6 Ιουνίου 2012

10 Πράγματα που μπορούμε να διαπιστώσουμε ήδη από την σημερινή οικονομική κατοχή στην Ελλάδα

Με τις γενικότητες που ακούμε κάθε μέρα, είναι δύσκολο κανείς να αποφασίσει ποιες ενέργειες προετοιμασίας ακριβώς είναι καλό να πάρει. Όμως, αναλύοντας την σημερινή κατάσταση, μπορεί κανείς να διαπιστώσει κάποια σημεία που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Αυτά τα σημεία μπορούν με την σειρά τους να μας βοηθήσουν στις αποφάσεις που όλοι μας θα πρέπει να λάβουμε στο προσεχές μέλλον, σε σχέση με την προετοιμασία μας.

Παρ όλο που η "οικονομική κρίση" (κατοχή στην ουσία) σήμερα εκφράζεται σε μορφή "light" είναι ήδη φανερά σε ποιες ακριβώς εκφράσεις της ζωής μας θα εμφανιστούν προβλήματα. Ήδη σε αυτές τις κατηγορίες, και λόγω της σκανδαλώδους, οργιαστικής και αχαλίνωτης κακό-διαχείρισης από τους κατά τα άλλα "σεβαστούς άρχοντες" της μεταπολίτευσης, φαίνονται τα αδύναμα σημεία του συστήματος, που είναι πιθανότατα και τα σημεία που θα καταρεύσουν και πρώτα. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι τα αδύναμα σημεία του συστήματος, θα καταρρεύσουν πρώτα,  εφ όσον ήδη παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ή δραματικές αλλαγές.

Τα επόμενα 10 πράγματα που αναφέρονται παρακάτω, παρουσιάζουν σοβαρά ή τουλάχιστον υπαρκτά προβλήματα. Ο καθένας μας, ας προβληματιστεί και να προετοιμάσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του:


1) Ελλείψεις σε τρόφιμα

Ξέρουμε ότι υπάρχουν, σύμφωνα με τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, ελλείψεις τροφίμων σε οργανισμούς όπως οι φυλακές και ο στρατός. Επίσης όλοι μας πλέον βλέπουμε τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορους οργανισμούς για παροχή συσσιτίων και βεβαίως τις προσπάθειες τύπου πατάτας Νευροκοπίου. Και ας μην ξεχνάμε τα κρούσματα παιδιών που πεινούν στα διάφορα σχολεία που πολλά ρεπορτάζ έχουν ήδη αναφέρει.  Είναι λοιπόν λογικό να υποθέσει κανείς ότι τα σημερινά κρούσματα υποσιτισμού και έλλειψης τροφίμων θα επιδεινωθούν.

2) Ελλείψεις σε φάρμακα.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα με το καταδυναστευμένο (βλέπε PSI) διαλυμένο σύστημα υγείας από τους "σοφούς μας άρχοντες" της μεταπολίτευσης, όλοι μας πρέπει να έχουμε καταλάβει το πόσο ευαίσθητο είναι το σύστημα υγείας. Χωρίς σοβαρή και κοινωνική διαχείριση, είναι πολύ εύκολο να μην υπάρχουν όχι μόνο ακριβά φάρμακα (π.χ. για καρκινοπαθείς) αλλά και τα αυτονόητα όπως γάζες, αντιβιοτικά κλπ.

3) Προβλήματα στον χώρο της ενέργειας

Με την βλακώδη διαχείριση της ΔΕΗ, τα χαράτσια, το τεράστιο χρέος προς την ΔΕΗ, οι τρομακτικά εκβιαστικές αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα, είναι πλέον φανερό ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρουσιάζουν πιθανότητα κατάρρευσης, είναι οι βασικές παροχές ενέργειας.

4) Το νερό σε μιά κρίση δεν είναι δεδομένο αγαθό

Σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ενέργειας αλλά και άλλα προβλήματα όπως η απουσία προσωπικού συντήρησης, τότε είναι κατανοητό ότι οι διάφορες υποδομές καθαρισμού και υποστήριξης υποδομών παροχής νερού, θα υποστούν σοβαρά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα προοδευτικής χειροτέρευσης του υπάρχοντος δικτύου και υποδομών νερού, είναι όχι μόνο υπαρκτή αλλά και αναμενόμενη. Σε αυτήν την περίπτωση, παρ όλο που το σύστημα παροχής νερού λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα, το αναμενόμενο αποτέλεσμα, θα είναι η σταδιακή του υποβάθμιση και επιδείνωσή του.

5) Η συνεχής λειτουργία των καρτών τραπεζών και πιστωτικών καρτών, ΔΕΝ είναι δεδομένη. 

Πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να βγάζουμε χρήματα από ATM. Τι θα γινόταν όμως αν οι τράπεζες αποφάσιζαν να κλειδώσουν αυτές τις υπηρεσίες για κάποιο χρονικό διάστημα;
Επίσης, τι θα γινόταν αν υπήρχε πρόβλημα παροχής ηλεκτρισμού ή δικτύου επικοινωνίας (τα οποία είναι αναγκαία πλέον για σχεδόν οποιαδήποτε χρηματική κίνηση σε τράπεζες, ακόμα και στα καταστήματα των τραπεζών);

6) Η εγκληματικότητα, βίαιες διαδηλώσεις, βανδαλισμοί αυξάνονται κατά την διάρκεια μιας κρίσης.

Στην περίπτωση αυτή νομίζω ότι όλοι έχουμε προσέξει την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν μια καλή υπόθεση, το ότι αυτά τα κρούσματα είναι ανάλογα με το μέγεθος μιας κρίσης.
Όσο αυξάνεται η κρίση, τόσο περιμένουμε να αυξάνονται και αυτά τα γεγονότα. 

7) Η χρήση εναλλακτικών (τοπικών) νομισμάτων ή και συναλλαγές σε είδος αυξάνεται ανάλογα με το βάθος της κρίσης.

Είναι γνωστό πλέον ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας, υπάρχουν αγορές που είτε λειτουργούν χωρίς χρήμα, ή χρησιμοποιούν εναλλακτικά "νομίσματα".
Το φαινόμενο αυτό θα αυξάνεται.

8) Οι αυτοκτονίες είναι ανάλογες με το βάθος της κρίσης.

Χωρίς λόγια... Όσο βαθαίνει η κατοχή, δυστυχώς, τόσο περισσότερες θα βλέπουμε.

9) Η πραγματική/πρακτική αξία του νομίσματος πέφτει κατά την διάρκεια μιας κρίσης.

Τι να τα κάνεις τα λεφτά όταν δεν υπάρχει ψωμί να αγοράσεις;
Εντάξει, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό, αλλά μιά ολιγόλεπτη μελέτη, μας δείχνει ότι
τα νομίσματα (και ειδικά τα νομίσματα που βασίζονται σε χρέος και εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες) δεν έχουν σταθερή αξία και οι κρίσεις, τουλάχιστον προσωρινά, τα καθιστούν αδύναμα για πρακτικές χρήσεις.

Και τέλος,

10) Μην περιμένετε να σας βοηθήσει η όποια κυβέρνηση θα είναι παρούσα, όταν η κρίση κτυπήσει δυνατά.

Μέσα στο χάος που θα επικρατήσει, και με δεδομένο ότι η παρούσα πολιτική γενεά (ασχέτως ιδεολογίας) δεν έχει δείξει καμία ικανότητα διαχείρισης οποιουδήποτε τομέα (εκτός μάλλον αυτών της μίζας, και το πως να καταχρεώνεται κανείς όλο και πιο βαθειά),
είναι απόλυτα απίθανο αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να διαχειριστούν την όποια σοβαρή (γιατί τώρα δεν είναι σοβαρή ακόμα...) πραγματική κρίση.
Θυμηθείτε, αυτοί ξέρουν να τρώνε, όχι να ταΐζουν...

Αυτά προς προβληματισμό. Θα ευχόμουν να μην ήταν έτσι, αλλά μάλλον θα είναι έτσι. Αυτοί είναι οι τομείς που ήδη έχουν αρχίσει να υποφέρουν. Είναι λοιπόν σοφό να περιμένει κανείς να συνεχίσουν να υποφέρουν και να επιδεινώνονται, μέχρι να επέλθει η πραγματική αλλαγή προς το καλύτερο...

ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ!!!


epamnt

Δεν υπάρχουν σχόλια: