16 Ιανουαρίου 2014

KRUGMAN: «ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑΣ» ΤΟ ΕΥΡΩ

KRUGMAN: «ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑΣ» ΤΟ ΕΥΡΩ

Σκίτσο του Satoshi Kambayashi από το Economist
[Πηγή: iskra, 16/01/2014]
ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ
«Το ευρώ που επρόκειτο να είναι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ενότητα θα γίνει το μονοπάτι προς μία πολύ διχασμένη ήπειρο που αισθάνεται ότι έχει υποστεί κακοποίηση από τον πυρήνα της», προειδοποίησε ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος.
Οπως αναφέρει ο Irish Examiner, σε χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή ο νομπελίστας οικονομολόγος επιτέθηκε στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τόσο στην Ιρλανδία όσο και στις άλλες χώρες των Μνημονίων και όχι μόνο, τονίζοντας ότι η διαχείριση του ευρώ γίνεται με γνώμωνα αποκλειστικά το συμφέρον της Γερμανίας, εις βάρος της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει επιθετικότερα προς τους ευρωπαίους εταίρους και να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική ύφεση που προκάλεσαν τα προγράμματα λιτότητας,είπε ο Κρούγκμαν. «Αυτό που σοκάρει είναι η απουσία μίας συμμαχίας των οφειλετών, οι οποίοι να λένε "κοιτάξτε, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε αλλά θα πρέπει να ελαφρύνετε λίγο τα βάρη μας», όπως είπε.
«Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας, κατά συνέπεια υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά ακόμη και μία μικρή ελάφρυνση μπορεί να κάνει λίγο λιγότερο ανυπόφορη την ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων», συνέχισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.
«Με τη διαχείριση του ευρώ να γίνεται αποκλειστικά προς όφελος της Γερμανίας, η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί κατά πολύ. Το ευρώ που επρόκειτο να είναι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ενότητα θα γίνει το μονοπάτι προς μία πολύ διχασμένη ήπειρο που αισθάνεται ότι έχει υποστεί κακοποίηση από τον πυρήνα της», όπως προειδοποίησε.
Ο Κρούγκμαν καυτηρίασε επίσης την προσέγγιση πολλών ευρωπαίων πολιτικών που αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση σαν «ηθικό παιχνίδι: αμάρτησας και κατά συνέπεια πρέπει να τιμωρηθείς ... Είναι εμφανής η ανικανότητα να αποδεχθούν ότι, πράγματι, το λάθος είναι τελικά όλων και κατά συνέπεια κανενός και, σε κάθε περίπτωση, το να κάνεις ανθρώπους να υποφέρουν δεν βοηθάει στην κατεύθυνση της ανάκαμψης».
«Η κοινωνικά καταστροφική λιτότητα σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα, με το ζωνάρι να σφίγγεται από τη Γερμανία και την υπερβολικά προσεκτική δράση της ΕΚΤ μέχρι που ήταν πολύ αργά, είναι η χειρότερη από όλες τις πραγματικότητες», κατέληξε ο Κρούγκμαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι καμία κυβέρνηση χώρας της Ευρωζώνης δεν μπορεί να περιορίσει την λιτότητα χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: