9 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΔΝΤ ΖΗΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 2,9 ΔΙΣ ΤΟ 2014!

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΔΝΤ ΖΗΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 2,9 ΔΙΣ ΤΟ 2014!

[Πηγή: iskra, 09/10/2013]
ΔΝΤ: ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ!
- Σύμφωνα με την έκθεση οι χρηματοδοτικές ανάγκες σε 25,1 και 18,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2015 2016
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθαρίζει πως τα νέα μέτρα θα είναι της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ
- Η τρόικα είχε ήδη αναφέρει πως νέα μέτρα θα απαιτηθούν παρά τις αντίθετες δηλώσεις Σαμαρά και Στουρνάρα
- Αναλυτές αναφέρουν πως ίσως με αυτή την έκθεση το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τους Ευρωπαίους
Μία έκθεση που προκαλεί σοκ και δέος για την Ελλάδα βγαίνει στο φως της δημοσιότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μεταξύ άλλων ζητά μέτρα της τάξεως των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να παρθούν μέσα στο 2014.
Η έκθεση αυτή προκαλεί αίσθηση, καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την διευθύντρια του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ και είναι απορίας άξιο εάν αυτή η έκθεση που ανατρέπει και όλα όσα λέει η κυβέρνηση, συζητήθηκε. Φυσικά, μπορεί να αποτελεί αυτή η έκθεση και μία προειδοποιητική βολή προς τους Ευρωπαίους, θέλοντας δηλαδή να τους πιέσει για κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Το άλλο εκπληκτικό που αναφέρει η έκθεση του Ταμείου είναι πως στην Ελλάδα αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 ΜΗΔΕΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 344 εκατομμύρια ευρώ και έτσι αυτή η έκθεση βάζει μπουρλότο στα όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση περί πλεονάσματος.
Στην έκθεση αυτή γίνεται σαφής αναφορά για νέα επιπρόσθετα μέτρα ίσα με το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 6,7 δισεκατομμύρια. Το επικαιροποιημένο πάντως Μνημόνιο αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2014 δεν απαιτούνται νέα μέτρα από την Ελλάδα, ενώ για το διάστημα 2015-2016 τα μέτρα θα ε.ιναι της τάξεως των 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για το χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2013 είναι συνεπείς, αλλά οι περαιτέρω προβλέψεις προϋποθέτουν ένα νέο κούρεμα με τη συμμετοχή και του επίσημου τομέα προκειμένου να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
[Πηγή: newsit.gr]
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: NO COMMENT ΑΛΛΑ...
«ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΕΝΟ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ»
Στις παραδοχές του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής παραπέμπει το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση "δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".
"Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας", αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο.
Σημειώνει εξάλλου ότι "η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με αυτό:
1ον. Η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 «Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)», αναφέρεται ότι «το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ», τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%).
2ον. Η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας. Μάλιστα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η έκθεση του ΔΝΤ το επιβεβαιώνει (σελ. 70: Ελλάδα = 4,2% του ΑΕΠ, Ευρωζώνη = 1,1% του ΑΕΠ).
3ον. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014".
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι "οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται".
"Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος", καταλήγει η ανακοίνωση.
[Πηγή:www.capital.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: