24 Ιανουαρίου 2013

Ο Κίνδυνος της Μαζικής Χειραγώγησης στην Ελλάδα του Σήμερα

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ



 
Με τρανότερο παράδειγμα τη Γερμανία της δεκαετίας του ’30, έχει αποδειχτεί ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες οι άνθρωποι μπορούν να χειραγωγηθούν και να οδηγηθούν σε ακραίες πράξεις. Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες; Ποιες είναι οι τεχνικές χειραγώγησης; Θα
μπορούσε να συμβεί σε μας; Μας αφορούν όλα αυτά σήμερα;

Την Τρίτη 29 Γενάρη στο Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε ερωτήματα όπως τα παραπάνω, με σκοπό να αυξήσουμε την επίγνωσή μας σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της μαζικής χειραγώγησης και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία.

Η βραδιά θα είναι συμμετοχική και οι απόψεις και τα συμπεράσματα θα προκύψουν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20.00. Το μπαρ θα είναι ανοιχτό από τις 19.00 μέχρι τις 20.00 και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
Ένας από τους βασικούς προσανατολισμούς των Λοκρών στο Δάσος είναι η Μη-Βία. Ασχολούμαστε με τη Μη-Βία μέσω της Μη-Βίαιης Επικοινωνίας και των εργαστηρίων που διοργανώνουμε. Η Μη-Βίαιη Επικοινωνία μάς βοηθά να καταλάβουμε και να αφομοιώσουμε εσωτερικά τη Μη-Βία και έτσι να είμαστε συνειδητοί σε όλες τις Μη-Βίαιες πρακτικές που ακολουθούμε. Ποιες είναι όμως αυτές οι πρακτικές; Ποιες επιλογές μας δίνει η Μη-Βία στη σημερινή πολιτική και κοινωνική ζωή; 
Για να διερευνήσουμε και να απαντήσουμε το πιο πάνω ερώτημα, Ξεκινήσαμε ένα κύκλο συναντήσεων που ονομάσαμε "Βραδιές Μη-Βίας" και περιλαμβάνουν αφενός τη Μη-Βίαιη Επικοινωνία και αφετέρου άλλες πτυχές της Μη-Βίας όπως είναι η Μη-Βίαιη Διαμαρτυρία, η Μη-Βίαιη Ανυπακοή και η Μη-Βίαιη Παρέμβαση. 
Η πρώτη μας αναγνωριστική συνάντηση έγινε την Τρίτη 27 Νοέμβρη στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους). Έγινε προβολή του δυνατού και συγκινητικού ντοκιμαντέρ "Pray the devil back to hell", το οποίο μιλάει για την εφαρμογή μη-βίαιων πρακτικών από τις γυναίκες της Λιβερίας, με τις οποίες κατάφεραν να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο. Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ ΕΔΩ. Στο ντοκιμαντέρ αυτό είδαμε τη δύναμη της Μη-Βίαιης πολιτικής στάσης, καθώς επίσης και τη δύναμη των ενωμένων γυναικών. Εμπνευστήκαμε και συνειδητοποιήσαμε καλύτερα ότι οι αλλαγές δεν πρόκειται να έρθουν από κάποιους άλλους, αλλά από εμάς τους ίδιους. Ενθαρρυνθήκαμε για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως άνθρωποι και κάτοικοι αυτού του τόπου. Προσήλθαν περίπου τριάντα άνθρωποι και στη συνέχεια κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση περί Μη-Βίας και περί ζωής γενικότερα μέσα σε ζεστό και ευχάριστο κλίμα. 
Στις 29 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή Βραδιά Μη-Βίας, αλλά το θέμα της δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. 
Σας περιμένουμε στο Καφενείο για να συζητήσουμε και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. 
Με εκτίμηση, 
Γιώργος Τσιτσιρίγκος

Μη-Βίαιη Επικοινωνία

Η Μη-Βίαιη Επικοινωνία (Nonviolent Communication) είναι μια διαδικασία επικοινωνίας που μας βοηθά να αντιληφθούμε, να εντοπίσουμε και να μεταβολίσουμε τη βία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Η ενοχή, η ντροπή, ο φόβος αποτελούν τα καθημερινά εργαλεία με τα οποία χειραγωγούμε τον εαυτό μας και τους άλλους και χτίζουμε ένα τεράστιο παγόβουνο βίας μέσα στις καρδιές μας, κορυφή του οποίου είναι η λεκτική και η φυσική βία που βιώνουμε καθημερινά.
Η γλώσσα με την οποία επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας και με την οποία συνθέτουμε τους εσωτερικούς διαλόγους μας αποτελεί το κύριο μέσο με το οποίο κάνουμε τη ζωή μας έναν εξαντλητικό αγώνα για το “Ποιος έχει δίκιο” αντί να απολαμβάνουμε την αμοιβαία προσφορά και τη συμπόνια.
Η Μη-Βίαιη Επικοινωνία αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε φως στα συναισθήματα και στην ανάγκες μας και να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε την κοινωνική και ατομική μας πραγματικότητα με τρόπο που κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικές βραδιές των 4-5 ωρών η κάθε μία. Θα παρακολουθήσουμε τα βίντεο του δημιουργού αυτής της διαδικασίας με ελληνικούς υπότιλους και θα κάνουμε ασκήσεις πάνω στην τεχνική.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε δύο μέρη λόγω μεγάλης διάρκειας, αλλά στην ουσία είναι ενιαίο και συνεπώς καλούμε τους συμμετέχοντες να παραστούν και στις δύο βραδιές έτσι, ώστε να κατανοήσουν τη διαδικασία και να μπορέσουν να προσφέρουν στον εαυτό τους και στην ομάδα.
Το εργαστήριο δίνεται δωρεάν. Θα υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης συνεισφοράς για όποιον επιθυμεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια.
Περισσότερα για τη δομή του εργαστηρίου και για τη Μη-Βίαιη Επικοινωνία γενικότερα δείτε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: