29 Μαΐου 2012

Ανοιχτή επιστολή κατά της Χρυσής Αυγής: "Είμαστε όλοι Έλληνες Εβραίοι"

 

Ανοιχτή επιστολή υπογράφουν διεθνείς προσωπικότητες κατά της Χρυσής Αυγής. Υπό τον τίτλο "Είμαστε όλοι Έλληνες Εβραίοι" διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, και καλλιτέχνες από εκφράζουν την ανησυχία τους προς την Guardian για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.
"Το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή αυτό το μήνα. Έχοντας έμβλημα εμπνευσμένο από τη σβάστικα, τους Χιτλερικούς χαιρετισμούς, αντί-σημητική και ρατσιστική ιδεολογία, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, τη βία απέναντι στους μετανάστες, τις απειλές εναντίον των δημοσιογράφων, το κόμμα αυτό εκπροσωπεί τον γερμανικό εθνο-σοσιαλισμό, που οδήγησε την Ευρώπη στο χάος και την αιματοχυσία", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
"Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που απειλείται από την αναγέννηση του νεο-Ναζισμού. Στη Λετονία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε για πρώτη φορά την πορεία της πρώην ομάδας Waffen SS, παρά την έντονη κριτική. Στην Αυστρία, η ακροδεξιά οργάνωση FPÖ, νοσταλγός του Τρίτου Ράιχ μπαίνει επίσης, στη Βουλή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Στην Ουγγαρία, νέο ακροδεξιό κόμμα "το Κίνημα των Ούγγρων Φρουρών" απειλεί και τρομοκρατεί Εβραίους αλλά και Ρομά", συμπληρώνει κάνοντας αναφορά στην άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.
"Σε αυτή τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία ευνοεί την φρενήρη αναζήτηση για αποδιοπομπαίους τράγους και ενισχύει τον φόβο της παρακμής "της γηραιάς Ηπείρου" αυτή η στρατηγική είναι πλέον πολύ αποτελεσματική....Αυτή η νέα ακροδεξιά άνοιξε τον δρόμο για κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή να κερδίζουν ψήφους, ενώ προωθούν ανοιχτά τον "λόγο του μίσους".
Αντιμέτωποι με αυτή τη φοβερή κατάσταση, που ενισχύεται πλέον με την εκλογή νεο- Ναζιστών βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, διαβιβάζουμε την αλληλεγγύη μας: "Είμαστε όλοι Έλληνες Εβραίοι".
Αρνούμαστε να το δεχτούμε αυτό. Εβραίοι, μετανάστες, μουσουλμάνοι, Ρομά ή έγχρωμοι να φοβούνται να τη ζωή τους εξαιτίας αυτού που είναι. Καλούμε όλους τους πολίτες, τα κόμματα, συνδικάτα κτλ να παλέψουν την ακροδεξιά με το να προωθήσουν το Ευρωπαϊκό όνειρο. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι αυτό το όνειρο χτίστηκε πάνω στα χαλάσματα του ναζισμού. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε το Ολοκαύτωμα. Το όνειρό μας είναι μια ήπειρος απαλλαγμένη από τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.
Για αυτό πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε δύο δόγματα: Πρώτον, το δόγμα της λιτότητας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τρομερές κοινωνικές τραγωδίες, δημιουργώντας τις συνθήκες που εξηγούν την επιτυχία των λαϊκίστικων κομμάτων και το οποίο παγιδεύει το μέλλον της ευρωπαϊκής νεολαίας στην αποπληρωμή του χρέους, σαν να πρέπει να θυσιαστούν ολόκληρες γενιές στο βωμό της αέναης λιτότητας.
"Δεύτερον, πρέπει να αντικρουστεί το δόγμα του "ευρωπαϊκού φρουρίου", που ευνοεί την εξάπλωση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής και κλείνει τα σύνορα της Ευρώπης, τη στιγμή που η Ευρώπη έχει ανάγκη τη μετανάστευση για να διατηρήσει το θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας: το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας".
"Είναι πλέον σημαντικό για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ανανεώσουν την επιδίωξη για τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο και την προώθηση της ισότητας ανάμεσα στα άτομα και ως προς τους πολίτες που - ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης - είναι ο στόχος της φυλετικής και κοινωνικής βίας".
"Εάν και η έννοια της Ευρώπης έχει συχνά επικριθεί, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να εργαστούμε προς μια ισχυρότερη Ευρώπη, πιο γρήγορα, πιο δυναμικά και να δώσουμε πνοή στο ευρωπαϊκό όνειρο. Εάν δεν είμαστε σε θέση να ενσαρκώσουμε το ευρωπαϊκό όραμα, είμαστε καταδικασμένοι στον ίδιο εφιάλτη, στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη".
Μεταξύ άλλων, το κείμενο συνυπογράφουν ο Βρετανός κοινωνιολόγος, Άντονυ Γκίντενς, ο νομπελίστας, Iταλός, Ντάριο Φο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρντ Κούχνερ, ο σκηνοθέτης, Άμος Γκιτάι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Έλι Βίζερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: