26 Ιουνίου 2012

Αυξημένο έλεγχο επί των εθνικών προϋπολογισμών προτείνει ο Ρομπάι


Την ενίσχυση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης μέσω ενός αυξημένου ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες και τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, πρότεινε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Πάντως, ανέβαλε κάθε απόφαση για το τέλος του χρόνου.Το βράδυ της Δευτέρας - δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής - ο Βαν Ρόμπαϊ παρέδωσε αυτό τον οδικό χάρτη στους Ευρωπαίους εταίρους του, οι οποίοι θα τον συζητήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Συντάχθηκε σε συνεργασία με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του...
Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
  Εκτός από την ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης, που ήδη αναφέρεται ευρέως, στο έγγραφο προτείνεται να ενισχυθεί ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών με την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στα όργανα της ευρωζώνης. Η ιδέα αυτή αναμένεται ότι θα βρει επικριτές.
  «Ένα όργανο στο επίπεδο της Ευρωζώνης θα ήταν σε θέση να απαιτήσει τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς αν αυτοί παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες», αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών για τις χώρες της Ευρωζώνης.
  Ωστόσο, παρά την πίεση που δέχεται η ευρωζώνη να ενεργήσει γρήγορα, στο έγγραφο αναφέρεται πως «περαιτέρω εργασία είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί ένας συγκεκριμένος και με χρονικά όρια οδικός χάρτης» και διευκρινίζεται ότι ο Βαν Ρόμπαϊ θα αναφερθεί ξανά στους ηγέτες της ΕΕ για το θέμα αυτό, τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο.
  Το Βερολίνο έχει απαιτήσει σκληρούς ελέγχους στους εθνικούς προϋπολογισμούς ως προϋπόθεση για την αμοιβαία ανάληψη της ευθύνης των εθνικών χρεών στην ευρωζώνη και οι παραπάνω προτάσεις μοιάζουν με προσπάθεια να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την κοινή έκδοση ομολόγων ευρωζώνης.

Ζ.Μ. Μπαρόζο: Αλλαγή συνθήκης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν απέκλεισε μια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για να υπάρξει πρόοδος προς μια δημοσιονομική ένωση.

«Η κρίση υπογράμμισε τις επικαλυπτόμενες επιπτώσεις των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μας. Σε μια πιο ολοκληρωμένη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οι υγιείς οικονομικές καταστάσεις δεν θα είναι μια επιλογή, θα είναι μη διαπραγματεύσιμες. Προτείνουμε να εξετάσουμε νέους σταθμούς που μπορεί να απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, μιλώντας την Τρίτη στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) στις Βρυξέλλες.
«Η δημοσιονομική ένωση προχωρεί πέραν των ευρωομολόγων», σημείωσε και προσέθεσε ότι «αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερο συντονισμό στη χρηματοπιστωτική πολιτική και μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση στα δημοσιονομικά ζητήματα».
Ζ. Καουζάκ: «Ναι» στο διαμοιρασμό κυριαρχίας

Υπέρ του «διαμοιρασμού κυριαρχίας», που θα σημαίνει η αποτίμηση από τους ευρωπαίους εταίρους της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών, τάχθηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καουζάκ. Μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα BMF TV και RMC για τη δυνατότητα αυξημένου ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι «αυτό το οποίο συζητείται είναι καλό, πρόκειται για τη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη που προϋποθέτει ότι, όχι μόνο ο προϋπολογισμός της Γαλλίας, αλλά επίσης της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας θα τίθενται υπό την εκτίμηση του συνόλου των εταίρων μας».
Ο κ. Καουζάκ διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για παραχώρηση κυριαρχίας, αλλά για διαμοιρασμό. «Πρέπει η Γαλλία και η Γερμανία να συμφωνήσουν. Πρέπει η Γερμανία να σταματήσει να φαντασιώνεται πληθωρισμό... και επίσης πρέπει η Γαλλία να κατανοήσει ότι είναι ίσως προς το συμφέρον της χώρας μας να προχωρήσουμε στο διαμοιρασμό της κυριαρχίας», υποστήριξε.
  Ο Ζερόμ Καουζάκ προειδοποίησε εξάλλου ότι «χωρίς μία εις βάθος μεταρρύθμιση της Ευρώπης, της οργάνωσής της, της διακυβέρνησής της και των πολιτικών που ακολουθούνται, καμία χώρα δεν θα διασωθεί».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: