9 Απριλίου 2013

Κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με τη Ρωσία εξετάζει το ΝΑΤΟ;

Ανατροπή για την αμερικανική «αντιπυραυλική ομπρέλα» στην Ευρώπη. 
Η Ρωσία από στόχος γίνεται σύμμαχος;



[Πηγή: INPRECOR, 09/04/2013]
Την πιθανότητα δημιουργίας ακόμα και κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας με τη Ρωσία, εξετάζει -τουλάχιστον σε επίπεδο σκέψεων, προς το παρόν- το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα, αν και αντιμετωπίζει το θέμα με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, δηλώνει κατ’ αρχήν θετική.Το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι μετά την παραίτηση των ΗΠΑ από το τέταρτο στάδιο ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος με τη Ρωσία για την οικοδόμηση ενός κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Στη Ρωσία ωστόσο, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις σχετικές ανακοινώσεις.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Βερσμπόου, ανέφερε ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα συζητήθηκαν εκτενώς οι νέες δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, ύστερα από την πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της τέταρτης φάσης της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην Kommersant την 1η Απριλίου, εξέφρασε την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες ο διάλογος για το θέμα αυτό θα προχωρήσει, και ότι «είναι δυνατή η σύσταση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας το οποίο θα μπορούσε να προστατέψει ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία». Διευκρίνισε, ότι αυτό αφορά ένα «υψηλό επίπεδο ενοποίησης των δύο συστημάτων και της διοίκησής τους, που αυτή την ώρα λειτουργούν ξεχωριστά μεταξύ τους».
Όπως πρόσθεσε, «το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη για την προστασία της επικράτειάς του, και η Ρωσία της δικής της. Οι δυνατότητες όμως για την ενοποίηση των δυο συστημάτων υπάρχει. Προτείνουμε τη δημιουργία δύο κέντρων τα οποία θα επέτρεπαν στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε 24ωρη βάση, μεταξύ αυτών και εμπιστευτικού χαρακτήρα, να πραγματοποιούν κοινό σχεδιασμό και συντονισμό του όλου εγχειρήματος».
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ύστερα από μακρές διαβουλεύσεις ανάμεσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο και στο ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η ανάπτυξη του συστήματος που βασίζεται στα βλήματα αναχαίτισης, SM 3 Block IIB. «Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν, θα δοθούν για άλλα κομμάτια του προγράμματος και ειδικότερα, στη βελτίωση των παραμέτρων ακριβείας άλλων συστημάτων αναχαίτισης», ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί επίσης, πως στις 15 Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ,ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας με ορίζοντα ως το 2017, λόγω των απειλών που εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση επιπρόσθετων αντιβαλλιστικών πυραύλων και ραντάρ στην Αλάσκα.
Ρωσικός σκεπτικισμός
Η ρωσική πλευρά ωστόσο, υποδέχτηκε με επιφυλακτικότητα την απόφαση των ΗΠΑ για ματαίωση της τελευταίας φάσης της αντιπυραυλικής άμυνας. Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Γκρουσκό, επεσήμανε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν δείχνει έτοιμο να δώσει εγγυήσεις στη Ρωσία, πως το υπό διαμόρφωση σύστημα δεν στρέφεται εναντίον των στρατηγικών και πυρηνικών μέσων της Ρωσίας. Πάνω σε αυτό το θέμα, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική άμυνα», Ίγκορ Κοροτσένκο, μιλώντας στη ρωσική υπηρεσία του BBC, επεσήμανε ότι «οποιαδήποτε στιγμή η Αμερική θεωρήσει αναγκαίο και εφικτό για την ίδια να ξεκινήσει την τέταρτη φάση ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, θα το πράξει άμεσα».
Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντιμετώπισε θετικά την θέση των ΗΠΑ να επιστρέψουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία. Σε ανακοίνωσή του, την 1η Απριλίου, σημειώνει ότι παρά τη «σημαντική φθορά» που επέφεραν στις διμερείς σχέσεις ο «Νόμος Μαγκνίτσκι», οι «εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις για τη «Συλλογή Σνέερσον» και η αδυναμία των αμερικανικών αρχών να προστατέψουν επαρκώς τα δικαιώματα των υιοθετημένων παιδιών από τη Ρωσία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Μόσχα και η Ουάσιγκτον κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο περιορισμός των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών, η απλοποίηση των διατυπώσεων για την έκδοση βίζας και η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Και καταλήγει το υπουργείο: «Αξιολογούμε θετικά την επιδίωξη της Ουάσιγκτον το τελευταίο διάστημα να επιστρέψει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, και είμαστε έτοιμοι για στενή συνεργασία».
Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Kommersant που αφορούν άλλα θέματα συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ο κ. Βερσμπόου αναφέρθηκε στη μεταφορά φορτίων στο Αφγανιστάν από το διαμετακομιστικό κέντρο στο Ουλιάνοβσκ. Σύμφωνα με τον ίδιον, η Συμμαχία δεν θεωρεί τη διέλευση μέσω του Ουλιάνοβσκ αρκούντως επωφελή.
Δήλωσε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν και κάποιες άλλες πιο συμφέρουσες από οικονομική άποψη εναλλακτικές επιλογές μεταφοράς. Για παράδειγμα, τους δρόμους μέσω Πακιστάν, οι οποίοι είχαν κλείσει, αλλά τώρα άνοιξαν και αποτελούν πιο οικονομική επιλογή». Όπως τόνισε, η Βορειοατλαντική συμμαχία αναζητεί «την καλύτερη προσφορά που θα στοιχίζει λιγότερα χρήματα».
[Πηγές: Kommersant, Vzgliad, RIA Novosti και ρωσική υπηρεσία του BBC, Η Ρωσία Τώρα]

Δεν υπάρχουν σχόλια: