29 Δεκεμβρίου 2012

Ρωσικά πολεμικά πλοία αναπτύσσονται σε όλο το Αιγαίο

Ρωσικά πολεμικά πλοία αναπτύσσονται σε όλο το Αιγαίο

Τουρκικό βίντεο δείχνει την διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Δραδανέλλια
 
Από τον βορρά μέχρι το νότο έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο ρωσικά πολεμικά, αλλά όλα είναι του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας: Στο βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο νοτιοανατολικά της Λήμνου το αποβατικό Nikolaï Filtchenkov (Νο 152) με 300 πεζοναύτες και 30 ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, ενώ στο νότο στο ρωσικό αγκυροβόλιο βόρεια της Αστυπάλαιας βρίσκονται το καταδρομικό Mοskva, το αντιτορπιλικό Smetliviy και τον τάνκερ Ivan Bubnov.
Tα επίσης αποβατικά AZOV και το δεύτερο το Novocherkassk κλάσης Ropucha-I (όπως και το FILCHENKOV) αναμενεται να εισέλθουν στο Αιγαίο παραμονή της Πρωτοχρονιάς,.
Τα δύο πρώτα έχουν δώσει είσοδο στον Βόσπορο στις 26 και έξοδο από τα Στενά στο Αιγαίο στις 27 και το Novocherkassk, έδωσε είσοδο στις 30 και έξοδο στις 31/01, αλλά αυτές οι ημερομηνίες είναι σχετικές. Οι Ρώσοι συνηθέστατα εισέχονται με την δεύτερη ή τρίτη ενημέρωση στα Στενά.
Αντίθετα, μακριά από το Αιγαίο βρίσκονται οι δύο Μοίρες των ρωσικών Στόλων του Βορρά και της Βαλτικής που κατευθύνονται στην Α.Μεσόγειο, οπότε, όπως είχε η σημερινή άσκηση που είχε προαναγγείλει το RIA Novosti στο Αιγαίο δεν θα διεξαχθεί τώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ματαιώθηκε οριστικά.
Όπως σημειώναμε σε σχετικό ρεπορτάζ στις 25/12 τα ρωσικά σκάφη ακόμα δεν είχαν περάσει το Γιβραλτάρ και μόνο αν τις επόμενες ώρες συνέβαινε αυτό θα μπορούσαν να βρίσκονται στις 28/12 στο Αιγαίο μαζί με τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η ταχύτητά τους είναι πολύ χαμηλή και φαίνεται ότι θέλουν να συντονίσουν την κίνησή τους με τις εξελίξεις στην Συρία.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την αποστολή των γερμανικών Patriot PAC-3 στην Τουρκία στις 8 Ιανουαρίου και αν υπολογίσουμε ένα διάστημα μερικών ημερών που πρέπει να αναπτυχθούν και να τεθούν σε λειτουργία, οτιδήποτε συμβεί θα έχει κάνει με το διάστημα μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ η ρωσική διπλωματία έστειλε μια πρόσκληση στον επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Μοάζ ελ-Χάτιμπ για να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με στόχο μια διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία πολλαπλασιάζει τις τελευταίες ημέρες τις επαφές σχετικά με το συριακό ζήτημα, διευκρίνισε πως η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα ή και έξω από τη Ρωσία, για παράδειγμα στη Γενεύη ή στο Κάιρο.
"Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε, ο Μοάζ ελ-Χάτιμπ την έχει", δήλωσε ο Μπογκντάνοφ.
Χθες Πέμπτη συριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ Μοκντάντ είχε συνομιλίες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ρωσία παίζει τον πιο κρίσιμο ρόλο στην συριακή σύγκρουση και είναι βέβαιο ότι η όποια λύση θα πρέπει να έχει την έγκρισή της.
Βέβαια να πούμε ότι το Ιράν, είναι ο αστάθμητος παράγων και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το τι θα πράξει, ακόμα και αν η Ρωσία συναινέσει σε λύση με συγκεκριμένα ανταλλάγματα...
Ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι αναμένεται αύριο Σάββατο στη Μόσχα. "Θα ακούσουμε αυτό που έχει να μας πει ο Λαχντάρ Μπραχίμι και στη συνέχεια θα πάρουμε μια απόφαση σχετικά με μια νέα τριμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ", δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς είχε δηλώσει χθες πως είναι απαραίτητο να αναληφθούν "ενεργητικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει το λουτρό αίματος".
Παράλληλα, με επείγουσα αποστολή σκαφών επιφανείας επιχειρούν να «απαντήσουν» οι ΗΠΑ στην κάθοδο προς τη Μεσόγειο δύο Μοιρών του ρωσικού Στόλου της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής αλλά και στην παρουσία τουλάχιστον 7 σκαφών στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Εξαιτίας της μεγάλης ομολογουμένως αυτής συγκέντρωσης ρωσικών σκαφών το αμερικανικό Ναυτικό αποφάσισε εσπευσμένα τον απόπλου σήμερα του αντιτορπιλικού κατευθυνομένων βλημάτων DDG-72 “Mahan” κλάσης  Arleigh Burke.
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ξεκίνησε σήμερα από το ναύσταθμο του Norfolk που βρίσκεται στην πολιτεία της Βιρτζίνια με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ναυτικού των ΗΠΑ το αντιτορπιλικό θα βρεθεί υπό τις διαταγές του 6ου Στόλου επιχειρήσεων των ΗΠΑ, στον τομέα ευθύνης που περιλαμβάνει τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, για να εκτελέσει «ασκήσεις στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας» το δε πλοίο θα ενεργεί ανεξάρτητα.
Το DDG-71 “Mahan” φέρει σύστημα AEGIS με ραντάρ SPY-1D και τουλάχιστον  90 βλήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας SM-2.
Τα σκάφη με το σύστημα AEGIS πρόκειται να συνεργαστούν με το  ραντάρ TPY-2 που βρίσκεται στην βάση Kurecik στην Τουρκία το οποίο τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 εντασσόμενο στο αντιπυραυλικό πλέγμα του ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτός του USS Mahan πρόκειται σύντομα να ακολουθήσουν και άλλα αντιτορπιλικά AEGIS σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν την αντιπυραυλική τους ασπίδα  στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου ενώ αναμένεται να ασκηθούν και ανοικτά των συριακών ακτών.
Το παραπάνω εάν συνδυαστεί με την αποστολή και την εγκατάσταση των βλημάτων Patriot (από Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ) στην Τουρκία τότε γίνεται ξεκάθαρο το μέγεθος του σχεδιασμού ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη δημιουργία μιας πολυσχιδούς αντιβαλλιστικής άμυνας κίνηση η οποία αναμφισβήτητα πρόκειται να «ερεθίσει» τη Ρωσία.

[Πηγή: defencenet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: