11 Απριλίου 2013

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΙ ΡΕΝ: "ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΙΝΗΤΗ & ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Ομολογία Όλι Ρεν: "Στόχος η κινητή & ακίνητη περιουσία των Ελλήνων"




"Πρώτα η εφαρμογή των Μημονίων και όταν αυτά αποτυχαίνουν θα κουρεύουμε τις καταθέσεις"

[Πηγή: iskra, 10/04/2013]
Μια και δεν βγαίνουν τα προγράμματα «διασώσεων» με τον έναν τρόπο, έχουμε τον άλλον. Κύπρος! Αυτό είπε, με απλά λόγια, ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο φινλανδικό κανάλι YLE, εστιάζοντας στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ… προς το παρόν. «Η Κύπρος ήταν ειδική περίπτωση…», τόνισε. «Όμως η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι θα υπάρξει υποχρέωση των επενδυτών και των καταθετών στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή διάλυσης τραπεζών».

«Όμως υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη ιεραρχία, πρώτα οι μέτοχοι, μετά πιθανότατα οι μη προστατευμένοι επενδυτές και καταθέτες. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από αυτό το ποσό θα είναι πάντα ασφαλείς».

Αυτό σημαίνει ότι νομιμοποιείται πλέον ο δρόμος να βάζουν χέρι στις καταθέσεις καθώς βουλιάζουν στην αποτυχία οι συνταγές «διασώσεων», μνημόνιων και λιτότητας, σε κάθε γωνία της ευρωζώνης.

Οι καταθέτες των τραπεζών (άνω των 100.000 προς το παρόν) είναι πιθανό να δεχθούν πλήγμα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει οδηγία για την τραπεζική ασφάλεια, η οποία θα μπορούσε να ενσωματώνει και το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών.

Ο Ολι Ρεν με τις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κουρεύονται» οι καταθέσεις (προς το παρόν άνω των 100.000 ευρώ), ώστε όσοι έχουν χρήματα στις τράπεζες να καλούνται να καλύψουν τις ζημιές από μελλοντικές χρεοκοπίες πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ομολογία της αποτυχίας των σχεδίων διάσωσης, μνημονίων, περικοπών κλπ, βγάζει πλέον μάτια.

Ο Ρεν δήλωσε επίσης τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, είναι αυτή τη στιγμή μείζον πρόβλημα και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει νέα δράση ώστε να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: