6 Οκτωβρίου 2013

Γερμανοί τραπεζίτες στην ελληνική επαρχία

Γερμανοί τραπεζίτες στην ελληνική επαρχία

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
[Πηγή: Capital.gr, 4/10/2013]
Ολοένα μεγαλύτερη σημασία αποκτούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της συνεταιριστικής πίστης, καθώς η πλειονότητα του κλάδου κινδυνεύει με «λουκέτο». Την ίδια ώρα, γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία μίας τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση και θωράκιση του θεσμού.
Σήμερα πάνω από τις μισές συνεταιριστικές τράπεζες κινδυνεύουν να εισέλθουν σε καθεστώς εξυγίανσης, όπως συνέβη το Μάρτιο του 2012, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να αναστείλει τις άδειες των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαΐας, Λέσβου-Λήμνου και Λαμίας. Στο σύνολό του ο κλάδος χρειάζεται 63 εκατ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες ανάγκες να προκύπτουν για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, στα 17 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, οι αντίστοιχες τράπεζες της Γερμανίας, Sparkassen, «καιροφυλακτούν». Τα γερμανικά περιφερειακά ταμιευτήρια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην Ελλάδα και οι πληροφορίες θέλουν τα δύο πρώτα υποκαταστήματα να ανοίγουν σε Καλαμάτα και Βέροια μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Σύμφωνα με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών η λειτουργία των Sparkassen δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στον ελληνικό συνεταιριστικό κλάδο, ενώ έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έτσι ώστε να μην υπάρχει παρουσία των Sparkassen σε πόλεις που λειτουργούν υποκαταστήματα ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών. Θα μπορούν, ωστόσο, να δραστηριοποιούνται στους ίδιους νομούς.
Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι η αποτυχημένη προσπάθεια αρκετών συνεταιριστικών τραπεζών να συγκεντρώσουν τα αναγκαία κεφάλαια θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω εξάπλωση των Sparkassen στην επικράτεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και Sparkassen αφορούν στη συνεργασία των δύο πλευρών, είτε σε επίπεδο λιανικής, είτε σε επίπεδο παροχής γραμμών χρηματοδότησης από τις γερμανικές τράπεζες. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, η αποδυνάμωση των συνεταιριστικών τραπεζών δεν αποκλείεται να δώσει έδαφος για σταδιακή ανάπτυξη και κυριαρχία των Sparkassen στο μέλλον.
Όσο για την ελληνική πραγματικότητα, «τα πράγματα είναι δύσκολα για πολλές συνεταιριστικές, καθώς η κρίση έχει γονατίσει σημαντικό ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τον στυλοβάτη του κλάδου», όπως επισημαίνει επικεφαλής συνεταιριστικής τράπεζας.
Το μοντέλο των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών δοκιμάζει τις αντοχές της εγχώριας συνεταιριστικής πίστης. Απάντηση στην... κάθοδο των Γερμανών επιχειρούν να δώσουν οι ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών με την πρόταση για δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος είναι η αξιοποίηση του δικτύου των συνεταιριστικών τραπεζών, η δημιουργία ευέλικτων οργανωτικών δομών, η συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο κεφάλαιο των συνεταιριστικών τραπεζών, η προσαρμογή προϊόντων και υπηρεσιών στις ανάγκες των ΜμΕ, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Κομισιόν για την άντληση ρευστότητας.
Η πρωτοβουλία κρίνεται φιλόδοξη από στελέχη του κλάδου, ωστόσο οι δυσκολίες είναι δεδομένες, αφού όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: