27 Ιουνίου 2012

Ο συντηρητισμός κάνει κακό στην ευφυΐα
Ο συντηρητισμός κάνει κακό στην ευφυΐα
Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Brock στο Οντάριο του Καναδά, αυτοί που έχουν συντηρητικές ιδέες, κατά κανόνα είναι και λιγότερο ευφυείς από εκείνους που προτιμούν τις φιλελεύθερες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι άνθρωποι που σημειώνουν χαμηλό σκορ στα τεστ ευφυίας κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, παρουσιάζουν την τάση να είναι πιο δεκτικοί σε προκαταλήψεις και να υιοθετούν συντηρητική ιδεολογία ως ενήλικοι. Βασική υποκατηγορία αυτών, μάλιστα, αποτελούν...
και όσοι προβαίνουν σε φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις έναντι των άλλων.

Ο Dr. Gordon Dodson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Brock και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που διεξήγαγε την έρευνα, υποστήριξε πως τα αποτελέσματα αυτής αποκαλύπτουν ένα "φαύλο κύκλο": Οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη ευφυίας τείνουν να ασπάζονται πιο συντηρητικές ιδέες, οι οποίες στην ουσία δείχνουν ότι υπάρχει απροθυμία από τα συγκεκριμένα άτομα για αλλαγή και επομένως είναι σχεδόν φυσιολογικό να διακατέχονται τότε και από προκαταλήψεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι, κατά κανόνα, ασπάζονται συντηρητικές ιδεολογίες «επειδή τέτοιου είδους ιδεολογίες συνήθως αντικατοπτρίζουν "αυστηρότητα και τάξη" επιτρέποντας την κατανόηση του περίπλοκου κόσμου που μας περιβάλλει». «Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία δημιουργούν πάντα και προκαταλήψεις», συμπληρώνει.

«Η πραγματικότητα είναι πάντα ιδιαιτέρως πολύπλοκη. Οι ιδεολογίες συνήθως προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε αυτή την πολυπλοκότητα και να προβάλλουν απλές λύσεις. Γι' αυτό το λόγο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι άνθρωποι όχι ιδιαίτερα έξυπνοι συνήθως ασπάζονται τις πιο απλοποιημένες ιδεολογίες» καταλήγει ο καθηγητής ψυχολογίας μιλώντας στη Huffington Post.
lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια: