19 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Διαδηλωτές κατά της λιτότητας έκλεισαν πολλούς βασικούς δρόμους σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών
[Πηγή: iskra, 19/12/2013]
Σαφές μήνυμα κατά της λιτότητας και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που επιβάλλεται πλέον σε όλη την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. ανεξάρτητα ακόμα και από μνημόνια μέσα από το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που θέτει δρακόντειους όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας για το χρέος, το έλλειμμα και άρα τους μισθούς, τις συντάξεις και το όποιο κοινωνικό κράτος έχει απομείνει, έστειλαν χιλιάδες διαδηλωτές την Πέμπτη (19/12) στις Βρυξέλλες.
Οι διαδηλωτές σήμερα απέκλεισαν το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι κατά της πολιτικής της Ε.Ε. Μάλιστα, "αφιέρωσαν" την διαδήλωση στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στην πόλη το διήμερο 19 και 20 Δεκεμβρίου.
Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 50 πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στους δρόμους των Βρυξελλών διαμαρτύρονται χιλιάδες ευρωπαίοι κυρίως άνεργοι, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες.
Οι συγκεντρωμένοι τάχθηκαν με συνθήματα κατά της πολιτικής της λιτότητας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ευρώ και της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, η πρωτοφανής κρίση στην Ευρωζώνη, η τραπεζική ένωση, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, η μετανάστευση, η ενέργεια και η διεύρυνση της ΕΕ είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες που όπως προαναφέρθηκε γίνεται υπό τις διαμαρτυρίες χιλιάδων διαδηλωτών για της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ώρες στο Ecofin επετεύχθη πολιτική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση που θεωρείται από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικο-οικονομικές ελίτ «ιστορική».
Η τραπεζική ενοποίηση και η εμβάθυνση της βαθιά ταξικής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής θα συζητηθεί και κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των 28 ηγετών παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αρχικά οι 28 θα κάνουν απολογισμό της συμφωνίας και στη συνέχεια θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Πάντως οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν με το θέμα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη διατήρηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια και τη συνεργασία των κρατών - μελών προς αυτό το σκοπό. Πρόκειται για ένα «ευαίσθητο» θέμα, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς οι ηγέτες θα εξετάσουν την ελάχιστη «αμοιβαιοποίηση» αμυντικών μέσων.
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ξεκινάει με τη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Παρών στη συζήτηση θα είναι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος θα ενημερώσει τους «28» για την επίδραση που είχε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: