4 Μαρτίου 2013

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΠΡΟ ΕΚΡΗΞΗΣ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΠΡΟ ΕΚΡΗΞΗΣ
Προειδοποίηση για κίνημα από τις Ε.Δ.: "Θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν δεν αλλάξετε πολιτική"

[Πηγή: triklopodia, 03/03/2013] 
Για δεύτερη φορά οι ένοπλες δυνάμεις της Πορτογαλίας προειδοποίησαν με στρατιωτικό κίνημα δηλώνοντας ότι θα «υπάρξουν επιπτώσεις εάν η κυβέρνηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Pedro Coelho δεν ακούσει το λαό» δηλαδή εάν δεν χαλαρώσει τα μέτρα της εξοντωτικής λιτότητας που έχει
επιβάλλει.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της ένωσης υπαξιωματικών της Πορτογαλίας Lima Coelho κατά τη διάρκεια των χθεσινών μεγάλων διαδηλώσεων στη Λισαβόνα και σε ακόμη 20 πόλεις της χώρας με κεντρικό σύνθημα «Μα….στε την Τρόικα» (Que se lixe a troika) όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 500.000 διαδηλωτές στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη και από εκείνες της 15 Σεπτεμβρίου του 2012, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές τους.
«Αυτές οι καταστάσεις θα έχουν επιπτώσεις» δήλωσε ο πιο συγκεκριμένα ο Lima Coelho και συνέχισε: «Δεν μπορούν κάποιοι να πάρουν ελαφρά τις κινητοποιήσεις αυτές, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις, εκτός και αν η κυβέρνηση ακούσει τι έχει να της πει ο λαός».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ενώσεις στρατιωτικών στην Πορτογαλία προειδοποιούν την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική εξοντωτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει η τρόικα στη χώρα. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2012 πάλι ύστερα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις η ίδια ένωση η Associação de Praças (AP) καλούσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα λέγοντας σε μια σκληρή: ανακοίνωση:
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τρόικα και σε κανένα άλλο να συνεχίσουν. Έχουμε νόμιμη εξουσιοδότηση να υπερασπιστούμε το πορτογαλικό σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα έθνος με 900 χρόνια ιστορία να μαραζώσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων».
Ένα χρόνο μετά η ίδια ένωση επανέρχεται λέγοντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική απέναντι στον πορτογαλικό λαό.
Στις χθεσινές διαδηλώσεις χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν στην κεντρική λεωφόρο της Λισαβόνας κατευθυνόμενοι προς το υπουργείο Οικονομικών και κρατώντας πανό με κεντρικό σύνθημα “Que se lixe a 'troika” και «Θέλουμε τις ζωές μας πίσω».
Πολλοί διαδηλωτές τραγουδούσαν ένα τραγούδι το Grondola από το 1974 όταν στις 25 Απριλίου είχε εκδηλωθεί η «επανάσταση των γαρυφάλλων». Ήταν τότε που ο Στρατός μέσω του κινήματος Movimento das Forcas Armadas ανέτρεψε τη δικτατορία του Σαλαζάρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: