16 Φεβρουαρίου 2014

Προβολή της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» (1940) την Κυριακή, 16 ΦεβρουαρίουΗ Πολιτιστική Λέσχη του ΕΠΑΜ ΒΤ συνεχίζει τις κυριακάτικες προβολές ταινιών στα γραφεία μας, Σαλαμίνος 36 - Πλ. Αγ. Λαύρας στο Μαρούσι.  
Αυτή την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου και ώρα 7.30 μμ, προβάλλεται η κλασσική ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» (1940) σε σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν και πρωταγωνιστές τους: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Οκι.
«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες και συγκλονιστικότερες πολιτικές σάτιρες, στην ιστορία της έβδομης τέχνης.
Ο μοναδικός Τσάρλι Τσάπλιν, κατάφερε μέσα στα χρόνια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, το 1940, με το ναζισμό να καραδοκεί δίπλα του, να σκηνοθετήσει και να ερμηνεύσει την πιο γνωστή καρικατούρα του Χίτλερ, μέσα από την κινηματογραφική περσόνα ενός Εβραίου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ:
Ο Τσάρλι Τσάπλιν υποδύεται διπλό ρόλο σε αυτήν την πικρή αντιπολεμική σάτιρα: τον αρχηγό ενός φασιστικού κράτους ένα πρόσωπο που ξεκάθαρα αναφέρεται στο Αδόλφο Χίτλερ και έναν αθώο εβραίο κουρέα υπήκοο αυτού του κράτους. Δύο ανθρώπους που είναι ίδιοι εξωτερικά, αλλά διαφέρουν...
Η ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» αποτελεί ίσως την πιο επίκαιρη ματιά του κινηματογράφου απέναντι στην σημερινή παγκόσμια κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Πρόκειται για την πρώτη ομιλούσα και ηχητική ταινία του Τσάπλιν, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου στις ταινίες. Είναι μια ανελέητη πολιτική σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού.
Η σκηνή μάλιστα, που ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας, ενώ η ομιλία του κεντρικού ήρωα στο τέλος της ταινίας, όπου ο δημιουργός έμμεσα εκφράζει το όραμα του για την ανθρωπότητα, επίσης μνημονεύεται για το ανθρωπιστικό της μήνυμα.Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σας περιμένουμε όλους. Πείτε το και στους φίλους σας. Θα υπάρχουν καφές, αναψυκτικά και σνακς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: