5 Ιουλίου 2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΥΣ!

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΥΣ!

Ανέλαβε καθήκοντα ο διορισμένος από τον στρατό μεταβατικός πρόεδρος!
ΤΑ ΠΕΛΩΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΑΞΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ Ή ΤΟΥΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ
[Πηγή: iskra, 05/07/2013]
Κλιμακώνεται η ένταση στην πολιτική κατάσταση της Αιγύπτου, μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή Προέδρου Μόρσι από το στρατιωτικό πραξικόπημα και την ορκωμοσία του διορισμένου από το στρατό μεταβατικού Προέδρου.
Στις σημερινές συγκρούσεις, ανάμεσα σε υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μόρσι και το Στρατό, έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι (1 στρατιώτης και 3 πολίτες), ενώ όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα οξυνθεί από το κάλεσμα για "ειρηνική διαδήλωση", που έχουν απευθύνει οι ισλαμιστικές δυνάμεις της Αιγύπτου  μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διέψευσαν ότι ο ηγέτης τους Μοχάμεντ Μπαντίε έχει συλληφθεί, όπως ανακοίνωναν την Πέμπτη οι υπηρεσίες ασφαλείας. Αργά το απόγευμα μάλιστα ο Μπαντίε μίλησε σε υποστηρικτές του Μόρσι σε ένα προάστιο του Καΐρου λέγοντας ότι είναι έτοιμος να έρθει σε συμφωνία κατανόησης με τον στρατό μόνο όμως αν αποκατασταθεί στην προεδρία ο Μόρσι.
Χρέη προέδρου έχει αναλάβει από την Πέμπτη (4/7) ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου  Άντλι Μανσούρ, την ορκωμοσία του οποίου συνόδευσαν πανηγυρισμοί στην κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ. Ο νέος μεταβατικός Πρόεδρος της Αιγύπτου υποσχέθηκε τη διενέργεια νέων εκλογών, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία ή χρονοδιάγραμμα.
ΟΥΤΕ ΣΤΡΑΤΟΣ , ΟΥΤΕ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ Ή ΑΣΤΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην iskra ότι το πραξικόπημα του στρατού στην Αίγυπτο πυροδοτεί , μάλλον, εμπρηστικές εξελίξεις, πολύ περισσότερο αν δεν ακολουθήσουν άμεσα αδιάβλητες εκλογές.
Τα πλήθη στην πλατεία Ταχρίρ μπορεί να επευφήμησαν προσωρινά την επέμβαση του στρατού για την εκδίωξη του ισλαμιστή Μόρσι αλλά δύσκολα πρόκειται να ανεχθούν μια νέα στρατιωτική δικτατορία.
Τα εκατομμύρια της πλατείας Ταχρίρ διψούν για δημοκρατία, ανάπτυξη, εθνική ανεξαρτησία, απασχόληση και προοδευτικές πολιτικές, αιτήματα που μόνο δυναμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορούν να εκφράσουν και όχι ο ισλαμισμός ή ο αστικός φιλελευθερισμός της αντιπολίτευσης του αστικού αιγυπτιακού μπλόκ.
Σήμερα όσο ποτέ ο Αραβικός κόσμος χρειάζεται μια νέα δημοκρατική και αριστερή Άνοιξη!
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Την ανάληψη καθηκόντων από τον Μανσούρ χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους η Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Τα συγχαρητήριά του στον Μανσούρ εξέφρασε και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, όπως και η λιβανική ηγεσία, τονίζοντας και οι δύο το δημιουργικό ρόλο του αιγυπτιακού λαού και του στρατού και ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει γρήγορη εξέλιξη της «δημοκρατικής αναμόρφωσης της χώρας». Τη στήριξή της στην «επιλογή του αιγυπτιακού λαού» εξέφρασε, διά του υπουργείου Εξωτερικών, η Κίνα. Για «πλήρη αποτυχία της έκφρασης του πολιτικού Ισλάμ» έκανε λόγο ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ.
Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Γερμανίας, που μετά από συνάντησή τους δήλωσαν ότι πρόκειται για πραξικόπημα που ως τέτοιο καταδικάζεται και αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση, αλλά πρόσθεσαν ότι είναι αντικειμενικά ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ του αιγυπτιακού λαού. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Γάλλου Προέδρου, που εκτίμησε ότι ούτως ή άλλως είναι αποτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας η ανατροπή ενός εκλεγμένου Προέδρου και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της διαδικασίας αυτής, αποφεύγοντας, όμως, να χρησιμοποιήσει τον όρο πραξικόπημα.
Τον όρο απέφυγε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος και ζητώντας άμεση επιστροφή σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ενώ εκπρόσωπος της Γερουσίας δήλωσε ότι θα επανασυζητηθεί η βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Αίγυπτο, λόγω των «αντισυνταγματικών εξελίξεων». Ανησυχητική χαρακτήρισε κάθε παρέμβαση του στρατού στην πολιτική, ακόμη και αν έχει λαϊκή στήριξη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, κάτι που έκανε και η Ρωσία καλώντας να μείνουν οι εξελίξεις σε δημοκρατικό πλαίσιο.
Αντίθετα, για απαράδεκτο στρατιωτικό πραξικόπημα και καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, ενώ αρνητική ήταν και η αντίδραση της τυνησιακής κυβέρνησης, όπου επίσης στην εξουσία βρίσκεται το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα». Η Αφρικανική Ενωση, με ανακοίνωσή της, «αναστέλλει» τη συμμετοχή της Αιγύπτου, καθώς το καταστατικό λειτουργίας της τυπικά δεν επιτρέπει τις «αντισυνταγματικές διαδικασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: