22 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Βράζει η “γειτονιά” της Μεσογείου, ενώ συνεχίζεται η υπόγεια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας


Βράζει η “γειτονιά” της Μεσογείου, ενώ συνεχίζεται η υπόγεια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
[Πηγή: Mignatiou.com, 21/10/2013]
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που ανέκυψαν για τον καθένα μας λόγω αυτής, μας αναγκάζουν να είμαστε αφοσιωμένοι αποκλειστικά στο μεγάλο αυτό ζήτημα.
Ομως, η ευρύτερη γειτονιά μας βράζει κυριολεκτικά και θα μας επηρεάσει εάν συνεχιστεί αυτή η άνευ προηγουμένου υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των μεσογειακών υπερδυνάμεων, της Τουρκίας και του Ισραήλ.
Θα προκαλέσει έκπληξη βεβαίως η διαπίστωση ότι για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνεται η Αγκυρα. Και όμως, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα και το συμπέρασμα δεν αντέχει σε περαιτέρω συζήτηση και διάλογο διότι, και τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους, και οι ενημερώσεις επισήμων φορέων επιρρίπτουν την ευθύνη για τον «πολεμικό πυρετό» στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, της διαβόητης ΜΙΤ, Δρ. Χακάν Φιντάν. Τον περασμένο Μάιο, ο κ. Ερντογάν επέμενε ότι ο Δρ. Φιντάν πρέπει να συμμετέχει στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και έφτασε στο σημείο να απειλεί και με ακύρωση της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον,
Ολα όσα συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή με επίκεντρο τη Συρία είναι το αποτέλεσμα των σχεδιασμών αυτού του κυρίου. Είναι ο άνθρωπος που διοικεί τη γειτονική χώρα σε απόλυτη συνεργασία με τον κ. Ερντογάν, ο οποίος τον εμπιστεύεται τυφλά.
Μετά τη συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον κ. Ερντογάν, στις 16 του περασμένου Μαίου, η αμερικανική κυβέρνηση διέρρευσε την απογοήτευσή της για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Στη διάρκεια της επίσκεψης έδειξε απίστευτο «τσαρλατανισμό», επέμενε ότι θα επισκεφθεί τους ηγέτες της Χαμάς, απαίτησε στρατιωτική επίθεση με συμμετοχή της Αμερικής στη Συρία και συνέχισε να εξυβρίζει τους ηγέτες του Ισραήλ. Ηταν φανερό πως έσπασε το ποτήρι, αν και μερικοί Αμερικανοί διπλωμάτες επέμεναν ότι είναι ο ηγέτης μίας κοσμικής μουσουλμανικής χώρας, την οποία έχει ανάγκη η Αμερική, αποσιωπώντας την αλήθεια: Ότι δηλαδή πρόκειται για ένα νέο μοντέλο ισλαμικής «δημοκρατίας», ένα μείγμα απολυταρχισμού, ισλαμισμού που φαίνεται να σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες ενώ στην πραγματικότητα τις καταπατεί.
Τα γεγονότα του Ιουνίου στην Πλατεία Ταξίμ μόλυναν περισσότερο την ατμόσφαιρα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας. Και αυτό επειδή ο κ. Ερντογάν, που κυριαρχείται από εμμονές επηρεασμένος από την οξύτατη κλειστοφοβία που τον ταλαιπωρεί, πιστεύει πως πίσω από τους διαδηλωτές κρύβονταν οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί. Πρόκειται για τη θεωρία του κ. Φιντάν, ότι οι σιωνιστές και οι σύμμαχοί τους στις ΗΠΑ θέλησαν να τιμωρήσουν τον κ. Ερντογάν για την «υπερήφανη στάση» της Τουρκίας απέναντι στους «δολοφόνους» του Ισραήλ.
Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν σχηματίσει λανθασμένη εντύπωση για τις σχέσεις του κ. Ομπάμα με τον κ. Ερντογάν. Το να λένε ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Αμερικής ότι «θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με τον κ. Ερντογάν για τα θέματα της περιοχής, περισσότερο από κάθε άλλο ηγέτη», δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις είναι αναγκαστικά καλές. Δεν είναι…
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal ήταν καταλυτικό και θα αποδειχθεί πηγή εξελίξεων για τις αμερικανο-τουρκικε΄ς σχέσεις. Αναφέρθηκε με καθαρότητα και χωρίς υπεκφυγές στο ρόλο του επικεφαλής της ΜΙΤ στη δημιουργία της κρίσης στη Συρία, στην ενίσχυση των τρομοκρατών της περιοχής, και το διπλό παιγνίδι με το Ιράν. Οι Τούρκοι θεωρούν αφελείς τους Αμερικανούς, πιστεύουν ότι «είναι του χεριού τους». Ομως η δημοσιοποίηση του σχεδίου του αρχηγού της ΜΙΤ, ειδικά ο ρόλος του στην ενίσχυση της αλ Κάιντα, αποδεικνύει πως η πραγματική σύγκρουση τώρα αρχίζει…

[ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ – Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013]

Δεν υπάρχουν σχόλια: