25 Μαΐου 2012

Agence Europe: Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ τον Ιούλιο


Στις αποφάσεις του πρόσφατου άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στο ζήτημα μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρεται σήμερα το κοινοτικό δελτίο Agence Europe.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα όσα διημείφθησαν στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών των «27», δεν διαφοροποιούν την άποψη ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την ευρωζώνη τον ερχόμενο Ιούλιο, παραμένοντας, όμως, μέλος της ΕΕ.
Αυτή η έξοδος, σχολιάζει η Agence Europe, θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές δυσκολίες και κινδύνους, αλλά «η ελληνική συμπεριφορά την έχει καταστήσει αναπόφευκτη».
Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι «δεν είναι δυνατόν ένα μικρό κράτος με την άρνησή του να αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού, να θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Εξ΄ άλλου, η Ένωση έχει επιδείξει τεράστια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα: 12 Σύνοδοι κορυφής ασχολήθηκαν με την ελληνική κρίση, δύο μεγάλα πακέτα διάσωσης δόθηκαν στη χώρα, παράλληλα με άλλα εργαλεία βοήθειας, ενώ ένα τμήμα του χρέους απομειώθηκε.
Συνολικά, κάθε Έλληνας (από τα 11 εκατομμύρια) είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε εφοπλιστής, υπολογίζεται ότι έλαβε από τον Ιανουάριο του 2010 το ισότιμο των 31.000 ευρώ, ποσό που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο προέρχεται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Η έξοδος από το ευρώ αποτελεί μία απειλή γενικότερης αποσύνθεσης για όλη την ευρωζώνη και θα έχει σίγουρα καταστροφικά αποτελέσματα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους Έλληνες. Όμως, εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν: Εάν θέλουν να συνεχίσουν να αποτελούν μέλος ενός συλλόγου, τότε πρέπει να αποδεχθούν τους εσωτερικούς κανονισμούς και να τους εφαρμόσουν».
Στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι τα κύρια θύματα της ελληνικής συμπεριφοράς είναι οι λαοί της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και άλλοι, ενώ εκείνοι που κυρίως επωφελούνται είναι οι κερδοσκόποι ανά τον κόσμο.
Ακόμη υποστηρίζει ότι ενδεχομένως, η αυστηρότητα που επιδεικνύεται την τελευταία περίοδο απέναντι στην Ελλάδα έχει ως στόχο να πείσει τους Έλληνες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και να τους φοβίσει ως προς τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν εάν δεν αλλάξουν συμπεριφορά.
Η Agence Europe σχολιάζει, όμως, ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει τη δημοσιονομική εξυγίανση, που απαιτείται σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωζώνης. Επομένως, η σωστή λειτουργία της ευρωζώνης θα παρέμενε αδύνατη, με καταστροφικές συνέπειες για τα άλλα κράτη- μέλη και τους λαούς τους, αλλά και για το μέλλον ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: