3 Οκτωβρίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ
[Πηγή: iskra, 03/10/2013]
Συνεχίζεται πάντα η βαθιά οικονομική κρίση παρά τη συνεχή προπαγάνδα των μνημονιακών-νεοφιλελεύθερων δυνάμεων
Τα ιδιωτικά χρέη στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2013 έφταναν τα 222 δισ. ευρώ (εφ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 27/9/13), ήταν δηλαδή 40% περισσότερα από το σύνολο των καταθέσεων που υπάρχουν στις ελληνικές τράπεζες. Από αυτά τα χρέη το 30% είναι σε «κόκκινα δάνεια» που δεν εξυπηρετούνται.
Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα παραμένει σε βαριά κατάσταση, καθώς το 8μηνο 2013 (Ιαν. - Αυγ.) έμειναν εντελώς στάσιμες οι καταθέσεις στα 162 δισ. ευρώ παρά τις προσδοκίες Σαμαρά – Στουρνάρα που εκφράζονταν πομπωδώς τον Δεκέμβριο του 2012.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας (δημόσιο και ιδιωτικό) πλησιάζει τώρα τα 545 δισ. ευρώ (700 δις. δολάρια) δηλαδή είναι κοντά στο 300% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι υπερδιπλάσιο από το δημόσιο χρέος της Ρωσίας! Και πλησιάζει το μισό του δημόσιου χρέους της Κίνας των 1.350 εκατομμυρίων ανθρώπων!
Κάθε Έλληνας χρωστά όσα χρωστούν 25-30 Ρώσοι ή 50 Κινέζοι μαζί! Αυτό είναι το «success story» της εξαρτημένης αστικής Ελλάδας που κλείνει 33 χρόνια ως πλήρες μέλος της ΕΟΚ – ΕΕ.
Α) Ο ΜΙΖΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ - ΣΑΜΑΡΑ
Η κυβερνητική προπαγάνδα πανηγυρίζει γιατί η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα περιοριστεί στο 4%, άρα συνολικά το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί μόνο 23 – 24% αντί για 25%. Το 2014 θα υπάρχει αύξηση έως 1% και το 2015 ίσως 2,5%.
Δηλαδή, σύμφωνα με τους «υψηλούς στόχους» της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, την Πρωτοχρονιά του 2016 το ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι 20% συρρικνωμένο σε σχέση με την πρωτοχρονιά του 2008!
Αυτό είναι το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά: Μέσα σε 8 χρόνια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 20% και των μισθών 30-40%, ανεργία γύρω στο 25% (από 28% σήμερα) ενώ η οικοδομή θα είναι συρρικνωμένη πάνω από 70% σε σχέση με το 2007 (σήμερα είναι πάνω από 80%). Δηλαδή μια κατάσταση «χρόνιας μιζέριας».
Εάν επιτευχθούν οι προβλέψεις Σαμαρά – Στουρνάρα – Βενιζέλου για το 2014-2015, τότε συνολικά για τα πρώτα 15 χρόνια του 21ου αιώνα η Ελλάδα θα έχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 0,5% ετησίως!
Και όμως αυτά τα πραγματικά στοιχεία ποτέ δεν αναφέρονται στα ΜΜΕ που στηρίζουν το Μνημόνιο και την νεοφιλελεύθερη γραμμή των Βρυξελλών και της Γερμανίας.
Να σημειώσουμε ότι με βάση τις ίδιες προβλέψεις στα 35 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΟΚ – ΕΕ (κλείνουν ακριβώς την πρωτοχρονιά του 2016) με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,2% η Ελλάδα είχε αύξηση ΑΕΠ συνολικά 52%. Την ίδια 35ετία τα συνολικά χρέη της Ελλάδας (σε σταθερές τιμές) αυξήθηκαν σχεδόν 750%. Στα ίδια 35 χρόνια (1981-2015) Κίνα και Βιετνάμ, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 8,5% παρουσιάζουν συνολική αύξηση ΑΕΠ γύρω στο 1700%.
Β) ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Η κυβέρνηση του μνημονίου παραδέχεται βέβαια την βαθειά κρίση της Ελλάδας. Μιλάει για τις μεγάλες δυσκολίες και στερήσεις που υφίσταται ο ελληνικός λαός. Όμως αντιστρέφει την αιτία: Βγάζει λάδι το αστικό καθεστώς και κατηγορεί τους αντιπάλους του. Δηλαδή, η Ελλάδα της νεοφιλελεύθερης γραμμής και της ευρωζώνης έχει πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά γι’ αυτό φταίνε οι εργαζόμενοι που απεργούν και διαδηλώνουν. Η αστική Ελλάδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει συνολικό χρέος σχεδόν 300% του ΑΕΠ, αλλά γι’ αυτό φταίει η Αριστερά που… υπονομεύει τη χώρα. Οι ιθύνοντες του αστικού καθεστώτος δεν φταίνε σε τίποτα για τα χάλια της χώρας. Βρε τους κακομοίρηδες!
Και για το τεράστιο συνολικό χρέος των ΗΠΑ (360% του ΑΕΠ - 58 τρισ. δολάρια) ποια Αριστερά φταίει; Του Ρήγκαν; Του Μπους; Ή μήπως του Κλίντον; Άλλωστε στις ΗΠΑ γίνονται πολύ λίγες απεργίες ενώ οι ταξικές ανισότητες είναι τεράστιες.
Να επαναλάβουμε ότι η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα αντιστρέφει με αναίδεια την πραγματικότητα. Κατηγορεί τα θύματα του νεοφιλελευθερισμού για την εγκληματική πολιτική της μεγαλοαστικής τάξης και των ξένων ιμπεριαλιστών που ηγεμονεύουν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Σαμαρά είναι σε δύσκολη κατάσταση. Εκατομμύρια άνθρωποi στην Ελλάδα δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, στερούνται πολλά στο φαγητό τους και θα ξεπαγιάσουν τον ερχόμενο χειμώνα.
Οι μνημονιακοί προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον φόβο στο λαό, να απειλήσουν τα θύματά τους ότι, αν αντισταθούν, θα έρθουν τα χειρότερα.
Ο φόβος, όμως, όλο και περισσότερο γυρίζει σε οργή: Ο Σαμαράς βλέπει ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις (από 18% που είχαν μαζί, στις επόμενες εκλογές ίσως πέσουν κάτω από 9%, δηλαδή θα χάσουν τους περισσότερους ψηφοφόρους τους). Μετά από αμφιταλαντεύσεις, η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να πάρει «δραστικά» μέτρα.
Γ) ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ πάντα υπήρχε ο πειρασμός σχηματισμού της «Μεγάλης Δεξιάς», που συνοδευόταν και από μια περιφρόνηση για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Αυτό εκφραζόταν και σε δημοσιογραφικούς κύκλους. Π.χ. γνωστός παράγοντας του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» ζήτησε πρόσφατα συμμαχία της ΝΔ με μια «συνετή» «Χρυσή Αυγή».
Όμως, η ηγεσία της «Χρυσής Αυγής» συνέχιζε τους τραμπουκισμούς και τις προκλήσεις ακόμα και ενάντια στη ΝΔ (π.χ. Μελιγαλάς). Έτσι, μετά την φασιστική επίθεση στο Πέραμα και το φόνο στο Κερατσίνι, ο Α. Σαμαράς αποφάσισε να χτυπήσει την ηγεσία της «Χρυσής Αυγής».
Με το χτύπημα της φασιστικής ηγετικής ομάδας η κυβέρνηση Σαμαρά προσδοκά δύο πράγματα: Αφ’ ενός να κερδίσει χώρο στο μετριοπαθές Κέντρο ως αντίπαλος των ακροδεξιών τραμπουκισμών και αφ’ ετέρου να πείσει «σκληρούς δεξιούς» (αλλά όχι φασίστες) να γυρίσουν στην πατρική αγκαλιά γιατί «όποιο πρόβατο φύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος και, αν τη γλιτώσει, θα το τιμωρήσει ο ίδιος ο γαλάζιος τσομπάνος».
Ταυτόχρονα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την αντίσταση της Αριστεράς στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική. Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός και το μνημόνιο συνεχίζουν κάθε μέρα να ζημιώνουν την Ελλάδα και να βασανίζουν τον ελληνικό λαό. Άλλωστε οι φασίστες προκαλούν μόνον όταν τους το επιτρέπει το κυρίαρχο αστικό καθεστώς που εφαρμόζει τη σκληρή θατσερική πολιτική.
Να θυμόμαστε ότι ο Αδ. Χίτλερ έγινε καγκελάριος στην Γερμανία μόνο όταν του έδωσε την εντολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στρατάρχης Χίντεμπουργκ, φανατικός οπαδός του Κάιζερ Γουλιέλμου και έχων στενότατες σχέσεις με την πλουτοκρατία της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας. Την εξουσία στον Χίτλερ την έδωσε η ίδια η μεγαλοαστική τάξη της Γερμανίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: