7 Δεκεμβρίου 2013

Προ των πυλών και της Αλβανίας το ΔΝΤ

Προ των πυλών και της Αλβανίας το ΔΝΤ

Έντι Ράμα: "Χειρότερη απ' ότι πιστεύαμε η οικονομική μας κατάσταση"
[Πηγή: LiFO, 07/12/2013]
"Η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι ξέραμε, μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μία πολύ μεγαλύτερη μαύρη τρύπα" δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΚΟ του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Ο κ. Ράμα ζήτησε από τους βουλευτές να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους τους για την κακή κατάσταση της αλβανικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά το πρώτο πόρισμα της εταιρίας "Deloitte and Touch" που αξιολόγησε την οικονομική κατάσταση και το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκελκίμ Τσάνι, αναφερόμενος στης συνομιλίες με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ που βρίσκονται στα Τίρανα από της αρχες της εβδομάδας, είπε ότι "στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα είναι δύσκολες, καθώς το ΔΝΤ έχει ορισμένες απαιτήσεις, τα οποία καθυστέρησαν και την υποβολή του σχεδίου του προϋπολογισμού το 2014, στην βουλή".
Πρόσθεσε δε ότι "το ΔΝΤ απαιτεί, η πληρωμή του χρέους από την αλβανική κυβέρνηση να ξεκινήσει το 2014, ενώ η κυβέρνηση, ζητάει την αναβολή για το 2015, λόγω της οικονομικής κρίσης που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπερίσα".
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, "το ΔΝΤ απαιτεί απο την κυβέρνηση να μην προβλέψει αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επενδύσεων, προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος, και αυτό εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης".
Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014 αναμένεται να κατατεθεί στην επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφή η νεα τριετής συμφωνία μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: