1 Δεκεμβρίου 2013

Πρόταση-βόμβα για πανευρωπαϊκό κίνημα με κοινό όνομα, στη διεθνή συνάντηση του ΕΠΑΜ

Πρόταση-βόμβα για πανευρωπαϊκό κίνημα με κοινό όνομα, στη διεθνή συνάντηση του ΕΠΑΜ

Μια πρόταση-βόμβα έπεσε στο τραπέζι, κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνάντησης οικονομολόγων, ιστορικών, πολιτικών φορέων και ακτιβιστών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το πρωί στον Κεραμεικό, με θέμα το χρέος, το εθνικό νόμισμα και τη δημοκρατία, υπό την οργανωτική επιμέλεια του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ).
Η πρόταση προήλθε από την ιταλική αποστολή στη συνάντηση και αφορά στη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου, με κοινές επιδιώξεις και κοινό όνομα στο οποίο θα στοιχηθούν όλα τα ομοειδή κινήματα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου -και, γιατί όχι, του βορά- που πλήττονται βάναυσα από την πολιτική σκληρής λιτότητας της Ε.Ε. και το σκληρό ευρώ. 
«Με αυτό τον τρόπο, όταν το κίνημα θα έχει κοινό όνομα σε όλη την Ευρώπη, δεν θα μπορεί πια το σύστημα να μας αγνοεί», τονίστηκε χαρακτηριστικά. 
Η ιταλική πρόταση αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από το σύνολο των ομιλητών του πρώτου πάνελ της συνάντησης, αλλά και από όλους τους συμμετέχοντες που ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα.
Η συνάντηση, που άνοιξε σήμερα το πρωί, στέφεται από επιτυχία που ξεπερνά κάθε προσδοκία, καθώς το αμφιθέατρο του cine Κεραμεικος γίνεται το αδιαχώρητο. Μάλιστα, η προσέλευση αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο αύριο, Κυριακή, δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης.
 
Τη συνάντηση άνοιξε με χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του ΕΠΑΜ και οικοδεσπότης, Δημήτρης Καζάκης, ο οποίος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια αντίστοιχη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μίλησε για την κατοχή υπό την οποία ζει όλα τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός και προέβλεψε ότι είναι πολύ κοντά η στιγμή που ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και θα προκαλέσει την πολυπόθητη ανατροπή.
Πριν από τον γραμματέα του ΕΠΑΜ, χαιρέτησε τη συνάντηση η νεοσύστατη νεολαία του κινήματος, ενώ η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου Γεωργία Μπάστα -που προλόγισε τον Δημήτρη Καζάκη- διάβασε χαιρετισμό γερμανικού κινήματος, μεταφέροντας τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς στον αγώνα το ελληνικού λαού και τονίζοντας με έμφαση την πεποίθησή του ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν και πως οι τεχνητές εντάσεις που ξεσηκώνουν -για παράδειγμα- τον γερμανικό λαό εναντίον των Ελλήνων που «απειλούν με τη συμπεριφορά τους όλη την Ευρώπη» και τον ελληνικό λαό κατά των Γερμανών ξυπνώντας παλιά πάθη, εξυπηρετούν μόνο την άρχουσα τάξη.
Ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση από τους ομιλητές του πρώτου πάνελ.
Αναλυτικά, η Monia Benini, ακτιβίστρια, εκπρόσωπος του κινήματος «Per Il Bene Commune», το οποίο εργάζεται μεταξύ άλλων για την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ και το ευρώ και για την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος και για την σύγκληση Εθνοσυνέλευσης από την Ιταλία, τόνισε την ανάγκη ο κάθε ένας Ευρωπαίος ξεχωριστά ο οποίος πλήττεται από τις πολιτικής αυστηρής λιτότητας να συναισθανθεί το χρέος του να αντιδράσει προσωπικά, ώστε κάτι να αλλάξει.
Ακολούθως ο François Asselineau, Γάλλος πολιτικός επικεφαλής του κινήματος Union Populaire Républicaine (Δημοκρατική Λαϊκή Ένωση), το οποίο προτείνει την μονομερή αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ, προέβη σε μια πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση της ιστορίας των κοινών νομισμάτων που οδηγεί στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εργαλεία επιβολής που χρησιμοποιούν τα καθεστώτα ώστε να εγκαθιδρύσουν την εξουσία τους επάνω στους λαούς. 
Ο ίδιος τόνισε πως η Ιστορία δείχνει ότι τα κοινά νομίσματα καταρρέουν στην πορεία και επανέρχονται τα εθνικά, ως μέσα άσκησης της εθνικής κυριαρχίας. Τέλος, ο François Asselineau υπογράμμισε την άποψη ότι πίσω από την ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος δεν βρίσκονται καν οι θεωρούμενες ως ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι ΗΠΑ, άποψη που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση. 
Ο Francesco Ruggieri, οικονομολόγος, εκπρόσωπος του κινήματος «Economia per i citadini» υπογράμμισε την ανάγκη οι λαοί να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει να πάψουν να χειραγωγούνται από τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να αντιδράσουν στο μέλλον που κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν για αυτούς. 
Από την πλευρά του, ο Antonino Galloni, οικονομολόγος , εκπρόσωπος του κινήματος Eurotruffa (ευρωαπάτη) τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Ελληνες να φοβούνται την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, πως τέτοιου είδους επιστροφές έχουν γίνει πάμπολλες στην ιστορία και ότι, αντίθετα, είναι το κοινό νόμισμα που οδηγεί στη φτωχοποίηση των λαών.
Τέλος, ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ, Γιώργος Χριστοφορίδης, που συντόνισε την πρώτη συζήτηση της συνάντησης επισήμανε -απαντώντας σε ιδιαίτερα εύστοχη ερώτηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ, Δημήτρη Κυπριώτη- ότι ο φόβος για τη δραχμή δεν είναι στη φαντασία του Ελληνα πολίτη, αλλά τον ενσταλάζουν στον οργανισμό του καθημερινά τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, που «σε λίγο θα μας πουν ότι, αν γυρίσουμε στη δραχμή, θα κάνουν απόβαση οι εξωγήινοι στην πλατεία Συντάγματος». 
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν και media, όπως η εφημερίδα Το ΧΩΝΙ, που δεν ελέγχονται από το σύστημα και λένε την αλήθεια που οι άλλοι κρύβουν, αποκαλύπτουν τα ψέματα και τα σκάνδαλά τους και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει αυτά τα μέσα με όποιον τρόπο μπορεί.
Την ανάγκη ύπαρξης μιας παντιέρας που θα ξεπερνά τα έθνη και θα δείχνει πως οι προθέσεις τους δεν βασίζονται στον εθνικισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί πια "η χρηματοπιστωτική εξουσία που ενθαρρύνει τις πολιτικές λιτότητας για να αυξήσει τα πλούτη της και να έχει μεγαλύτερη εξουσία", υπογράμμισε και ο εκπρόσωπος του κινήματος Eurotruffa, Marco Balestra. 
Ο οποίος δε δίστασε να χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση απάτη και το ευρώ το κυριότερο εργαλείο της για την επιβολή των καταναγκαστικών πολιτικών της που βασίζονται στη βία. Μάλιστα, αναφορικά με την έξοδο των χωρών της Ευρώπης από το ευρώ δήλωσε πως φυσικά και δεν θα είναι αναίμακτο, αλλά αν τελικά σκεφτεί κανείς τις εναλλακτικές, σίγουρα δεν είναι κακό.
Στο πλαίσιο της συζήτησης παρέμβαση πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος του Beppe Grillo, "movimiento de 5 stelle" ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η στάση που τηρεί το κόμμα στο ζήτημα εντός ή εκτός ευρώ η Ιταλία, δήλωσε πως τάσσονται υπέρ του να διενεργηθεί δημοψήφισμα στο οποίο και ο Ιταλικός λαός θα κληθεί να απαντήσει, εφόσον πριν έχει ενημερωθεί κατάλληλα.
Αντιστοίχως, ο εκπρόσωπος του πολιτικού κινήματος Λαϊκής Χειραφέτησης Jacque Nikonoff, ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη μονομερούς εξόδου των χωρών του Νότου και της Γαλλίας από το ευρώ "του φορέα που ενίσχυσε την φρενήρη πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης" για να μπορέσουν τελικά να καταπολεμήσουν και τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του εκπροσώπου του κινήματος "Economia oper icitadini" Giacomo Bracci, ο οποίος και υπογράμμισε πως η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρώπης να διαμορφώνουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους για τα ασθενέστερα στρώματα. Ενώ έτσι θα μπορέσουν να υπερβούν και το θεμελιώδες πρόβλημα της ανεργίας μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών προώθησης της πλήρους απασχόλησης.
Σημειώνεται ότι σήμερα Κυριακή συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διεθνής συνάντηση - που, αξίζει να σημειωθεί ότι διακρίνεται για την εξαιρετική της οργάνωσης με την υποδοχή δεκάδων προσκεκλημένων, από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ισλανδία και πολλές άλλες χώρες, αλλά και την ταυτόχρονη μετάφραση των εργασιών σε τέσσερις γλώσσες - την οποία διοργανώνει το ΕΠΑΜ στο Cine Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος 13) με την είσοδο να είναι ελεύθερη για όλους.

 [Πηγή: Το ΧΩΝΙ, 30/11/2013]

Δεν υπάρχουν σχόλια: