27 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ, «ΤΟ ΕΥΡΩ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ»


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ, «ΤΟ ΕΥΡΩ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ»
του Λεωνίδα Ζάρκου
[Πηγή: iskra, 27/10/2013]
ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Δίπλα στην Ιταλία μεγάλος εργατικός αναβρασμός βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Πορτογαλία.
Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους της Λισαβόνας και όλων, σχεδόν, των μεγάλων πόλεων της Πορτογαλίας το Σάββατο (26/10), για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας. Τον τόνο για την πραγματοποίηση των μεγάλων διαδηλώσεων έδιναν το κίνημα "Έξω η τρόικα" οι δυνάμεις της Πορτογαλικής Αριστεράς και τα ταξικά συνδικάτα, αναδεικνύοντας την έντονη πολιτική κατεύθυνση του αγώνα.
Το σύνθημα που δέσποζε  εντυπωσιακά στα πανό και στα χείλη των διαδηλωτών ήταν πως "το ευρώ βουλιάζει τη χώρα", ενώ το συνόδευαν το "όχι στην τρόικα, όχι στην πείνα"  και συνθήματα για παραίτηση της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας και κατέληξαν κοντά στο κοινοβούλιο. Κατήγγειλαν τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014, τις μειώσεις μισθών και τις ψευδόμεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.
Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι στην Πορτογαλία οι εργαζόμενοι όχι μόνο έχουν κατανοήσει τις οδυνηρές επιπτώσεις που επιφέρει στη ζωή τους το ευρώ αλλά και ότι η έξοδος της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη όχι μόνο δεν φοβίζει αλλά και έχει καταστεί κεντρικό αίτημα πάλης και διεξόδου.
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σε περισσότερες από έντεκα πόλεις.
Τα εργατικά συνδικάτα έχουν εξαγγείλει απεργία στις 8 Νοεμβρίου στον δημόσιο τομέα, καθώς και άλλες κινητοποιήσεις.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε στις 15 Οκτωβρίου προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπει – μεταξύ άλλων –περικοπές των μισθών δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των συντάξεων, με στόχο να εξοικονομηθούν 3,9 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχει θέσει η τρόικα και να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 4% του ΑΕΠ το 2014.
ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
Οι έντονα πολιτικοποιημένοι αγώνες των Πορτογάλων εργαζόμενων, οι οποίοι παίρνουν πολύ ευρύ χαρακτήρα και έχουν ως κεντρικά συνθήματα την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, την εκδίωξη της τρόικας, την ανακοπή της λιτότητας και την απομάκρυνση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, στέλνουν θετικά μηνύματα στους εργαζόμενους και το λαό της πατρίδας μας, εν όψει της γενικής απεργίας στις 6 Νοέμβρη.
Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και συνολικά ο ελληνικός λαός, μπροστά στη βροχή νέων μέτρων, χρειάζεται ενωμένος να αντιδράσει, να απεργήσει και να βγει σύσσωμος στους δρόμους στις 6 Νοέμβρη, διεκδικώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης, για μια Ελλάδα χωρίς τρόικες και μνημόνια, που θα ακολουθεί νέους προοδευτικούς δρόμους κόντρα στους εκβιασμούς του ευρώ και της δήθεν απομόνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: