ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.
ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΗ ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!
Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, όχι για να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου που ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία, αλλά για να επιβάλλει την άμεση και...
απαρέγκλιτη εφαρμογή τους. Οι προεκλογικές ρητορείες των τριών κομμάτων που συναποτελούν τη νέα συγκυβέρνηση, περί επαναδιαπραγμάτευσης, ήταν εξ αρχής, όπως αποδεικνύεται, "προεκλογικές" υποσχέσεις και "δόλωμα" προς άγρα ψήφων. Έτσι η τρόικα αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την συγχώνευση και κατάργηση δημοσίων οργανισμών, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις. Όλα αυτά σημαίνουν με απλά λόγια νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών, ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση για την ελληνική...
κοινωνία.
Εξάλλου, "περίπατο" πάει και η υποτιθέμενη εθνική κυριαρχία, καθώς πρόκειται να εγκατασταθούν υποχρεωτικά, σε νευραλγικά σημεία του κρατικού μηχανισμού μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ που θα ελέγχουν την εφαρμογή του προγράμματος.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής:
Με τρεις νέους, αυστηρότερους όρους, που θα αφορούν την εποπτεία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το χρονοδιάγραμμα και τις δόσεις του δανείου, αναμένεται να φτάσουν σε λίγες ημέρες στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, για τη συνάντηση «γνωριμίας» που θα έχουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Μετά τις περιπέτειες της υγείας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Βασίλη Ράπανου, η επίσκεψη της τρόικας αναβάλλεται. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι θα υπάρξει σήμερα νέα επικοινωνία σχετικά με τον ακριβή χρόνο της άφιξης, δεδομένου ότι, αν δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει έννοια της αποστολής.
Στην πρώτη αυτή ολιγοήμερη συνάντηση, οι κ.κ. Πολ Τόμσεν ΔΝΤ , Ματίας Μόρς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα θέσουν στην ελληνική κυβέρνηση και τρεις νέους όρους, οι οποίοι επιβάλλονται, λόγω της τρίμηνης καθυστέρησης υλοποίησης του μνημονίου εξαιτίας των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για την ατζέντα «προπαιτούμενων» της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει με την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την όποια αλλαγή θα γίνει στο μνημόνιο.
Ο πρώτος όρος της τρόικας είναι η κυβέρνηση να θέσει ένα νέο, αξιόπιστο και εφαρμόσιμο χρονοδιάγραμμα για τρεις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιέχονται και αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία του μνημόνιο. Συγκεκριμένα, ζητούν:
* Τη συνέχιση και ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος. Μετά και τη διάθεση των ομολόγων, ύψους 18 δισ. ευρώ, θα ζητήσουν χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.
Ως γνωστόν, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πρέπει, ύστερα από διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες μετόχους, να συμφωνήσει τους όρους των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα, τα ανταλλάγματα που θα πρέπει να δοθούν, προκειμένου να αποφευχθεί η αποκρατικοποίηση των εμπορικών τραπεζών.
*Τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα για την κατάργηση στο σύνολο ή κατά ένα μέρος του μέτρου των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι και το 2015. Ζητούν δηλαδή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προγραμματικών δηλώσεων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την αναδιάταξη του προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την διαδικασία της συγχώνευσης ή κατάργησης των ανενεργών δημόσιων οργανισμών.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να επισημάνουν ιδιαίτερα ότι, κατά την ουσιαστική εξέταση της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να υπάρχουν σαφέστερες προβλέψεις για την εικόνα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικότερα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία σχετίζονται με τις δαπάνες ασφάλισης και υγείας.
*Το τρίτο κεντρικό θέμα στο οποίο οι επικεφαλής της τρόικας θα ζητήσουν τα σαφή θέση κυρίως από το υπουργείο οικονομικών αλλά και από τον πρωθυπουργό θα είναι μια δήλωση προθέσεων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο επίσης έχει καθυστερήσει σημαντικά. Τούτο, με δεδομένο ότι η υλοποίηση του προγράμματος, για το 2012, έχει πλέον χάσει τον αρχικό του στόχο.
Σκληρότεροι έλεγχοι
Το δεύτερο ζήτημα της τρόικας θα είναι η αποδοχή, από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, μιας στενότερης εποπτείας της υλοποίησης του προγράμματος της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο έρχεται κυρίως από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία θα εφαρμόσει τώρα όσα έχει προαναγγείλει από την αρχή του χρόνου. Την τοποθέτηση, στην Ελλάδα, μιας μόνιμης πολυμελούς αντιπροσωπείας, η οποία θα εποπτεύσει σε πραγματικό χρόνο την υλοποίηση των αλλαγών του προγράμματος.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την ενίσχυση της επιτροπής ελέγχου και καταγραφής (monitoring Committee) με κάποια από τα μέλη της να έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. Η ομάδα αυτή, με τη συνδρομή και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και έχει χαρτογραφήσει κάθε επιμέρους τομέα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτικής αρχής.
Η αλλαγή αυτή έχει γίνει σιωπηρά αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, από τις αρχές του χρόνου, αλλά αυτήν τη φορά η τρόικα θα θέσει και κάποιους όρους της αυστηρότερης εποπτείας, δηλαδή την υποχρεωτική παρουσία ατόμων της Ε.Ε. σε κομβικά σημεία του κρατικού μηχανισμού, στην κατεύθυνση του να υπάρξει και ένας μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, όταν κάτι καθυστερεί ή δεν εφαρμόζεται όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, και από την πλευρά του ΔΝΤ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αντίστοιχη κίνηση στενότερης εποπτείας από το μόνιμο κλιμάκιο της Αθήνας, υπό τον κ. Μπομπ Τράα. Τούτο, με δεδομένη την αναμενόμενη σκλήρυνση της στάσης του Ταμείου προς την Ελλάδα, αφού οι ισορροπίες εντός των κόλπων του αλλάζουν. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που συμμετέχουν στο Ταμείο, έχουν εντείνει τις αντιρρήσεις τους για την υπερβολική -όπως τη χαρακτηρίζουν- χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Χρηματοδότηση
Το τρίτο μεγάλο θέμα για την ηγεσία της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η ροή των κεφαλαίων από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων έριξε έξω και το αρχικό χρηματοδοτικό πλάνο της δανειακής σύμβασης. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, είχε θέσει το θέμα στο Eurogroup της Πέμπτης και υπήρξε κατανόηση από τους εταίρους. Το βασικό θέμα δεν είναι μόνο η κάλυψη των αναγκών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αλλά και της κάλυψης του πρωτογενούς ελλείμματος, που είναι εξίσου σημαντικό για την ελληνική πλευρά.
Με δεδομένα όλα αυτά, θα πρέπει η τρόικα να πάρει μαζί της και ένα αιτιολογημένο χρηματοδοτικό πλάνο για την Ελλάδα, προκειμένου να αναδιατάξει τη ροή, αλλά και το ύψος των δόσεων. Η έγκριση ή όχι του νέου αυτού πλάνου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του επόμενου μήνα. Με άλλα λόγια, οι όποιες διευκολύνσεις θα εξαρτηθούν και από τα νέα μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.
Εκταμίευση
Η περίφημη δόση του Ιουνίου, η οποία θα εγκριθεί όχι νωρίτερα από τον Αύγουστο, περιλαμβάνει και τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών. Ωστόσο, θα πρέπει να βρεθούν άλλα 4 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομίας έως και το τέλος Αυγούστου, εκτός από το 1 δισ. της καθυστερούμενης δόσης. Με δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει, είναι πιο εύκολο να δοθούν κάποια επιπλέον χρήματα μέχρι και το Αύγουστο, ώστε να μη δημιουργηθεί νέο πρόβλημα με την εσωτερική χρηματοδότηση και την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Εμμονή σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Η συνεδρίαση του Εurogroup, την περασμένη Πέμπτη, κατέδειξε ότι οι εταίροι δεν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με την Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα, η οποία στην έκθεση, που θα κάνει, θα ενσωματώσει και τα αιτήματα της κυβέρνησης. Η επαναδιαπραγμάτευση φαίνεται απαραίτητη. Από εκεί και πέρα το ζητούμενο είναι τι θα μπορούσαν να δεχθούν οι εταίροι από τα αιτήματα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση και τα οποία είναι πολλά.
Το βασικό που θα δεχθούν να συζητήσουν είναι η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1-2 χρόνια. Το πρόβλημα είναι να βρεθούν οι πρόσθετοι πόροι που απαιτούνται. Κυκλοφορούν διάφορες ιδέες και εναλλακτικές επιλογές, ώστε να είναι κάτι συνδυασμένο και να περάσει ευκολότερα από τα Κοινοβούλια χωρών όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γερμανία, που είναι εχθρικά στη διάσωση της Ελλάδας. Θα μπορούσαν, επίσης, να εξετάσουν θετικά την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και, ενδεχομένως, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά, και μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Για τα υπόλοιπα ελληνικά αιτήματα (αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, μείωση ΦΠΑ «χαράτσι» στα ακίνητα), τα συζητούν, αλλά είναι προφανές ότι, για να τα δεχθούν, θα πρέπει να τους προταθούν από την κυβέρνηση άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα.
Αναφορικά με την εργατική νομοθεσία, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι εταίροι πολύ δύσκολα θα κάνουν πίσω στο θέμα του ελάχιστου μισθού.
Εκεί που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω είναι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα, πριν κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με τα ελληνικά αιτήματα, θα περιμένουν δείγματα γραφής από την κυβέρνηση στους παραπάνω δύο τομείς.
Από τη naftemporiki.gr και το ρεπορτάζ του ΤΑΣΟΥ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
iskra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου