27 Σεπτεμβρίου 2013

Πορτογαλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις απολύσεις

Πορτογαλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις απολύσεις

«Ισοδύναμα» αναζητεί πλέον η κυβέρνηση
[Πηγή: LiFO, 26/09/2013]
Πλήγμα δέχτηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας η πολιτική λιτότητας της πορτογαλικής κυβέρνησης, καθώς το δικαστήριο απέρριψε σήμερα πολλά από τα μέτρα, τα οποία εμπεριέχονταν στον εργατικό κώδικα που υιοθετήθηκε το 2012 και έχουν ως στόχο να γίνουν πιο εύκολες οι απολύσεις των εργαζομένων.
Ο κώδικας αυτός που πέρασε από το Κοινοβούλιο το Μάιο του 2012 είχε συνταχθεί και ψηφιστεί κατόπιν πιέσεων από την Τρόικα, ώστε να γίνει περισσότερο «ελαστική» η αγορά εργασίας. Μάλιστα με τον κώδικα, είχαν συμφωνήσει και οι κοινωνικοί εταίροι και είχε διαφωνήσει μόνο το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η απόφαση μετά από προσφυγή κομμάτων της άκρας αριστεράς, αφορά κυρίως σε μέτρο που επιτρέπει σε μια επιχείρηση να απολύει εργαζομένους με την αιτιολογία της «μη προσαρμογής στη θέση εργασίας». Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει κατευθείαν, αλλά θα πρέπει πρώτα να εξακριβώσει αν υπάρχει άλλη θέση εργασίας που να ταιριάζει με τα προσόντα του υπαλλήλου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έχει βάλει στον «πάγο» μέτρα για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Στην τελευταία του απόφαση τον Αύγουστο, είχε κρίνει αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που επέτρεπε τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Μετά από αυτή την απόφαση, η πορτογαλική κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να ικανοποιήσει την Τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας είναι ήδη στη Λισαβόνα για να αξιολογήσουν το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: