3 Μαρτίου 2013

Υπό τον έλεγχο της Κομισιόν οι εθνικοί προϋπολογισμοί



Υπό τον έλεγχο της Κομισιόν οι εθνικοί προϋπολογισμοί
 [Σκίτσο: Vladimir Kremlev for RT]

[Πηγή: Πενταπόσταγμα, 03/03/2013]
Υπό τον έλεγχο της Κομισιόν τίθενται οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών της Ε.Ε. μετά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην ιρλανδική προεδρία της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο. Η Επιτροπή, θα μπορεί να αξιώνει την τροποποίηση τους, σε περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας που απαγορεύει τα ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ ενώ προβλέπεται ακόμα και η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η χώρα μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Οι παραχωρήσεις που πέτυχε το Ευρωκοινοβούλιο
Βάσει της συμφωνίας, τα κράτη μέλη της €ζώνης οφείλουν να έχουν αποστείλει τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το ερχόμενο έτος, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου για επαλήθευση.
Σε αντιστάθμισμα της ενίσχυσης δημοσιονομικού ελέγχου από την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο κατάφερε να αποσπάσει παραχωρήσεις προς όφελος της ανάπτυξης και να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία του ειδικού ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης Χρέους της ευρωζώνης προοπτική στην οποία αντιδρούσε το Βερολίνο.
Ειδικότερα, επί του συγκεκριμένου θέματος, επετεύχθη χρυσή τομή, με την υποχρέωση της Επιτροπής να ορίσει ομάδα ειδικών που θα ερευνήσει περαιτέρω τα ευεργετήματα, τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα εμπόδια που σχετίζονται με την εφαρμογή αυτού του ταμείου.
Η ομάδα των ειδικών θα πρέπει να έχει καταθέσει τα συμπεράσματά της έως τον Μάρτιο του 2014.
Στο σκέλος των παραχωρήσεων προς όφελος της Ανάπτυξης αποφασίστηκε επίσης ότι στις εκτιμήσεις της Επιτροπής για τους εθνικούς προϋπολογισμούς ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται πως οι δημοσιονομικές δαπάνες δε θα πρέπει να επιτελούνται σε βάρος των επενδύσεων για την ανάπτυξη.
Ένα άλλο σημείο προόδου αποτελεί το γεγονός ότι τα κράτη μέλη καλούνται στο εξής να αναφέρουν λεπτομερώς τις επενδύσεις που οδηγούν σε αύξηση της δυναμικής της ανάπτυξής τους και το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων θα εφαρμόζεται με περισσότερη χαλαρότητα σε ιδιάζουσες περιστάσεις.
Οι αποφάσεις απομένει να επικυρωθούν και από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται για τα μέσα Μαρτίου και οι σχετικοί κανονισμοί προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ με την πάροδο μικρού χρονικού διαστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: