9 Νοεμβρίου 2013

Απόστολος Διαμαντής: Μομφή για όλους

Μομφή για όλους

του Απόστολου Διαμαντή
[Πηγή: protagon.gr, 09/11/2013]
Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Σύριζα εμφανίστηκε από τους δημοσιογράφους ως άστοχη: Ότι συσπειρώνει την κυβέρνηση και ότι δεν έγινε για σοβαρό λόγο, αλλά για δευτερεύοντα, την ΕΡΤ. Τέλος, λένε, εφόσον θα απορριφθεί, δεν έχει νόημα.
Ο Σύριζα όμως είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Επομένως είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να παίρνει θέση σε ό,τι συμβαίνει στη χώρα και κυρίως να ελέγχει τα κυβερνητικά έργα. Ακόμη και να μην εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας, θα έχει οδηγήσει σε σοβαρά πολιτικά αποτελέσματα, τα οποία θα εμποδίσουν την κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα της τρόικας και θα επιταχύνουν την πτώση της. Ας δούμε γιατί.
Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Μια κυβέρνηση χωρίς πολιτική, αλλά μόνον με τυπική νομιμοποίηση, έχει προχωρήσει σε πράξεις εκποίησης του ελληνικού δημοσίου, σε παράνομες απολύσεις, έχει κλείσει τα πανεπιστήμια και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ετοιμάζεται να κλείσει την αμυντική βιομηχανία, μοιράζει δωρεάν τηλεοπτικές συχνότητες, ετοιμάζεται να αρπάξει τα σπίτια των δανειοληπτών, φορολογεί παράνομα ακίνητη περιουσία και όχι εισόδημα- πρωτοφανές, παγκοσμίως- έχει οδηγήσει 2 εκατομμύρια Έλληνες στην ανεργία και τέλος εισβάλλει και με τα οπλισμένα ΜΑΤ μέσα στην ΕΡΤ!
Εάν μετά από όλα αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατέθετε πρόταση δυσπιστίας, πότε θα την κατέθετε; Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου, με εντελώς ιταμό ύφος που προσβάλει την πολιτική διαδρομή αυτού του κόμματος, εμφανίζεται στα κανάλια και ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει τον νόμο! Ποιον νόμο; Υπάρχει νόμος για το κλείσιμο της ΕΡΤ; Όχι. Η ΕΡΤ έκλεισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μάλιστα δεν ήρθε καν στη Βουλή για ψήφιση. Μάλιστα αυτή η Πράξη έχει πάψει να ισχύει! Το ύστατο επιχείρημα ότι το κτίριο της ΕΡΤ είναι δημόσιο δεν ευσταθεί, διότι οι έγκλειστοι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται ένα αγαθό πολύ ανώτερο, την προστασία του Συντάγματος και των νόμων, διότι αυτό επιτάσσει, ως γνωστόν, το ίδιο το Σύνταγμα.
Έχουμε δηλαδή αυτή τη στιγμή μια μειοψηφική κυβέρνηση η οποία έχει καταλύσει το σύνταγμα και τους νόμους, έχει εκχωρήσει την εξουσία της στους δανειστές και μία Βουλή που δεν νομοθετεί, εφόσον νομοθετεί η ίδια η εκτελεστική εξουσία με Πράξεις! 
Η πρόταση δυσπιστίας του Συριζα ήταν μια πράξη υποχρεωτική. Ποιο θα είναι το πολιτικό της αποτέλεσμα; Καθοριστικό. Θα ενισχύσει την πόλωση μεταξύ ΝΔ και Σύριζα και θα συνθλίψει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Όσοι σοβαροί βουλευτές έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ -Σκανδαλίδης, Κακλαμάνης, Κρεμαστινός, Ανδρουλάκης και ίσως μερικοί ακόμα- και δεν θέλουν να γίνουν ουρά του Σαμαρά, έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση. Πιθανόν θα στηρίξουν την κυβέρνηση, χωρίς όμως και αυτό να είναι βέβαιον, αφού μπορούν να φωνάξουν "παρών". Εάν στηρίξουν την κυβέρνηση, τότε θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να εγκρίνουν σε λίγες μέρες τα όποια μέτρα φέρει στη Βουλή η τρόικα, διότι τότε θα ισοπεδωθούν πολιτικά, ουσιαστικά θα εξαφανιστούν. Επομένως, εάν στηρίξουν την Κυριακή, αυτό θα τους οδηγήσει με ταχύτητα σε τροχιά σύγκρουσης. Διότι κάπως θα πρέπει να δείξουν τη διαφωνία τους. Αν ούτε στα μέτρα, πότε;
Για τη ΔΗΜΑΡ τα πράγματα είναι απλά: είτε στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας και αρχίζει την πολιτική προσέγγισης για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, είτε στηρίζει την κυβέρνηση με ένα "παρών", και ουσιαστικά οδηγείται στο πολιτικό περιθώριο οριστικά. Τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει διέξοδος: Ή στηρίζεις το Μνημόνιο και τον Σαμαρά ή επιλέγεις την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί άλλο να σφυρίζει κλέφτικα.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα ούτε και για τους βουλευτές της ΝΔ που βλέπουν το κόμμα τους να γίνεται μια νεοφιλελεύθερη Πολιτική Άνοιξη, χωρίς δεσμούς πια με τον λαό. Οι βουλευτές αυτοί, καραμανλικοί οι περισσότεροι, δεν έχουν πια επιλογές: ή φωνάζουν "παρών" και διασώζουν την πολιτική τους τιμή, ή στηρίζουν και χάνονται και αυτοί στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Η ΝΔ είχε την ευκαιρία να παραδώσει ήσυχα, με εκλογές στις οποίες θα διατηρούσε τη δύναμή της. Η πολιτική εκτροπή της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ΝΔ.
Αυτά είναι τα πολιτικά αποτελέσματα της πρότασης δυσπιστίας του Συριζα. Και είναι πολύ σοβαρά. Οι εκλογές που θα διεξαχθούν υποχρεωτικά μέχρι τον Μάιο το αργότερο, θα είναι πολωτικές και δεν θα δίνουν κανένα πολιτικό περιθώριο σε κανέναν. Ουσιαστικά τα ενδιάμεσα κόμματα θα συνθλιβούν. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εάν δεν αντιδράσουν αυτή τη στιγμή, εάν δεν διαφοροποιηθούν από τη μειοψηφική κυβέρνηση Σαμαρά, τότε θα παρακολουθήσουν άπραγοι την πολιτική εξαφάνιση του κόμματός τους. Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΗΜΑΡ. Η μόνη λύση που έχουν είναι η χάραξη μιας στρατηγικής σύγκλισης με την κυβέρνηση της Αριστεράς που θα σχηματιστεί.
*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: