22 Ιουλίου 2013

«Ακριβή μου… υποστήριξη»

«Ακριβή μου… υποστήριξη»

του Δημήτρη Μηλάκα
[Πηγή: Το ΠΟΝΤΙΚΙ, 22/07/2013]
Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις της Αθήνας, δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζακ Λιού και μετέφερε την στήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση. Ζητάνε μήπως κάτι οι Αμερικανοί για αυτή τη στήριξη ή απλώς είναι φιλεύσπλαχνοι;
Εκτός από το παραπάνω ερώτημα υπάρχει ένα ακόμη: Τι μπορεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον; Μήπως - μεταξύ άλλων - και μια κάποια μεγαλύτερη ευελιξία στο Κυπριακό;
Ίσως να είναι τυχαίο, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος έσπευσε στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Νταβούτογλου την παραμονή της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μία μέρα νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε ορίσει ειδικό του σύμβουλο επί του κυπριακού τον παλαίμαχο και έμπειρο πρέσβη Δ. Καραϊτίδη.
Όλες αυτές οι συμπτώσεις αποκτούν κάποιο νόημα αν έχουν βάση όσα ακούγονται στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών περί της αμερικανικής διάθεσης/επιδίωξης να οργανώσουν - μέσα στον Οκτώβρη - μια τετραμερή (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος) διάσκεψη με στόχο την επίλυση του κυπριακού στη βάση μιας παραλλαγής του σχεδίου Ανάν, το οποίο θα αποδεχτούν χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Ενδεχομένως, όπως εκτιμούν κάποιοι Έλληνες διπλωμάτες η ιστορία αυτή να έχει προχωρήσει πολύ. Δηλαδή να έχει δοθεί η κατ’ αρχήν θετική ελληνική (και κυπριακή) απάντηση, καθώς και οι δυο χώρες λόγω (και) της άθλιας οικονομικής τους κατάστασης δυσκολεύονται να προφέρουν το όχι.
Στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω είναι σωστά - κάτι που θα αποδειχτεί σύντομα άλλωστε - μπορεί να πει κανείς ότι το φλερτ (επιβεβαίωσης) που δέχεται από την Ουάσιγκτον ο Σαμαράς (επίσκεψη Λιου, πρόσκληση για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο για τις 8 Αυγούστου) έχει ήδη κοστίσει πανάκριβα.
ΥΓ: Και μέσα σ’ όλα αυτά η τουρκική πλευρά στρώνει το χαλί για κάποιου είδους συνομιλίες ως εξής: ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής, ζήτησε οδικό χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού. Σε ομιλία του, ο Αταλάϊ δήλωσε ότι, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε μονομερή - κατά την έκφρασή του - εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ίσως να τεθεί θέμα λύσης δύο κρατών.
Ο νοών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: