Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ:«ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ»
Την πεποίθησή του ότι «αν η Ευρώπη εγκαταλείψει την Ελλάδα, θα είναι ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας που αναπόφευκτα θα θέσει σε κρίση όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κάθε δυνατότητα ύπαρξης του ευρώ», εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάννο, σε αποκλειστική... συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.
Ο κ. Αλεμάννο βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε συνάντηση αλληλεγγύης με τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη.
Μια πρωτοβουλία δική του, που -όπως τόνισε- επιβάλλεται καθώς «υπάρχει καρδιά, κουλτούρα, πολιτική ευφυΐα, που μας ωθούν να είμαστε δυναμικά αλληλέγγυοι στην Ελλάδα- και εγώ ως δήμαρχος της Ρώμης απέναντι στον δήμαρχο της Αθήνας».
«Είναι αδιανόητη μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, χωρίς την Αθήνα, αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ρώμη, με πολύ σαφήνεια και ισχύ.
Εδώ βρισκόμαστε στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, αυτό δεν μπορεί να το λησμονήσει μία Ευρώπη που θέλει να έχει ρίζες, συνεπώς μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Αλεμάννο, επισημαίνοντας ότι η εικόνα της Αθήνας «είναι και ένα είδος καθρέφτη».
«Βλέπουμε στις δυσκολίες που έχει η Ελλάδα, δυσκολίες που έχουμε και εμείς οι Ιταλοί, και που είναι μια μεγάλη πρόκληση για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης.
Κατανοούμε τις δυσκολίες, αλλά κατανοούμε ότι οι δυσκολίες δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά είναι κοινές δυσκολίες, κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου» ανέφερε ο δήμαρχος της "αιώνιας πόλης".
Σημαντική για το μήνυμα αλληλεγγύης, όπως είπε, είναι και η διαδήλωση που διοργανώνουν για σήμερα το βράδυ στην πλατεία Πάνθεον στη Ρώμη, οι ευρωβουλευτές της κεντροαριστεράς, την ίδια μέρα της δικής του επίσκεψης αλληλεγγύης, ενός δημάρχου της κεντροδεξιάς στην Αθήνα.
«Αυτό σημαίνει ότι όλη η Ιταλία, δεξιά και αριστερά, είναι σε αυτή τη γραμμή και αυτό είναι μία πολύ σημαντική ένδειξη της ενότητας της χώρας μας» είπε.
Σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η λιτότητα στις διαχειριστικές ανάγκες των μεγαλουπόλεων, ο δήμαρχος της Ρώμης είπε ότι «αυτό πρέπει να είναι και ένα ερέθισμα, για να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία: μεταρρυθμίσεις που θα ελαφρύνουν το "δημόσιο χέρι".
Να εφαρμόσουμε την αρχή της αμοιβαιότητας, που θα μας δείξει ότι και οι κοινωνικές υπηρεσίες μπορούν να βελτιωθούν από τον ιδιωτικό τομέα, τις οργανώσεις, έξω από τις κρατικές ή δημοτικές γραφειοκρατίες».
«Συνεπώς», προσέθεσε, «η δική μας επιλογή απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες που έχουμε και στη Ρώμη, είναι να προστατέψουμε τον κοινωνικό ιστό, αλλά και να τον κάνουμε πιο παραγωγικό, ώστε κάθε ευρώ κοινωνικής δαπάνης να είναι πιο προσοδοφόρο, εφόσον περνά μέσα από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο μέσα από τον δημόσιο μηχανισμό που είναι πιο σπάταλος».
Στην τετραετή θητεία του, ανέφερε ο κ. Αλεμάννο, ο δήμος της Ρώμης κατάφερε να μειώσει πολύ τις δαπάνες.
«Είχαμε σημαντικές περικοπές, τόσο με ορθολογισμό και περιορισμό στις αγορές μας, όσο και με τη μείωση του βάρους στον δημόσιο τομέα.
Σε αυτό βέβαια είμαστε πίσω κι εμείς.
Ειδικά αυτές τις μέρες, στο δημοτικό συμβούλιο δίνουμε μια δύσκολη μάχη, και εγώ προσωπικά, για το αν είναι αναγκαίο να πουλήσουμε ένα 20%, να είμαστε η μειοψηφία στη βασική δημοτική επιχείρηση ύδατος και ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπάρχει σθεναρή αντίσταση της αντιπολίτευσης, ενώ εγώ θεωρώ ότι είναι σωστό, γιατί είναι και μία ένδειξη ότι προχωρούμε προς την ελάφρυνση του δημόσιου τομέα» είπε ο δήμαρχος της Ρώμης.
Η λαθρομετανάστευση, και μάλιστα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου- 2, «είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που δεν μπορεί όμως να επιλυθεί κατάλληλα αν δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή πολιτική» είπε και προσέθεσε: «Εμείς καταβάλαμε μία τεράστια προσπάθεια προκειμένου να περιορίσουμε τη λαθρομετανάστευση.
Σκεφτείτε ότι από τότε που είμαι δήμαρχος υπήρξαν 26.000 απελάσεις κοινοτικών και εξωκοινοτικών μεταναστών.
Όμως, πολλοί από αυτούς επέστρεψαν, επειδή δεν υπάρχει μία κοινή ευρωπαϊκή άμυνα των συνόρων, αλλά και επειδή δεν υπάρχει ένας σαφής κανονισμός για τους κοινοτικούς μετανάστες.
Εμείς έχουμε περισσότερα προβλήματα με τους κοινοτικούς μετανάστες -Ρουμάνους, αλλά και πολίτες από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ- παρά από τους εξωκοινοτικούς» ανέφερε και σημείωσε πως «χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που να επιτρέπει τον έλεγχο της εσωτερικής ροής των μεταναστών και των νομάδων στο εσωτερικό της ΕΕ».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Ρώμη, όπως εξήγησε ο κ. Αλεμάννο, υπάρχει στους παράνομους καταυλισμούς, που στήνονται στην ύπαιθρο ή σε εγκαταλελειμμένες περιοχές της πόλης.
«Στη Ρώμη κάναμε "επιχειρήσεις σκούπα", κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε μόνιμους καταυλισμούς σε περιοχές της πόλης.
Όμως, σαφώς το πρόβλημα είναι αισθητό και πρέπει να αντιδρούμε έντονα, ώστε να επιβάλλουμε κανόνες, να γίνει κατανοητό ότι στη Ρώμη μπορούν να μείνουν οι μετανάστες, μπορεί να τους υποδεχθεί, αλλά πάντα απαιτεί το σεβασμό των νόμων.
Καμία ανεκτικότητα, καμία επιείκεια.
Οι νόμοι πρέπει να γίνονται πάντα σεβαστοί, ακόμη κι αν έχουμε απέναντί μας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες».
Στην ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο των χωρών του νότου, ο δήμαρχος της Ρώμης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι δύσκολο αν δεν υπάρχει μία κοινή ευρωπαϊκή απόφαση» και σημείωσε: «Συχνά συμβαίνει όταν οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο αποφασιστικές στην απώθηση μεταναστών να έρχεται η καταδίκη της ΕΕ.
Από τη μία πλευρά μας επικρίνουν ότι είμαστε πολύ "διάτρητοι" στη μετανάστευση, αλλά όταν υπάρχουν πιο σκληρές πολιτικές μας καταδικάζουν.
Χρειάζεται, λοιπόν, μία κοινή λογική, διαφορετικά δεν μπορούμε να βάζουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».
Στην ερώτηση αν τα δύο εκλογικά μαθήματα, από τη Γαλλία και την Ελλάδα, που εξέφρασαν ουσιαστικά την αντίδραση του κόσμου κατά των μέτρων λιτότητας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κοινό μέτωπο, ικανό να αντιταχθεί στην σκληρή λιτότητα της Γερμανίας, ο κ. Αλεμάννο είπε ότι τα αποτελέσματα, σε Γαλλία και Ελλάδα, «είναι μεγάλης σημασίας, γιατί καταδικάζουν τους δύο λάθος δρόμους, που μπορεί να ακολουθήσει η αντίδραση σε αυτή την κρίση: τον λαϊκισμό και την υπερβολή της λιτότητας».
«Η Ελλάδα», εξήγησε, «ψηφίζοντας τα συντηρητικά κόμματα και δίνοντας τη νίκη στη ΝΔ, είπε "όχι" στον λαϊκισμό και "ναι" σε μία πολιτική υπευθυνότητας και συνεπώς μια πολιτική οικονομικής προσπάθειας.
Το ίδιο, η Γαλλία είπε "όχι" στην υπερβολή της αυστηρότητας, στην ισοπέδωση του Σαρκοζί απέναντι στην καγκελάριο Μέρκελ.
Και οι δύο είπαν "όχι" στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, "όχι" στην υπερβολή της λιτότητας.
Δείχνουν μια κεντρική κατεύθυνση που πρέπει να επιδιώξουμε.
Αλλά και το γεγονός ότι είναι αποτελέσματα που οδηγούν, το ένα προς την κεντροδεξιά και το άλλο προς την κεντροαριστερά, αποδεικνύει ότι αυτή η κατεύθυνση μπορεί να είναι μία συνολική κληρονομιά της Ευρώπης και όχι μια κληρονομιά που θα την έβλεπε κανείς από δεξιά ή αριστερά».
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου