23 Δεκεμβρίου 2012

Χρωστούγεννα-Φτωχούγεννα στον Ευρωπαϊκό Νότο

Χρωστούγεννα στον Νότο

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
 

 

Με φτωχότερα στολισμένες βιτρίνες, λιγότερα φώτα και πολύ πολύ λιγότερα χρήματα, άρα και εξαιρετικά περιορισμένες αγορές, θα περάσει τα φετινά Χριστούγεννα ο ευρωπαϊκός Νότος καθώς η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» τα οικονομικά της μέσης οικογένειας σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Ετσι, από τη Λισαβόνα μέχρι την Αθήνα και από τη Ρώμη έως τη Μαδρίτη το φετινό χριστουγεννιάτικο πνεύμα παραπαίει ισχνό και θλιμμένο, με τις πωλήσεις να σημειώνουν πτώση από 30% έως 40% και τις οικογένειες να περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία!

Στο ρεπορτάζ που πραγματοποίησε στον ευρωπαϊκό Νότο το πρακτορείο Reuters, την πρώτη θέση στην ανέχεια των γιορτινών ημερών που διανύουμε έχει δυστυχώς η Ελλάδα. «Σίγουρα θα καθίσουμε όλοι μαζί στο γιορτινό τραπέζι φέτος, αλλά εξίσου βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να φάμε κρέας», είπε ο 46χρονος άνεργος πωλητής ηλεκτρονικών υπολογιστών Πολυχρόνης Σωτηρίου. «Μάλιστα οι γονείς μου, που έζησαν τη γερμανική κατοχή, θεωρούν ότι η σημερινή κατάσταση δεν διαφέρει πολύ από το 1940», πρόσθεσε.

«Μας πίνουν κυριολεκτικά το αίμα», είπε η 59χρονη δασκάλα Ιωάννα Γεωργίου, ενώ ο 70χρονος συνταξιούχος Νίκος Τσάκος δήλωσε θλιμμένος ότι «αυτό που δεν μπορώ να αντέξω είναι το γεγονός ότι φέτος το μόνο που μπορεί να αγοράσω στα εγγόνια μου είναι από μια μεγάλη σοκολάτα! Αυτό σου ραγίζει πραγματικά την καρδιά», λέει.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Πορτογαλία, η οποία όπως και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 40 ετών. «Εάν ανταλλάξουμε δώρα θα είναι πολύ πολύ φθηνά, των 2-3 ευρώ», είπε η καθαρίστρια Ανγκέια ντε Σότε από τη Λισαβόνα. «Οσο για δέντρο θα στολίσουμε και φέτος, αλλά με τα περσινά στολίδια».

Στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη από την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς τα Χριστούγεννα.

Ως τώρα οι πωλήσεις παιχνιδιών σημειώνουν κάμψη 20%. Στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται επίσης η μείωση των πωλήσεων χριστουγεννιάτικων στολιδιών, ενώ οι πωλήσεις τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011 είναι ήδη κάτω κατά 5,6%. Μάλιστα πολλά σουπερμάρκετ εξετάζουν το ενδεχόμενο τις τελευταίες ημέρες πριν από τις γιορτές να μείνουν ανοιχτά ώς αργά το βράδυ, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον τζίρο τους.

«Είναι η χειρότερη χρονιά που έχω ζήσει τα τελευταία 24 χρόνια και δεν ξέρω αν θα καταφέρω να διατηρήσω το κατάστημά μου», είπε η Ρωμαία Μαρίσα Πίνες, η οποία βλέπει πολλούς κατοίκους της Αιώνιας Πόλης να μπαίνουν στο μαγαζί της, αλλά να μην ψωνίζουν χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Ισπανική παράδοση

Στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Ισπανία, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Κι αυτό όχι γιατί η οικονομία της βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Συμβαίνει λόγω της χριστουγεννιάτικης παράδοσης, η οποία είναι ισχυρότατη στη χώρα αυτή.

Ετσι, σύμφωνα με καταναλωτική έρευνα του πανεπιστημίου ESADE της Βαρκελώνης, η μέση ισπανική οικογένεια θα δαπανήσει περίπου 650 ευρώ για τις γιορτές, ποσό μεγαλύτερο απ” αυτό που θα δαπανήσουν τα νοικοκυριά των πλουσιότερων κρατών της ευρωζώνης. Φυσικά το ποσό είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι και κατά 40% συγκριτικά με το 2007.

Πάντως και στη Μαδρίτη τα καταστήματα ήταν «επικινδύνως» ήσυχα, αισθητά λιτότερη ήταν και η γιορτινή διακόσμηση, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδέσμου κρεοπωλών της ισπανικής πρωτεύουσας, «η κατανάλωση κρέατος είναι φέτος τρεις φορές μικρότερη σε σχέση με πέρυσι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: