3 Απριλίου 2013

Οι BRICS εγκαταλείπουν το ευρώ και δημιουργούν δική τους "Παγκόσμια Τράπεζα"

Οι BRICS εγκαταλείπουν το ευρώ και δημιουργούν δική τους "Παγκόσμια Τράπεζα"


[Πηγή: Euractiv.gr, 02/04/2013]


Η ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική (BRICS)- μειώνει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ευρώ, πουλώντας το 2012  €45 δις του νομίσματος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΔΝΤ.
Μετά από αυτήν την κίνηση το ευρώ αντιπροσωπεύει μόλις το 24% των συναλλαγματικών διαθεσίμων των BRICS, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 -το έτος όπου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά κέρματα και χαρτονομίσματα του ευρώ - και κάτω από το υψηλότερο επίπεδο 31% του 2009, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου.
Οι ηγέτες των BRICS συναντήθηκαν στην οικονομική σύνοδο κορυφής που έλαβε χώρα στη Νότια Αφρική στις 26-28 Μαρτίου. Το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «BRICS και Αφρική: συνεργασία για την ανάπτυξη, ολοκλήρωση και εκβιομηχάνιση».
Το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι RT ανέφερε ότι οι «πέντε μεγάλοι» του αναπτυσσόμενου κόσμου συμφώνησαν να δημιουργήσουν τη δική τους «Παγκόσμια Τράπεζα» στην πέμπτη ετήσια σύνοδο κορυφής τους στο Durban.
Η κίνηση αυτή φαίνεται να συνδέεται με την απογοήτευση του αναπτυσσόμενου κόσμου για το status quo των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ συνεχίζουν να ευνοούν τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε βάρος των χωρών BRICS, ενώ το 2010 οι ΗΠΑ απέτυχαν να επικυρώσουν μια συμφωνία του 2010 η οποία θα επέτρεπε να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια του ΔΝΤ στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 «Πριν από λίγο καιρό συζητούσαμε το σχηματισμό μιας αναπτυξιακής τράπεζας ... Σήμερα είμαστε έτοιμοι να τη θέσουμε σε ισχύ» φέρεται να είπε ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Jacob Zuma.
Το μπλοκ BRICS, μια άλλοτε χαλαρή πολιτική συνεργασία, είναι τώρα μια σοβαρή οικονομική υποψήφια ομάδα της παγκόσμιας οικονομίας, που αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και ευθύνεται για το 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι πέντε χώρες κατέχουν συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 4,4 τρις δολαρίων (€ 3,4 τρις) και χρειάζονται έναν οργανισμό που θα διαφυλάσσει αυτόν τον συσσωρευμένο πλούτο. Τα αποθεματικά θα προστατεύουν επίσης τα μέλη από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της ρευστότητας και των προβλημάτων του ισοζυγίου πληρωμών.
Η σύνοδος κορυφής όμως παρήγαγε μόνο μέτρια αποτελέσματα, παρά τις υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείες που ήταν παρούσες στο Durban και που αποτελούνταν από τους πρόεδρους ή πρωθυπουργούς του κάθε έθνους, συμπεριλαμβανομένων του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Κινέζου πρόεδρου Xi Jinping.
Μια εικασία ήταν ότι οι BRICS θα θέλουν τελικά να δημιουργήσουν το δικό τους νόμισμα, ως εναλλακτική λύση έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, μειώνοντας κατ επέκταση την αξία του δολαρίου σε σχέση με άλλα νομίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: