίζει «καλή» έως «πολύ καλή». Για τους επόμενους 12 μήνες το 4% προβλέπει βελτίωση, το 50% επιδείνωση και το 42% στασιμότητα. Οσον αφορά την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης, το 98% των Κυπρίων τη χαρακτηρίζει «κακή» έως «πολύ κακή» και μόνο το 2% θεωρεί ότι είναι «καλή». Ενα άλλο σημαντικό εύρημα είναι πως το 64% των Κυπρίων θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος πορεία, ενώ μόνο το 13% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι, σύμφωνα με τους Κύπριους, η ανεργία (77%) και η κατάσταση της οικονομίας (74%). Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς και εδώ τα δεδομένα είναι αρνητικά, αφού εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει σήμερα μόνο το 26% των Κυπρίων, ενώ το 68% απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη. Πάντως, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση στην Κύπρο είναι ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (23%). Δύσπιστοι εμφανίζονται οι Κύπριοι και έναντι των πολιτικών κομμάτων, με το 91% να απαντάει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μόνο το 17% των Κυπρίων, ενώ το 75% απάντησε «όχι». Τα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν 31% και 58%, αντίστοιχα.
Στην ερώτηση εάν η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για τη σημερινή λιτότητα το 77% των Κυπρίων απάντησε «ναι» και το 19% «όχι». Η κρίση και η λιτότητα έχουν μειώσει τον αριθμό των υποστηρικτών της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και του ευρώ, που είναι πλέον μειοψηφία. Στην ερώτηση εάν υποστηρίζουν την ΟΝΕ και το ευρώ, το 44% των Κυπρίων τάχθηκε υπέρ και το 52% κατά. Στην περσινή δημοσκόπηση και οι δύο πλευρές κατέγραφαν 47%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: