22 Ιουνίου 2012


Citigroup,HSBC : Η νέα κυβέρνηση δεν θα  σώσει την Ελλάδα - Η τρόικα θα διακόψει τη χρηματοδότηση και η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ... ίσως και μέχρι το τέλος του έτους

Τόσο η Citigroup ΗΠΑ, όσο και η HSBC Μ. Βρετανία, δύο εκ των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών οίκων, δεν πείστηκαν από το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας στην Ελλάδα, προτρέποντας τους επενδυτές να κρατούν... μικρό καλάθι.
Citigroup και HSBC θεωρούν επί της ουσίας κατώτερη των περιστάσεων και τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ παραμένει ακόμη... ολοζώντανος.
Η Ευρώπη θα οδηγηθεί προς μια ελάχιστη δημοσιονομική ένωση όσο μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ γίνεται όλο και πιο πιθανή, ανέφερε στο νέο του σημείωμα ο επικεφαλής...
οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.
Οι Ευρωπαίοι δεν θα δώσουν τα αναγκαία κεφάλαια στην Ιταλία ή την Ισπανία, αν τελικά η κρίση γιγαντωθεί. Οι χώρες αυτές θα μπορούν να λάβουν κεφάλαια μόνο αν τηρήσουν τους στόχους που θα τους θέτει η Τρόικα. Επομένως, η λύση της δημοσιονομικής ένωσης θα εμφανιστεί ως η μοναδική που θα μπορεί να βάλει ένα όριο στη χρηματοδότηση των αδύναμων χωρών μελών.
Οι ευρωπαίοι δεν θα θέλουν να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας. Ήδη η νέα κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει παράταση δύο ετών για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, διαιωνίζοντας το πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα, η Τρόικα θα αναγκαστεί να εκδώσει ανακοίνωση που να δηλώνει ότι η Ελλάδα "εκ προθέσεως δεν συμμορφώνεται", ίσως και αργότερα μέσα στο έτος, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εκταμιεύσεις του δανείου προς το ελληνικό κράτος, εκτιμά ο Buiter.
Η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να γυρίσει στο δικό της νόμισμα. Αυτό που θα απομείνει στη χώρα μετά είναι ένα αδύναμο τραπεζικό σύστημα και πολύ λιγότερο σταθερή δημοσιονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Buiter, η ελάχιστη δημοσιονομική ένωση για την Ευρώπη θα αποτελείται από διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ένα μόνιμο Ταμείο Ρευστότητας και ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους (SDRM). Στον ESM θα δοθούν επιλεκτικά εξουσίες για επαναγορά κρατικών ομολόγων και θα υπόκειται από κοινού και εις ολόκληρον από τις εγγυήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης. Στη συνέχεια θα αμοιβαιοποιηθεί μέρος του δημόσιου χρέους και θα ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών μέσω του μηχανισμού SDRM.
Παράλληλα, η τραπεζική Ένωση θα διακόψει τον δηλητηριώδη ομφάλιο λώρο μεταξύ των κρατικών ομολόγων και των τραπεζών. Ένας οδικός χάρτης για την τραπεζική ένωση κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο τέλος του Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εφαρμογή είναι το δύσκολο κομμάτι, και ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Απαισιόδοξη και η HSBC

Μπορεί οι Έλληνες να ψήφισαν υπερ της παραμονής τους στο ευρώ και να στήριξαν ένα κόμμα που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King, σε ένα σύντομο σημείωμα του αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλά να γιορτάσουμε. Η νίκη του Σαμαρά προσφέρει μεν κάποια ανακούφιση, αλλά δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν οι αγορές.
"Εν μέσω της ευφορίας που θα κυριαρχήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες ημέρες, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι πολύ περιορισμένα. Η Νέα Δημοκρατία ήταν αναμφισβήτητα το κόμμα που έφερε την Ελλάδα στο σημερινό χάλι αφού ασκούσε τη διακυβέρνηση την περίοδο 2004 και 2009. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που ενώ προσπάθησε να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη την περίοδο 2009 - 2011, η ελληνική οικονομία κατέρρευσε. Οι υποσχέσεις για τα προγράμματα λιτότητας δεν τηρήθηκαν, οδηγώντας τους Γερμανούς και τους Γάλλους να χάσουν την υπομονή τους και να απειλήσουν την Ελλάδα με έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Η Ελλάδα δεν έχει καμία παράδοση σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κανείς δεν γνωρίζει. Ο κ. Σαμαράς, εν τω μεταξύ, αναμφίβολα ελπίζει να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα λιτότητας για ακόμη μια φορά. Συνεπώς, τα κύρια ελληνικά κόμματα δεν είναι και τόσο διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε τόσο μεγάλη ενόχληση στους Ευρωπαίους. Παράλληλα, αναμένεται και νέα απογοήτευση από την προσεχή αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εντείνει το χάσμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα, με αφορμή τις καθυστερήσεις της στο πρόγραμμα λιτότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Έτσι, πριν αρχίσουμε να γιορτάζουμε με ρετσίνα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις δημοσιονομικά κατά το τελευταίο έτος, αλλά η ελληνική πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι ανύπαρκτη, η οικονομία έχει συρρικνωθεί ήδη κατά 16% και αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω.
Η ευρωζώνη παράλληλα έχει πολλά περισσότερα δικά της προβλήματα να επιλύσει. Πρέπει να προχωρήσουμε προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση, ενώ οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, και η μάχη μεταξύ των πιστωτών της Βόρειας Ευρώπης και της Νότιας Ευρώπης είναι πιθανό να συνεχιστεί.
" Προσοχή, λοιπόν, στους Έλληνες εκλογείς που φέρουν δώρα", καταλήγει ο King.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: