20 Νοεμβρίου 2013

"Ο ΣΥΡΙΖΑ, Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ, Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ"

[Πηγή: iskra, 17/11/2013]
Συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο "ΧΩΝΙ" (17/11) και στον Γιώργο Χριστοφορίδη
Ερ: Η φράση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από το Τέξας ότι «μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ωφελήσει κανέναν» προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις. Εσείς, από την πλευρά σας, δεν έχετε κρύψει ποτέ την πεποίθησή σας ότι η έξοδος από την κρίση δεν συμβαδίζει με την παραμονή στο ευρώ. Θεωρείτε ότι συμβιβάζονται αυτές οι δύο απόψεις;
ΑΠ.: Στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό δεν είναι κρυφό. Αντίθετα, είναι κάτι πολύ γνωστό, όπως γνωστό είναι ότι αυτές οι διαφορετικές απόψεις εκφράσθηκαν στο πρόσφατο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και έγιναν επ’ αυτών ψηφοφορίες. Από κει και πέρα η ζωή προχωράει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει στο πρόγραμμά του την εθελοντική επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη. Έχει, όμως, στο πρόγραμμά του μια Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη και προοδευτική. Μια Ελλάδα χωρίς την τρόικα, χωρίς τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, χωρίς λιτότητα και νεοφιλελεύθερα δόγματα, με εθνικοποιημένες τις τράπεζες και τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Και αυτό το πρόγραμμα, επί του οποίου όλοι συμφωνούμε στον ΣΥΡΙΖΑ και το θεωρούμε μείζονα δέσμευση, έχουμε τη βούληση να το εφαρμόσουμε πλήρως και με ακλόνητη συνέπεια πέρα από εκβιασμούς, απειλές και οποιαδήποτε διλήμματα.
Ερ: Πώς σχολιάζετε την φράση με την οποία έκλεισε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής: «Ο Τσίπρας για να γλιτώσει από τη μομφή του Λαφαζάνη έκανε μομφή στον Σαμαρά»; Εσείς πώς προετοιμάζεστε να αντιδράσετε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεκαθαρίσει η τοποθέτηση του κόμματος στο θέμα του νομίσματος;
ΑΠ: Όταν ένας πρωθυπουργός, που με τις επιλογές του έχει θέσει μια ολόκληρη χώρα σε τροχιά καταστροφής, ξεπέφτει σε τέτοιου είδους ευφυολογήματα και άτοπες παρεμβάσεις στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που επιβεβαιώνει πλήρως είναι ότι βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΡΙΑ ΛΑΒΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ
Ερ: Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε μια πρόταση μομφής με δεδομένη την καταψήφισή της. Από την άλλη, η κίνηση αυτή παρήγαγε –την Κυριακή το βράδυ- σαφές αποτέλεσμα, καθώς μείωσε την κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης κατά έναν βουλευτή. Τελικά, εσείς θεωρείτε ως επιτυχημένη την πρόταση μομφής ή πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κρατηθεί στη φαρέτρα του κόμματος για μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα έχουν ληφθεί τα νέα μέτρα και θα είναι πολύ πιεστικότερη η κατάσταση για την κυβέρνηση;
ΑΠ: Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε αυτή τη φάση σε πρόταση μομφής εναντίον μιας κυβέρνησης η οποία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τον τόπο και το λαό, ήταν μια θετική κίνηση. Ασφαλώς, μια πρόταση μομφής θα μπορούσε να είχε κατατεθεί και νωρίτερα ή να είχε κρατηθεί για αργότερα. Αυτό καθόλου δεν μειώνει όμως την ευστοχία, τη σημασία και την επικαιρότητα της κατάθεσής της την προηγούμενη βδομάδα.
Οι προτάσεις μομφής δεν κατατίθενται για να ρίξουν σώνει και καλά τις κυβερνήσεις. Δεν θυμάμαι ποτέ να έπεσε κυβέρνηση με πρόταση μομφής. Είναι γεγονός, όμως, ότι η κυβέρνηση βγήκε βαριά λαβωμένη από τις τριήμερες εξελίξεις στη Βουλή και βαρύτατα ηττημένη στο λαό. Οι σημερινοί κλυδωνισμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο το επιβεβαιώνουν. Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταστεί από τα πράγματα αφετηρία για να ενισχυθεί η λαϊκή μομφή προς την κυβέρνηση και να μετατραπεί σε κατακραυγή, αγωνιστικό κύμα και προοδευτική ανατροπή.
"ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ" ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Ερ: Είναι πλέον δεδομένο ότι η κυβέρνηση αθετεί –για μια ακόμα φορά- τις δεσμεύσεις της και φέρνει νέα μέτρα, είτε τα ονομάζει «μη οριζόντια», είτε βρει κάποιον άλλο εύηχο χαρακτηρισμό. Την ίδια ώρα, ο λαός μοιάζει να παρακολουθεί κάπως παγωμένος. Θεωρείτε ότι έρχεται η ώρα που ο κόσμος θα αντιδράσει μαζικά, βάζοντας τις μνημονιακές κυβερνήσεις στη θέση τους και επιλέγοντας έναν άλλο δρόμο;
ΑΠ: Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε βροχή νέων αντιλαϊκών μέτρων εξαιτίας του υποτιθέμενου δημοσιονομικού κενού και με την απειλή της μη δανειοδοτικής κάλυψης από την τρόικα του αποκαλούμενου χρηματοδοτικού κενού. Αιχμή αυτών των μέτρων θα είναι ο δημευτικός φόρος στα ακίνητα και η βάρβαρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης και μόνης κατοικίας. Πιο «οριζόντια» σε εξόντωση απ’ αυτά τα μέτρα δεν υπάρχουν. Δεν πιστεύω ότι θα συνεχιστεί επί μακρόν αυτή η απουσία μεγάλων ενωτικών και ανατρεπτικών εργατικών και λαϊκών αγώνων. Η οργή , ο θυμός και η αγανάκτηση γρήγορα θα ξεσπάσουν. Τη χώρα αναμένει πολύ γρήγορα ένα δεύτερο πολύ μεγαλύτερο κύμα ριζοσπαστικών λαϊκών κινητοποιήσεων που θα δώσουν τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΠΛΑΤΥ, ΕΝΩΤΙΚΟ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΑΙ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ
Ερ: Έχουμε συχνά μιλήσει για την ανάγκη συνένωσης της κεντροαριστεράς. Όλο μιλάμε, όμως και –στην ουσία- δεν βλέπουμε κάποια συγκεκριμένη πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή. Αντίθετα με τους πρώην δήθεν «ορκισμένους εχθρούς», ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που –μόλις είδαν τα δύσκολα- ενώθηκαν σαν μια γροθιά, η Κεντροαριστερά μοιάζει να εστιάζει μόνο σε αυτά που τη χωρίζουν. Τι και ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση; Εσείς βλέπετε φως στο βάθος αυτού του τούνελ;
ΑΠ: Η λεγόμενη Κεντροαριστερά και ειδικότερα η Κεντροαριστερά του κ. Σημίτη, μετέπειτα του Γ. Παπανδρέου και τώρα του Ε. Βενιζέλου, είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνες για το κατάντημα και τα χάλια αυτού του τόπου. Η Κεντροαριστερά, μαζί με την Κεντροδεξιά, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που αποκαλείται μνημονιακή νεοφιλελεύθερη συναίνεση και «νεοαποικιοκρατία» σε βάρος της χώρας.
Η πρόσφατη πρωτοβουλία των «58» για τη διαμόρφωση ενός τρίτου «Κεντροαριστερού πόλου» αποβλέπει , ματαίως βέβαια , να δώσει «φιλί ζωής» στο μνημονιακό κατήφορο, συνενώνοντας τα ερείπια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Η απάντηση στα κεντροαριστεροδεξιά σενάρια της χαριστικής βολής είναι μόνο η Αριστερά και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της.
Σήμερα γίνεται αναγκαία όσο ποτέ η κοινή δράση , η συνεργασία και η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Η Αριστερά είναι ό,τι πιο πλατύ, πιο ενωτικό, πιο αξιόπιστο, ό,τι δυνητικά πιο πλειοψηφικό και προγραμματικά θετικό στη χώρα. Και κυρίως ό,τι πιο ικανό να αποπειραθεί να μας βγάλει από τη σημερινή βαθύτατη κρίση και παρακμή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΡ
Ερ: Ποιες δυνάμεις -συγκεκριμένα- θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια κοινή πορεία; Πόσο θα μπορούσε να μετέχει μια ΔΗΜΑΡ που αυτοαποκαλείται υπεύθυνη αριστερά και θεωρεί ότι το «παρών» σε μια πρόταση μορφής δεν είναι υπεκφυγή;
ΑΠ: Μια ανορθωτική πορεία προοδευτικής διεξόδου της χώρας θα μπορούσαν να τη στηρίξουν κατ’ αρχήν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς και της αντισυστημικής ριζοσπαστικής Οικολογίας αλλά και δυνάμεις προερχόμενες από το «σοσιαλιστικό» χώρο, οι οποίες ακολουθούν στην πράξη μια συνεπή πορεία προς τα αριστερά και δεν έχουν ευθύνες για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών.
Δεν βλέπω πως είναι δυνατόν μια δύναμη όπως η ΔΗΜΑΡ, η οποία μετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση και ψηφίζει «παρών» σε μια πρόταση που διεκδικεί να φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, θα μπορούσε να συμβάλει θετικά σε μια προσπάθεια αντιμνημονιακής αντινεοφιλελεύθερης και προοδευτικής διεξόδου από την κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΛ
Ερ: Πολύς λόγος έχει γίνει και για ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εσείς πώς θα βλέπατε μια τέτοια εξέλιξη; Επίσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδ. Βουδούρης έχει μιλήσει για κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπετε μια τέτοια προοπτική;
ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τόσο τα κεντροαριστερά όσο και πολύ περισσότερα τα κεντροαριστεροδεξιά σενάρια, τα οποία συνιστούν νεφελώματα με ασπόνδυλο πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο.
Η εναντίωση στα μνημόνια εξαρχής ή και στην πορεία, δεν είναι εισιτήριο για αυτόματες συμπράξεις. Ένας αντιμνημονιακός προσανατολισμός για να γίνει αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο και με προοπτική πρόγραμμα, πρέπει να έχει ένα συνεκτικό, αξιόπιστο και συνεπές αντινεοφιλελεύθερο και προοδευτικό πρόσημο. Αλλιώς καταντά πουκάμισο αδειανό.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Ερ: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης βλέπει υποχρεωτικά το μέλλον του μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες; Ή έχει σκεφτεί ότι, σε περίπτωση που η κεντρική γραμμή πάψει να τον εκφράζει σε σημαντικό βαθμό, θα μπορούσε να ακολουθήσει και ξεχωριστή πορεία;
ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για μένα μια προσωρινή επιλογή και πολύ περισσότερο σημαία ευκαιρίας. Αντίθετα, ήμουν από τους πρωτεργάτες της ιδέας για τη συγκρότηση και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως ενωτικής προσπάθειας στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με στρατηγική την ευρύτερη συμπαράταξη όλων των δυνάμεών της από το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε έως εδώ χάρις στο ριζοσπαστικό του φορτίο, το οποίο είναι «καταδικασμένος» συνεχώς να το ανανεώνει, προκειμένου να μένει πάντα όρθιος, ισχυρός, εναλλακτικός, επωφελής για τον τόπο και το λαό και νικηφόρος.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ
Ερ: Ολα δείχνουν ότι, το επόμενο διάστημα, θα πορευτούμε με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία της συγκυβέρνησής τους, αλλά και τις μελλοντικές της επιπτώσεις για τον μέσο Ελληνα πολίτη; Πώς αποτιμάτε τις 29 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (αριθμό ρεκόρ), τις επιστρατεύσεις και τα ΜΑΤ με τα οποία κυβερνά;
ΑΠ: Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η κυβέρνηση του τρίτου και πιθανότατα του τέταρτου μνημονίου λεηλασίας, η κυβέρνηση της αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής εκτροπής, η κυβέρνηση του «μαύρου» και των ΜΑΤ, δεν θεωρώ ότι θα έχει μέλλον. Η οριακή και τραυματική ψήφος που πήρε στη Βουλή δεν είναι καθόλου εισιτήριο παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία για το επόμενο διάστημα. Αντίθετα, η απομάκρυνσή της θα έρθει πολύ γρήγορα. Έχει μπει, ήδη, στην τελική ευθεία. Αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα κοινωνική αφύπνιση και κινητοποίηση, που θα επιβάλλει στη χώρα εκλογές αλλά και θα στηρίξει μια συνεπή προοδευτική μετεκλογική πορεία στη χώρα.
Η ΕΤ3 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ
Ερ: Η ΕΡΤ αποτέλεσε το σημαντικότερο μέχρι σήμερα παράδειγμα οργανωμένης λειτουργικής κατάληψης και αντίδρασης στην κυβερνητική ασυδοσία. Πώς κρίνετε την επιλογή της κυβέρνησης και του κ. Καψή να αντιδράσουν στέλνοντας τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο; Πώς κρίνετε την επιλογή του κ. Καψή να επιλέξει ως επικεφαλής της ΝΕΡΙΤ τον κ. Προκοπάκη, έναν χημικό μηχανικό-πρώην πολιτευτή της Δράσης, που δηλώνει «φιλελεύθερος σταλινικός», είναι γνωστός του κ. Καψή από τη θητεία του στον ΔΟΛ, ενώ τα ΝΕΑ και το ΑΠΕ τον παρουσίασαν ως καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αλλά ο πρύτανης δεν τον γνωρίζει καν; Πώς κρίνετε την παρέμβαση Στουρνάρα στην ΕΕΤΤ για να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία του nerit.gr από Το ΧΩΝΙ που το κατοχύρωσε για να αναδείξει το κυβερνητικό ψέμα περί δήθεν σημαντικής προεργασίας για την οργάνωση της «υποδειγματικής ΝΕΡΙΤ»;
ΑΠ: Η υπόθεση του «λουκέτου» στην ΕΡΤ, που ξεκίνησε με το «μαύρο» στην εικόνα της και έφτασε στην άθλια εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές και αντιδημοκρατικές σελίδες στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Η υπόθεση της ΝΕΡΙΤ και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν συνιστά ένα μεγάλο όνειδος. Οι κυρίαρχοι διαπλεκόμενοι κύκλοι θέλουν να ελέγξουν πλήρως την ενημέρωση του λαού και να φιμώσουν κάθε διαφορετική φωνή. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΤ3, στη Θεσσαλονίκη, παραμένει ζωντανή και όρθια και εμείς θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ ΚΑΤΑΛΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ερ: Το Μαξίμου ξεδιπλώνει ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο, προκειμένου να τοποθετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο «άλλο άκρο» της Χρυσής Αυγής. Ακούγεται, μάλιστα, ότι –στο άμεσο μέλλον- μπορεί να υπάρξουν και «ειδήσεις» που να εμπλέκουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επιβεβαιώνουν (επικοινωνιακά τουλάχιστον) αυτή την αντίληψη. Πώς πρέπει να αντιδράσει, τόσο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ελληνική κοινωνία, σε όλα αυτά;
ΑΠ: Η θεωρία των δύο άκρων είναι μια θεωρία για την κατάλυση της δημοκρατίας. Είναι μια θεωρία που για να «επιβεβαιωθεί», προϋποθέτει σκευωρίες σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. Μόνο που όλα τούτα πέφτουν στο κενό. Ο λαός τους γυρίζει την πλάτη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΤΙΣΜΟΣ= ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΛΑΪΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Ερ: Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πείσει τον ελληνικό λαό πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά την επιλογή σωτηρίας για την πατρίδα μας;
ΑΠ: Η περισσότερη αξιοπιστία και η βαθύτερη λαϊκή εμπιστοσύνη προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατακτιέται σήμερα με ακόμα περισσότερο ριζοσπαστισμό, πράγμα που σημαίνει ακόμα πιο τεκμηριωμένο, αιχμηρό και εναλλακτικό πρόγραμμα, ακόμα μεγαλύτερη στροφή στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα και πολύ περισσότερη επιμονή στους κοινωνικοταξικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: