26 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΑ: ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ ΖΗΤΑΕΙ «ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ,Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΣΟΥ


Την ελπίδα του ότι το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ δεν θα λάβει κατά τη σημερινή συνεδρίαση οποιαδήποτε μέτρα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από τη Συρία και την υπονόμευση της πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση εξέφρασε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Ο κ. Γκρουσκό, ο οποίος αναμένεται ότι θα οριστεί σύντομα μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την προσφυγή της Τουρκίας «πολύ ανησυχητικό σημάδι», εκτιμώντας ότι έτσι υποδεικνύεται ότι «υπάρχει και το σενάριο της κλιμάκωσης... της κατάστασης γύρω από τη Συρία».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Α.Γκρουσκό εκτιμά ότι στην παρούσα κατάσταση η διεθνής κοινότητα θα πρέπει «να δημιουργήσει συνθήκες για τη μετακίνηση της πολεμικής κατάστασης σε κανάλι πολιτικής διαδικασίας και πρωτίστως να παρακινήσει όλες τις συριακές πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναζητήσουν πολιτική λύση», ενώ ο έλεγχος της όλης διαδικασίας «πρέπει να παραμείνει στα χέρια του ΣΑ του ΟΗΕ».
Τα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν πλέον για «κατασκοπευτικό» τουρκικό αεροπλάνο, που κατερρίφθη, ενώ αρκετοί Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανόν το τουρκικό αεροσκάφος «επιθεωρούσε» τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Κέντρου Ανάλυσης του Παγκοσμίου Εμπορίου Όπλων Ίγκορ Κορότσενκο πιθανός στόχος του αεροσκάφους να ήταν «να ενεργοποιήσει, άρα και να αποκαλύψει τα συριακά πυραυλικά συστήματα και τα ραντάρ τους» και εν συνεχεία να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τις συμμάχους της Τουρκίας χώρες του ΝΑΤΟ.
Τέλος ο αρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ διέψευσε πληροφορίες ότι η Ρωσία ετοιμάζει την εκκένωση της ναυτικής της βάσης στην Ταρσό από το στρατιωτικό της προσωπικό, δηλώνοντας στην Αγία Πετρούπολη ότι «η Ρωσία δεν προτίθεται να κλείσει τη βάση του πολεμικού της Στόλου στη συριακή Ταρσό».
Πρόκειται για τη μοναδική ρωσική στρατιωτική βάση εκτός των ορίων της πρώην ΕΣΣΔ και το βασικό σημείο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ρωσικού Στόλου, όπου μπορούν να σταθμεύουν ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο θάλασσα.ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: