23 Δεκεμβρίου 2012

Λαός και κλήρος στην Αντίσταση απέναντι στην Τραπεζοκρατία

Τέτοιους παπάδες πού θα βρούμε;Λαός και κλήρος στην Αντίσταση απέναντι στην Τραπεζοκρατία (San Benedetto - Italia, 8 Δεκέμβρη 2012)

Ο καθολικός ιερέας που τραγουδά μέσα στην εκκλησία το παρτιζάνικο τραγούδι Bella Ciao είναι ο Don Andrea Gallo, λοιπόν, ο οποίος γεννήθηκε το 1928 στη Γένοβα, ήταν ιεραπόστολος στην Βραζιλία τη δεκαετία του 1950 απ' όπου τον έδιωξε η τότε χούντα, επέστρεψε στη Γένοβα κι έγινε εφημέριος στην ενορία του San Benedetto in Porto.
Με την καθημερινή του δράση έκανε την ενορία του "σημείο αναφοράς για αγωνιστές της Νέας Αριστεράς, χριστιανούς ή όχι" από το 1970.

Η μητρόπολη τον μετακίνησε στο νησάκι της Capraia. Το 1975 γεννήθηκε η Κοινότητα του San Benedetto in Porto, "ένα νησί αλληλεγγύης στην καρδιά μιας πόλης με χίλια προβλήματα, που φροντίζει εξαρτημένους από ναρκωτικά, αλλά γενικότερα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες: πρώην πόρνες, πρώην κλέφτες, άνδρες και γυναίκες στη μετάβαση από το ένα φύλο στο άλλο" (από το βιβλίο του Don Andrea Gallo "Αγγελικά Αναρχικός").

"Αυτό που μετράει είναι να κάνουμε τα πάντα για να πάρει το λόγο ο φτωχός κόσμος, αυτός που δεν μετράει και γι' αυτό τον κακομεταχειρίζονται", λέει ο "παπάς του πεζοδρομίου", όπως αυτοχαρακτηρίζεται.

Grazie Don Andrea!


1 σχόλιο:

lagoleon! είπε...

Παπάδες που φοράνε παντελόνια κι όχι ροζ στριγκάκια υποταγής!
Σκέφτεστε να τραγουδούσε στην Ελλάδα ένας παπάς αντάρτικο τραγούδι μαζί με το εκκλησίασμα;
Να, λόγω τρόικας να τραγουδούσε το «ΕΑΜ μας έσωσε από την πείνα θα μας σώσει κι από τη σκλαβιά»…
Kαι το ενδιαφέρον είναι πως ο ιταλός παπάς το έχει...
καθιερώσει...