30 Μαΐου 2012

REUTERS: ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, Η ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ


Η πίεση προς τους ευρωπαίους ηγέτες για πιο άμεση παρέμβαση στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα δεν προέρχεται μόνο από τις αγορές και το ΔΝΤ, αλλά και από τους πολιτικούς της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Σύμφωνα με το Reuters, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος που τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ζητώντας του να κάνει δήλωση για έξοδο από το ευρώ αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.  



Η ιστορία -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχει ως εξής. Στις 11 Μαΐου, ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε μια δραματική δήλωση, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, μιλώντας στην ιταλική τηλεόαση. Ερωτώμενος για την επιστολή που του είχε στείλει ο Τσίπρας όπου ανακοίνωνε την πρόθεσή του να ακυρώσει το σχεδιο διάσωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε:


«Κοιτάξτε, εάν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερο να φύγει από αυτό, και αυτό βέβαια ισχύει για κάθε οργανισμό, θεσμό ή έργο».


Ο Μπαρόζο δεν είχε τότε κατονομάσει την Ελλάδα, αλλά ήταν σχεδόν προφανές ότι μιλούσε για αυτήν και για μια πιθανή πλέον έξοδό της από το κοινό νόμισμα. Το αποτέλεσμα ήταν πανικός στις αγορές, και ένας γύρος σκληρών δηλώσεων κατά του Μπαρόζο.


Σύμφωνα με το Reuters όμως, η περίφημη δήλωση Μπαρόζο κατά της Ελλάδας δεν ήταν προγραμματισμένη. Αντίθετα, ήταν το προϊόν πίεσης του Λουκά Παπαδήμου! Όπως γράφει το πρακτορείο, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός που τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας του να κάνει μια σκληρή δήλωση. Ο λόγος ήταν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν «απελπισμένος από τις αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας και ήθελε από τον Μπαρόζο να πει κάτι «ισχυρό» ώστε να ξυπνήσει τους έλληνες πολιτικούς αρχηγούς»


«Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα» , είπε ανώνυμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι «δεν δούλεψε».


Διάψευση Παπαδήμου



Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαδήμος, διέψευσε το άρθρο του Reuters:


«Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα Fm ο τέως πρωθυπουργός.  http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: