27 Ιουνίου 2012

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ» ΛΕΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Στη σκιά του πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας μετά την κατάρριψη του τουρκικού Phantom, ο Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η «η Τουρκία, ο τουρκικός λαός δεν έχουν την πρόθεση να επιτεθούν στη Συρία».
Σπεύδει, όμως, να προειδοποιήσει πως η Τουρκία θα απαντήσει «με τον πιο ηχηρό τρόπο σε κάθε εχθρική πράξη» που έχει στόχο τη χώρα -επαναλαμβάνοντας την απειλή στρατιωτική δράσης έναντι...
σε ενδεχόμενες κινήσεις στρατιωτικών μονάδων της Συρίας στη μεθόριο.
Την επομένη της «πύρινης» ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ενώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί στρατεύματα στα σύνορα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανήλθε την Τετάρτη λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση επίθεσης στη Συρία.
«Η Τουρκία δεν δείχνει καμία εχθρική στάση εναντίον οιασδήποτε χώρας» δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, όμως διεμήνυσε, χωρίς να κατονομάζει ευθέως τη Συρία, πως η χώρα του θα απαντήσει «με τον πιο ηχηρό τρόπο σε κάθε εχθρική πράξη».
Ο Ερντογάν τόνισε την Τρίτη πως η κατάρριψη του μαχητικού -που επιμένει ότι χτυπήθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο- αποτελεί «εχθρική πράξη» εκ μέρους της Συρίας. Ανακοίνωσε την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής στη μεθόριο και προειδοποίησε ότι στο εξής η Τουρκία θα θεωρήσει απειλή και στρατιωτικό στόχο οποιαδήποτε κίνηση συριακών στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα.
Το καθεστώς Άσαντ υποστηρίζει ότι η κατάρριψη του μαχητικού έγινε εντός του εναέριου χώρου της και δεν είχε καμία επιλογή πέραν της κατάρριψης δεδομένου ότι πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος και πολύ κοντά στις ακτές. Η Δαμασκός έχει μιλήσει για καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της, τονίζοντας ότι το αεροσκάφος θα είχε καταρριφθεί ακόμη και αν ήταν συριακό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτέθηκε, παράλληλα, εναντίον δημοσιογράφων που έχουν επικρίνει την τουρκική στάση έναντι της Συρίας και έχουν διερωτηθεί ποια ακριβώς ήταν η αποστολή του Phantom. Μίλησε για «πουλημένους συκοφάντες», τονίζοντας ότι ενεργούν «σαν να μην ανήκουν σε αυτή την κοινωνία, σαν να μην είναι πολίτες αυτής της χώρας».
Την ίδια στιγμή ευχαρίστησε τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης για την ενωμένη στάση που τηρούν με την κυβέρνηση υπό το βάρος της κρίσης με τη Συρία, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.
Η Τουρκία ζήτησε -και έλαβε- τη στήριξη του ΝΑΤΟ για την κατάρριψη του μαχητικού κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατόπιν επίκλησης από την Άγκυρα του Άρθρου 4 περί έκτακτων διαβουλεύσεων της Συμμαχίας σε περίπτωση που κράτος-μέλος θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια ή η εδαφική του ακεραιότητα.
Θεωρείται πως είναι η δεύτερη φορά στα 63 χρόνια της ιστορίας του ΝΑΤΟ που κράτος-μέλος ζητά ενεργοποίηση του Άρθρου 4.
Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έκανε κατά τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο επίκληση του πολύ ισχυρότερου Άρθρου 5 που καλεί το ΝΑΤΟ να θεωρήσει ότι επίθεση σε βάρος κράτους-μέλους συνιστά επίθεση στο σύνολο της Συμμαχίας και προβλέπει συντονισμένη αντίδραση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: