26 Ιουλίου 2012

«ΝΑΙ» ΣΤΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ


«Πράσινο» φως στο απελευθερωμένο αλλά και διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων άναψε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις αιτήσεις για «πάγωμα» του μέτρου, που είχαν υποβάλει διάφοροι φαρμακευτικοί σύλλογοι (Αττικής, Λιβαδειάς, Κορίνθου κ.λπ.).
Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ έκρινε (409/12) ότι δεν μπορεί να «παγώσει» διατάξεις που προβλέπονται σε νόμο (Ν. 4052/12), καθώς και ότι δεν είναι πρόδηλα βάσιμοι οι ισχυρισμοί των φαρμακευτικών συλλόγων ότι οι ρυθμίσεις για το ωράριο έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κατοχυρώνουν τον υγιή και επί ίσοις όροις ανταγωνισμό.
Κατά την Επιτροπή (πρόεδρος Ευ. Νίκα, εισηγητής Β. Ανδρουλάκης) δεν είναι επίσης πρόδηλα βάσιμοι οι ισχυρισμοί... των φαρμακοποιών ότι το νέο ωράριο παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία της υγείας.
Με τη δικαστική απόφαση αναστολής επιτρέπεται να λειτουργούν όλα τα φαρμακεία κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο.
Η απόρριψη των αιτήσεων αναστολής κατά των αποφάσεων που εκδίδουν οι περιφερειάρχες για συμμετοχή φαρμακοποιών στο διευρυμένο ωράριο ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή άνοιξη, αφού αιτήσεις ακύρωσης του μέτρου που έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ θα εκδικαστούν στα μέσα Νοεμβρίου.
Δήλωση
Σύμφωνα με τον Ν. 4052/12, όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου πρέπει να το δηλώσουν στους φαρμακευτικούς τους συλλόγους και στον Περιφερειάρχη για να εκδοθούν οι σχετικές ανακοινώσεις ανά εξάμηνο (μέχρι τέλος Μαΐου και Οκτώβριο).
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών όσα φαρμακεία λειτουργούν πέραν του ωραρίου. Το διευρυμένο ωράριο θα συμπίπτει απόλυτα με των εφημεριών και θα τηρείται για όσο διάστημα έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός, με απειλή κυρώσεων.
Οι σύλλογοι υποστήριξαν στο ΣτΕ ότι το νέο ωράριο προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στους φαρμακοποιούς, ανατρέποντας το ισχύον σύστημα λειτουργίας των φαρμακείων, αλλά και σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό, λόγω αβεβαιότητας, για τις ώρες και μέρες λειτουργίας. Υποστηρίζουν επίσης ότι περιορίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό με δυσμενείς γι' αυτούς οικονομικές συνέπειες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: