20 Ιουλίου 2013

Ας ετοιμαστούμε για τα χειρότερα!

Ας ετοιμαστούμε για τα χειρότερα!

του Θανάση Μαυρίδη
[Πηγή: Capital.gr, 19/07/2013]
Σε όσους απορούν για ποιον λόγο έγινε η επίσκεψη Σόϊμπλε στην Αθήνα, από την στιγμή που δεν ήρθε για να μάθει κάτι ή για να προσφέρει οτιδήποτε, έχουν απόλυτο δίκιο. Ήταν ο γνωστός κ. Σόιμπλε, ο οποίος από την μία πλευρά θαυμάζει το γεγονός ότι οι Έλληνες αντέχουν ακόμη και από την άλλη αρνείται να ανοίξει τις κάνουλες της χρηματοδότησης. Η απάντηση βρίσκεται στις γερμανικές εκλογές και στο εκλογικό ακροατήριο του κ. Σόιμπλε. Μόνο.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γερμανία θα σκληρύνει την στάση της μετά από τις γερμανικές εκλογές. Όσοι άκουσαν χτες τον κ. Σόιμπλε και αναρωτιούνται πόσο ακόμη μπορούν να σκληρύνουν την στάση τους, η απάντηση είναι ότι αυτή η κρίση δεν φαίνεται να έχει για μας πάτο. Τα έξι χρόνια ύφεσης μπορούν να γίνουν επτά, δέκα ή δεκαεπτά.
Ο κ. Σόιμπλε βρισκότανε στην Αθήνα και μιλούσε στους Έλληνες, αλλά στην πραγματικότητα απευθυνότανε στους δικούς του ψηφοφόρους στο Βερολίνο. Τους έλεγε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί συζητήσεις για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ωραία, λοιπόν, τα ακούσαμε αυτά. Δυστυχώς για μας το ρεπερτόριο του κ. Σόιμπλε δεν έχει κάτι άλλο πέρα από αυτά που ήδη είπε. Η Γερμανία, γενικότερα, δεν έχει προτάσεις για την Ευρώπη. Διότι δεν την ενδιαφέρει η Ευρώπη...
Προσπαθούμε να φανταστούμε πως μπορεί να σκιαγραφηθεί το αύριο για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο με δεδομένο το γεγονός ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να μεταβάλλει την στάση της. Όσα σενάρια κι αν εξετάζουμε το αποτέλεσμα μοιάζει να είναι το ίδιο: Η δεύτερη ή και η τρίτη ακόμη ταχύτητα μοιάζει να είναι το μόνο ορατό σημείο στο μέλλον.
Σε αυτή την φάση αυτό μοιάζει να είναι κάτι που το επιδιώκει η Γερμανία, επειδή πιστεύει ότι σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει πολύτιμα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει με κόπο στην διάρκεια των περασμένων δεκαετιών. Δείχνει να είναι μία απόλυτα λογική πρόταση, αλλά δεν είναι! Όσο έχει ανάγκη η Ευρώπη την Γερμανία, άλλο τόσο έχει ανάγκη η Γερμανία την Ευρώπη. Το μέλλον δεν μπορεί να κτιστεί με δάκρυα. Η κρίση αφήνει πίσω της βαθιές χαραγματιές και τραύματα που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα.
Η χτεσινή επίσκεψη του κ. Σόιμπλε μας επιβεβαίωσε κάτι που όλοι μας γνωρίζουμε καλά εδώ και καιρό: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να δει κάτι διαφορετικό από μία γερμανική Ευρώπη. Υπό αυτές τις συνθήκες χρειαζόμαστε επειγόντως κάτι που θα έπρεπε να έχουμε έτσι κι αλλιώς από την πρώτη στιγμή. Ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: