6 Ιουλίου 2013

Guardian:Στην Ελλάδα, τα πράγματα κινούνται γρήγορα - εκτός από τη δικαιοσύνη για τον Κώστα Σακκά

Guardian:Στην Ελλάδα, τα πράγματα κινούνται γρήγορα - εκτός από τη δικαιοσύνη για τον Κώστα Σακκά

Πίσω από απεργία πείνας του αναρχικού είναι η ιστορία της παράνομης κράτησης του. Θα ακουγόταν απίστευτο στο πρόσφατο παρελθόν.
[Πηγή: Άνεμος Αντίστασης, 04/07/2013]
Πόσο έχει ο μήνας; Πέμπτη 4 Ιουλίου σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός ημερολογιακού μήνα όταν ο  Κώστας Σακκάς - ένα 29χρονος αναρχικός που συνελήφθη στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2010 και κρατείται στις φυλακές χωρίς δίκη από - ξεκίνησε απεργία πείνας, απαιτώντας να μπει τέλος στην κράτηση του. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το μέτρο της προφυλάκισης μπορεί να επεκταθεί σε 18 μήνες, ή 30 σε εξαιρετικές περιστάσεις. Στις 4 Ιουνίου, έχοντας ήδη φτάσει νομικά τον μέγιστο χρόνο που προβλέπεται, η προφυλάκιση του Σακκά είχε παραταθεί για άλλους έξι μήνες, από το Εφετείο Αθηνών.
Ένας πλήρης μήνα σε απεργία πείνας: σε σύγκριση με το ρυθμό των ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, η ιστορία του Σακκά μοιάζει να έχει αργό ρυθμό, ή ακόμα υποτονικό. Μετά από όλα, χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για την ελληνική κυβέρνηση να διατάξει και στη συνέχεια να εκτελέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, της κρατικής τηλεόρασης. Η απόφασή της να μειώσει το ακαθάριστο μηνιαίο κατώτατο μισθό σε € 586 ήταν εξίσου ταχεία, σε συνδυασμό με την επιλεκτική εισαγωγή εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και σημαντικές περικοπές σε επιδόματα αναπηρίας - και όλα αυτά έφεραν μείωση του βιοτικού επιπέδου για χιλιάδες ανθρώπους. Πριν από αυτό, σε εξίσου σύντομο χρονικό διάστημα ακύρωσε την μεταρρύθμιση του ελληνικού νόμου 2010 για την  υπηκοότητα που είχε δώσει δυνατότητα πρόσβασης στην ιθαγένεια για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, ή για να ξεκινήσει την εφαρμογή του "Ξένιου Ζεύς" λειτουργία, που πατάσσει ύποπτους παράνομους μετανάστες και τους στέλνει σε νεοσύστατα "κέντρα κράτησης" σε όλη τη χώρα.
Ο Σακκάς είχε αρχικά κρατηθεί ως μέρος του κύματος συλλήψεων με στόχο της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Ενώ δηλώνοντας ξεκάθαρα τις δικές του αναρχικές πεποιθήσεις του, ο Σακκάς έχει αρνηθεί την ενεργό συμμετοχή του, εκεί. Αλλά αν Σακκάς ήταν πράγματι ένα μέλος του δεν είναι πλέον το ερώτημα, ούτε οι δικαστικές αρχές φαίνεται να ενδιαφέρονται. Ο Σακκάς κρατείται για χρόνο εθνικό ρεκόρ μετά από μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων της Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το 1996, ακριβώς για αυτό το είδος της παράβασης!Ο  Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο ειδικός φρουρός ο οποίος τελικά καταδικάστηκε για το θάνατο του εφήβου Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος που πυροδότησε του Δεκεμβρίου 2008 ταραχές, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος κατά τη διάρκεια της δίκης του, καθώς έληξε ο μέγιστος χρόνος νόμιμης προφυλάκισης του
Μπορεί να μην υπάρχει λογική εξήγηση πίσω από την επέκταση της προφυλάκισης του Σακκά, τότε. Ωστόσο, από τώρα αυτό μοιάζει με ένα ακόμα εξαιρετικό γεγονός στη θάλασσα των εξαιρέσεων που συνθέτουν την καθημερινή πραγματικότητα εδώ στην Ελλάδα. Από το Μάιο του 2010, η πλειοψηφία των περικοπών λιτότητας, απολύσεις (ακόμη και αν προετοιμαστεί με ιδιαίτερη προσοχή στο λόγο των ΜΜΕ) έχουν ανακοινωθεί και εκτελούνται σε ένα ρυθμό που θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους από αυτούς που επηρεάζονται να τις ακολουθήσει, να εκφράσουν οποιεσδήποτε ανησυχίες ή αλίμονο, διαφωνία εναντίον τους. Η συνήθεια σε ένα τέτοιο κύμα επιθέσεων μπορεί να φαίνεται φυσιολογική! Αντίσταση αυτή τη νέα ομαλότητα θα μπορούσε ακόμη και φαίνεται να είναι χωρίς νόημα, ή μάταιη.
Τι θα μπορούσε να είναι το κίνητρο που οδηγεί η απόφαση των ελληνικών αρχών να καταπατούν τα δικαιώματα ενός αντιφρονούντα, να διατάξει το κλείσιμο του δικού του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είτε να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους εν μία νυκτί;Η παράλογη ιστορία του Σακκά μπορεί να αναδείξει κάτι πιο ανησυχητικό από μια απλή «σκληρή στάση» σε μία δίκη που προσάγεται κατ' ομολογίαν του, ένας εχθρός του κράτους. Σε μια δήλωση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού διαλόγου σχετικά με την υπόθεση Σακκά, η Νέα Δημοκρατία (το κύριο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού), όχι μόνο δεν προσπάθησε να επιβεβαιώσει αυτή άνευ προηγουμένου παραβίαση της νομιμότητας, αλλά, αντίθετα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της αριστεράς κύριο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση "κάθε είδους  κατηγορουμένων οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι με την αναρχία και την τρομοκρατία ". Αυτό θα ακουγόταν ακατανόητο στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, αν δεν είχαμε την περίπτωση του Βύρωνα Πολύδωρα, ένας έμπειρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου που ρητά ζήτησε από το κόμμα του να συνεργαστεί με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Η περίπτωση Σακκά  συμπυκνώνει με ακρίβεια τη φύση της αδικίας που βασιλεύει πάνω από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα - και ακόμη πιο μακριά. Σε όλη την Ευρώπη, οι ιστορίες της αστυνομικής βίας, κυβερνητικής αδικίας και  εισβολή στη ζωή των πολιτών, μετατρέπεται γρήγορα σε κάτι κοινότυπο! Μια αποξένωση, ακόμα και μια ολοκληρωτική ρήξη μεταξύ κράτους και κοινωνίας δημιουργείται γρήγορα. Στην ταχέως μεταβαλλόμενη εποχή μας, ένα μήνα μοιάζει, μια ζωή. Για τον Σακκά, έχει γίνει ακριβώς αυτό: έχει βάλει τώρα τη ζωή του στη "γραμμή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: