29 Ιουλίου 2013

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ!

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ!

[Πηγή: iskra, 27/07/2013]
ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ 49% ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΥΔΑΠ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Προ των πυλών βρίσκεται το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τροποποίησε το καταστατικό της εισηγμένης, αίροντας και το τελευταίο τυπικό «εμπόδιο», που προέβλεπε πλειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία.
Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» αφενός ανοίγει ο δρόμος να ρυθμιστούν τα κρατικά «φέσια» προς την ΕΥΔΑΠ, τα οποία ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, αφετέρου προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα εφάπαξ των εργαζομένων της επιχείρησης.
Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε την Παρασκευή 27 Ιουλίου στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της, «ως αντίθετου προς το νόμο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της εταιρείας.
Το εν λόγω άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό ως και 49% και, ως εκ τούτου, να διατηρεί τον έλεγχό της.
Η άρση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αποτέλεσε προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της παράδοσης της εταιρείας στα ιδιωτικά συμφέροντα, σε συνέχεια της μεταφοράς των μετοχών που διέθετε το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Παράλληλα, με διάταξη της τροπολογίας που εισήχθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού προβλέπεται η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού για τον καθορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013) του κράτους προς την εταιρεία από έργα υποδομής, κατασκευής και συντήρησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κ.λπ., καθώς και μη φορολογικών οφειλών της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι τυχόν οφειλές που θα προκύψουν θα καλυφθούν από ειδική πίστωση του κρατικού προϋπολογισμού για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Σημειωτέον ότι και η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 200 εκατ. ευρώ ανήκουν σε δήμους και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ σε υπουργεία και καθιστούν την εταιρεία "επενδυτικά μη ελκυστική". Σημειωτέον -ως τάξη μεγέθους- ότι τα χρέη των ιδιωτών είναι μόλις 17 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, προκειμένου τα δημοτικά χρέη να πάψουν να αυξάνονται, αλλά και λόγω των υψηλών απαιτήσεων για τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αρκετοί δήμοι έχουν παραχωρήσει την εκμετάλλευση των δικτύων τους στην ΕΥΔΑΠ. Έτσι, απηλλάγησαν από νέα χρέη, η ΕΥΔΑΠ απέκτησε μεγαλύτερα πάγια στοιχεία και οι καταναλωτές βρήκαν πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες.
"ΜΑΧΑΙΡΙ" ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
Στο μεταξύ, με άλλη διάταξη της τροπολογίας έρχονται άγριες περικοπές στο εφάπαξ των 2.478 υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ, καθώς προβλέπεται η απαλλαγή του Δημοσίου από την υποχρέωση να καλύπτει το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού των εργαζομένων, ο οποίος τροφοδοτούνταν με μηνιαίες εισφορές των υπαλλήλων.
Με τον ισχύοντα νόμο προβλέπεται ότι εάν υπάρξει έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, που θα αφορά το προσωπικό που υπηρετούσε έως τον Οκτώβριο του 1999, θα εξυπηρετείται από το Δημόσιο τέλος κάθε χρονιάς, απολογιστικά.
Ωστόσο, η κατάργηση της συγκεκριμένης νομικής υποχρέωσης αναπόφευκτα θα προκαλέσει το κλείσιμο του λογαριασμού και απώλειες στις εισφορές των εργαζομένων, διότι η συντήρησή του θα είναι αδύνατο να γίνει από τους εν ενεργεία υπαλλήλους της εταιρείας, καθώς την τελευταία τριετία αποχώρησαν από την ΕΥΔΑΠ περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι. Σημειωτέον ότι ήδη λόγω των προηγούμενων περικοπών, τα εφάπαξ έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%.
ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ "ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στο μεταξύ, τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος θα ελέγχουν και θα ρυθμίζουν την τιμή του νερού μετά τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των εταιριών ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την "προστασία" των καταναλωτών.
Ειδικότερα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα αναλάβει τον έλεγχο των νέων συμβάσεων παραχώρησης για το νερό και θα είναι αρμόδια για τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και αξιολόγηση της πολιτικής για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος.
Κύριο ρόλο θα έχουν τα τμήματα Κοστολόγησης και Τιμολόγησης Υπηρεσιών Ύδατος και Παρακολούθησης, Αξιολόγησης Υπηρεσιών Ύδατος και Σύναψης, καθώς θα ορίζουν τους γενικούς κανόνες για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, καθώς και τη σχετική πολιτική προστίμων.
Ακόμη, θα εποπτεύει τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια των παραχωρησιούχων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, θα εξετάζει καταγγελίες, αναφορές και προσφυγές και θα εισηγείται την λήψη μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: