30 Απριλίου 2013

Το ΑΚΕΛ διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ΑΚΕΛ διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

[Στο βήμα ο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης]
[Πηγή: Real.gr, 30/04/2013]
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης 
Η απόφαση του ΑΚΕΛ να ταχθεί υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη διχάζει τον… ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δίνει την ευκαιρία στο Αριστερό Ρεύμα των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη να αντεπιτεθεί για τη θέση του κόμματος για το ευρώ. Ήδη, μέσω της ιστοσελίδας «iskra» η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ χαρακτηρίζεται «όχι μόνο σημαντική, αλλά ίσως και ιστορική», ενώ δημοσιεύεται όλη η απόφαση. «Το ΑΚΕΛ είναι ίσως το πρώτο αριστερό κόμμα σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης και το οποίο έχει κυβερνητική προοπτική, που θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση το ευρώ και την παρουσία της χώρας του στην ευρωζώνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην «iskra», που διαχειρίζεται ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης. 

Το Αριστερό Ρεύμα θεωρεί ότι η απόφαση του ΑΚΕΛ δικαιώνει και εναρμονίζεται με τις δικές του θέσεις και όχι με τις θέσεις της ηγεσίας, ενώ η πίεση προς την Κουμουνδούρου που επιμένει ότι «η λύση θα πρέπει να δοθεί εντός του ευρώ» αναμένεται να ενταθεί τόσο από το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου, όσο βεβαίως και από το ΚΚΕ. Το εγχείρημα για τον Αλέξη Τσίπρα καθίσταται πιο δύσκολο, καθώς η θέση για έξοδο από το ευρώ βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κομματική βάση, γεγονός που δυσκολεύει τους χειρισμούς της ηγεσίας για το Συνέδριο.

Ενόψει και της συνεδρίασης της ΚΠΕ και το επόμενο Σάββατο αναμένεται να ενταθεί η εσωκομματική διαμάχη για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και για τις κυβερνητικές συμμαχίες. Ήδη η ηγεσία αφήνει αιχμές κατά της εσωκομματικής αριστερής αντιπολίτευσης ότι με την εσωστρέφεια δημιουργούν πρόβλημα στην πορεία του κόμματος προς την εξουσία. 
Ολόκληρο το χθεσινό δημοσίευμα της «iskra» που υπογράφει ο Κώστας Αλεξίου έχει ως εξής: 
«Η διέξοδος βρίσκεται εκτός δανειακής σύμβασης και Μνημονίου!
Η παρούσα απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι μόνο σημαντική αλλά, ίσως, και ιστορική.
Η απόφαση αυτή της ΚΕ του ΑΚΕΛ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κόμμα αυτό, μάλλον, έχει αρχίσει να εγκαταλείπει την πολιτική της νεοφιλελεύθερης φιλο-ΕΕ διαχείρισης των προηγούμενων χρόνων και να ακολουθεί μια νέα ριζοσπαστική τροχιά, της οποίας ακόμα είναι άγνωστη η συνέπεια, η σταθερότητα, η έκταση και το βάθος, πράγματα που θα φανούν με την πάροδο του χρόνου.
Το ΑΚΕΛ είναι, ίσως, το πρώτο αριστερό κόμμα σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης και το οποίο έχει κυβερνητική προοπτική, που θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση το ευρώ και την παρουσία της χώρας του στην ευρωζώνη.
Το ΑΚΕΛ, επίσης, σε σχέση με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, θέτει σε αμφισβήτηση όχι μόνο το Μνημόνιο αλλά υπογραμμίζει ευθέως και σωστά, ότι η λύση βρίσκεται και «εκτός της δανειακής Σύμβασης με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ)», υπονοώντας ευθέως ότι δεν μπορεί να υπάρξει δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς να συνοδεύεται με Μνημόνιο. Ή διαφορετικά, το ΑΚΕΛ θεωρεί και σωστά, ότι δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς μνημόνιο, αποτελεί αυταπάτη!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ:
 

« Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνήλθε σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 για να μελετήσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Κυπριακή Οικονομία μετά τη συνομολόγηση Μνημονίου και Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφού συζήτησε στη βάση εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης κατέληξε στα εξής:
 
1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της Κύπρου.
2. Η Ολομέλεια της Κ.Ε. ΑΚΕΛ είχε δηλώσει την ετοιμότητα της να στηρίξει την Κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης εφόσον οι ενέργειες της κινούνταν προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μέτρα που θα καταδίκαζαν το σύνολο του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες σε ανέχεια και αδιέξοδα.
3. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την Κυπριακή Οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα και ευρύτερα στην οικονομία και η συνεπακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της Κυπριακής Οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης «νέων μνημονίων».
4. Η συσσωρευμένη εμπειρία από την εφαρμογή μνημονίων απόλυτης λιτότητας σε άλλες χώρες, αλλά και οι εκτιμήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης σε σχέση και με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον, δεικνύουν ότι η παραμονή στο παρόν Μνημόνιο, το οποίο συνιστά σοβαρή αρνητική - ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με το μνημόνιο του Νιόβρη, θα συνοδεύεται με σημαντική απώλεια κυριαρχίας, ευημερίας και με ένταση της κοινωνικής εξαθλίωσης. Η παραμονή στο Μνημόνιο εκτιμούμε ότι θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του Φυσικού Αερίου.
5. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιον μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός Δανειακής Σύμβασης και Μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ.
6. Αυτή η λύση είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή. Οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες.
7. Ωστόσο, αυτή η λύση θα μπορούσε να ήταν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή υπό τις περιστάσεις, η οποία απαλλάσσει από δεσμεύσεις και δίνει προοπτική και δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, στη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.
8. Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης σε περίπτωση που υιοθετηθεί θα πρέπει να επιδιωχθεί μέσω διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για συντεταγμένη έξοδο και στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
9. Η Ολομέλεια της Κ.Ε. ΑΚΕΛ χωρίς να παραγνωρίζει τους κινδύνους και τις δυσκολίες υλοποίησης μια τέτοιας απόφασης, απευθύνεται στην Κυβέρνηση, στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και θέτει ενώπιον τους την πρόταση για έναρξη ενός γόνιμου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση. 
Είναι η άποψη μας ότι μια τέτοια σοβαρή απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα».
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: