20 Ιουλίου 2013

«Τελειωμένη υπόθεση» η ελληνική οικονομία

«Τελειωμένη υπόθεση» η ελληνική οικονομία

του Ν.Γ. Δρόσου
[Πηγή: INPRECOR, 18/07/2013]
 Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος κατά 3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και κατά 20 δισ. ευρώ συνολικά, στη διάρκεια της «μνημονιακής» τριετίας 2010-2012, αποτυπώνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.
Μία κατάσταση η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά στη διάρκεια των επόμενων μηνών, εξαιτίας τόσο της πρωτοφανούς ύφεσης και ανεργίας που πλήττουν την ελληνική οικονομία, όσο και της νέας φοροεπιδρομής, η οποία θα αρχίσει να εξελίσσεται στους μήνες αυτούς.
Οι πολίτες, είτε έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους έναντι του κράτους, είτε όχι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα χρέη, από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος προηγουμένου έτους, αλλά και από την έκδοση των βεβαιώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας για τα έτη από 2011 έως και 2013.
Πρόκειται για υποχρεώσεις έναντι των οποίων θα δηλώσει αδυναμία, είναι βέβαιον, μια μεγάλη μερίδα φορολογουμένων, καθώς ήδη τα πρώτα στοιχεία από την τρέχουσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι απογοητευτικά, με περισσότερους από ένα εκατ. υπόχρεους να μην έχουν καν ασχοληθεί με τη ρύθμιση των οφειλών τους.
Δεδομένης της κατάστασης αυτής, όπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα ενεργοποιείται το μέτρο των κατασχέσεων και της παρακράτησης ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όσων είτε δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είτε δεν προχωρούν σε κάποιου είδους τμηματικές καταβολές για την εξόφληση των οφειλών αυτών.
Πρόκειται, όμως, για μια κατάσταση αδιέξοδη.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ένα απίστευτο τέλμα ύφεσης, στο οποίο εξωθείται ολοένα και βαθύτερα, εξαιτίας της υπερφορολόγησης που υφίστανται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της.
Όπως επεσήμανε και χθες το Euro2day.gr, σε άρθρο υπό τον τίτλο «έρχεται τσουνάμι νέων ληξιπρόθεσμων», οι δυσβάσταχτοι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι πολίτες, αλλά και αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν στο μέλλον ενδέχεται να οδηγήσουν τον λογαριασμό των νέων ληξιπρόθεσμων στο ποσό των 28-30 δισ.ευρώ, σε εύρος τριετίας.
Πρόκειται για μια εφιαλτική πρόβλεψη, ενδεχόμενη υλοποίηση της οποίας θα σημάνει, πρώτον, τον εκτροχιασμό του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και, δεύτερον, την περαιτέρω βάθυνση της ύφεσης στη χώρα μας.
Η συνεχής φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, σε τέτοιον βαθμό, και η ταυτόχρονη απουσία λήψης ουσιαστικών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και άρα τη διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, αποτελούν συστατικά ενός βέβαιου εκτροχιασμού, όχι μόνον του προγράμματος προσαρμογής, αλλά κι ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία οδηγεί με τρόπο συστηματικό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό την ελληνική κοινωνία σε εξόντωση.
Τα όρια των πολιτών ήδη δοκιμάζονται σκληρά και εάν το γεγονός αυτό δεν γίνει αντιληπτό, όχι μόνον από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά κυριότερα, από τους εταίρους και δανειστές της, τότε η κοινωνική έκρηξη και η εκτροπή που θα τη συνοδεύσει πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή.
Το ελληνικό δράμα, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί παρά να ενταθεί.
Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τούτες στέκουν επί της ουσίας αδύναμες να προχωρήσουν σε αξιόλογες κινήσεις πιστωτικής επέκτασης, διαιωνίζοντας έτσι την πιστωτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας.
Η αφαίμαξη πολιτών και επιχειρήσεων, μέσω της υπερφορολόγησης, έρχεται απλώς να επισφραγίσει μια ήδη τελειωμένη υπόθεση…
Αν δεν το βλέπουν αυτό, τότε τι βλέπουν;
[Πηγή: euro2day.gr ]


Δεν υπάρχουν σχόλια: