3 Μαρτίου 2013

Αμερικανικός επενδυτικός όμιλος υποβαθμίζει την Ελλάδα από αναπτυγμένη σε «αναδυόμενη αγορά»

Αμερικανικός επενδυτικός όμιλος υποβαθμίζει την Ελλάδα από αναπτυγμένη σε "αναδυόμενη αγορά"


[Πηγή: LEFTeria-news, 03/03/2013]



Ένα σημαντικό ταμείο διαχείρισης κεφαλαίων επαναταξινόμησε την  Ελλάδα από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά, σε μια πρωτοφανή κίνηση που αντικατοπτρίζει την "ατυχή οικονομική δίνη" της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει απειλήσει το μέλλον του ευρώ.
Η Russell Investments, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταστεί “παγκόσμια ανησυχία”, από τότε που αποκάλυψε τα μη βιώσιμα επίπεδα του δημόσιου χρέους της, το 2009.
Η εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Ελλάδα, την οποία η Russell χαρακτήρισε ως ανεπτυγμένη αγορά το 2001, ήταν σε μια πορεία προς την επαναταξινόμηση σε αναδυόμενη αγορά από το 2010, αφού απέτυχε στα επιχειρησιακά και μακροοικονομικά τεστ κινδύνου της Russell,  σε στοιχεία όπως  το κατά κεφαλήν εισόδημα, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το επίπεδο του όγκου των συναλλαγών, οι οποίες καθορίζουν την οικονομική υγεία και το στάτους των χωρών.
Οι διευθυντές της Russell θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αγοραπωλησίες μετοχών και μεριδίων, ώστε να  ευθυγραμμιστούν με τα κριτήρια του Russell Fund, μετά από αυτήν την ανακατάταξη.
Σε ένα 10σέλιδο υπόμνημα, σχετικά με τον υποβιβασμό της Ελλάδας, ο Mat Lystra, ανώτερος αναλυτής έρευνας της Russell, δήλωσε: “Από τότε που η χώρα άρχισε να αποκαλύπτει τα μη βιώσιμα επίπεδα του δημόσιου χρέους της, το 2009, έχει μπεί σε μια ατυχή οικονομική δίνη που κατά καιρούς έχει απειλήσει να διαλύσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση”.
Πρόσθεσε ότι παρά τις αρκετές διασώσεις και τις προσπάθειες να ανακοπεί μια οριστική ελληνική πτώχευση, “κάθε ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία εκθέτουν πλέον εγγενώς υψηλότερους κινδύνους τους παγκόσμιους επενδυτές”.
"Κατά τη διάρκεια των δικών μας αξιολογήσεων κινδύνου της παγκόσμιας αγοράς, του 2013, όταν αξιολογήσαμε εκ νέου τα δύο προφίλ κινδύνου, η Ελλάδα απέτυχε και στα δυο τέστ," αναφέρει το υπόμνημα.
Η είδηση έρχεται καθώς αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιστρέφουν στην Αθήνα την Κυριακή για να εκτιμήσουν τις επιδόσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης, καθώς η κυβέρνηση υποβαθμίζει την προοπτική των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.
Οι επικεφαλής της αποστολής της "τρόικας" από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να εξετάσουν την πρόοδο σχετικά με ιδιωτικοποιήσεις,  μεταρρυθμίσεις στην φορολογία, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και βήματα για να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας.
Η Ελλάδα, που βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης, έχει συμφωνήσει να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015 και να μειώσει το μισθολογικό κόστος, κυρίως μέσω της φθοράς: για κάθε 10 άτομα που θα φεύγουν, θα γίνεται 1 νεα πρόσληψη.
Η Russell αναγνωρίζει οτι υποβιβάζοντας την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά θα προκαλέσει ερωτήματα γιατί δεν έπραξε το ίδιο και για την Πορτογαλία και την Ισπανία, δύο ακόμη χώρες της ευρωζώνης με προβληματικές οικονομίες.
"Αν και οι δύο αυτές χώρες έχουν τα προβλήματά τους και ενώ δεν είναι απρόσβλητες από μια ενδεχόμενη αλλαγή στο στάτους κινδύνου, δεν έχουμε δει τον ίδιο βαθμό παρακμής, όπως έχουμε παρατηρήσει στην Ελλάδα - ούτε την ίδια αύξηση κινδύνου ", ανέφερε η δήλωση.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υποβάθμισε η Russell από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά.
Η παγκόσμια μεθοδολογία των δεικτών της Russell, περιγράφουν μια τριετή πορεία προς την ενδεχόμενη ανακατάταξη μιας χώρας, κρίνοντας αν έχει γίνει  περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη για τους επενδυτές.
Η ανακοίνωση ανέφερε: ότι  "η μεθοδολογία της Russell επιβάλλει στις ανεπτυγμένες αγορές να είναι, σε γενικές γραμμές, λιγότερο ριψοκίνδυνες και πιο αποτελεσματικές στις συναλλαγές".

[Μετάφραση: LEFTeria-news ]
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε το Υπόμνημα της Russell σε pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: